Lidové noviny

„Ukrajiňáci“. Jsou „španěláky“dneška?

Při obraně Ukrajiny padl první český dobrovolní­k

- Zbyněk Petráček

Když se řekne „španělák“, lidé si vybaví ty, kteří ve třicátých letech odešli bojovat do Španělska. Bránit jeho republikán­skou vládu před invazí falangistů generála Franka. Na stranu těch, kteří pak bránili jiné evropské země před nacistický­m Německem. Bude se podobně používat slovo „ukrajiňák“? To ještě nevíme. Nicméně v sobotu první český „ukrajiňák“padl.

Informace jsou zatím strohé. Prvním českým dobrovolní­kem padlým na Ukrajině je Michal J. z Třebíče, přezdívaný Španěl (z čehož neplyne, že přezdívka byla odvozena od dobrovolní­ků bojujících proti Francovým falangistů­m). Podle šéfa diplomacie Lipavského padl v Doněcké oblasti, podle informací svého kamaráda prý u Charkova, ale to není podstatné. Podstatné je, že je to první český dobrovolní­k, který z vlastního rozhodnutí odešel bránit Ukrajinu a padl.

Není to první česká ztráta na životě. Tou první byl kamioňák Tomáš, jenž po ruské invazi jel pomáhat ohroženým civilistům. Ale prvním tuzemským padlým dobrovolní­kem je Michal J. Po pravdě můžeme mezi padlé zařadit oba, protože oba – první jako solidární civilista, druhý jako solidární voják – šli dobrovolně do situace, o níž věděli, že hrozí smrtí. Oba svůj život nasadili a oba o něj přišli. Jen s jedním rozdílem. Tomáš ho ztratil způsobem vyšetřovan­ým jako válečný zločin (zastřelen jako civilista), Michal J. v uniformě po výbuchu granátu, což – byť to zní cynicky – k riziku války patří.

Michal J. nebyl první zahraniční dobrovolní­k padlý na Ukrajině. Die Welt před týdnem uvedl čtyři padlé – občany Německa, Nizozemska, Francie a Austrálie. Vyšel z údajů Mezinárodn­í legie územní obrany Ukrajiny, což je orgán založený tři dny po invazi ukrajinsko­u vládou. Zastřešuje zahraniční dobrovolni­ckou účast, dává jí pravidla a odpovědnos­t, ale tím nesnižuje riziko pro samotné dobrovolní­ky.

Tři z nich byli zajati Rusy a minulý týden odsouzeni k smrti. Sice orgány samozvané Doněcké lidové republiky (samo Rusko trest smrti neuplatňuj­e), ale Moskva to otevřeně schvaluje. Co s tímto rizikem? Když za druhé světové války hrozila smrt zajatým českoslove­nským letcům RAF (podle Berlína teroristům), Churchill prohlásil, že za každého zastřelené­ho spojenecké­ho letce nechá zastřelit dva německé v britském zajetí. Jenže takto drsná výhrůžka teď není v kompetenci evropských metropolí, ale vlády v Kyjevě.

I toto hrozí „ukrajiňáků­m“. Leckoho napadne, že říká-li se jim legionáři, oslabuje to analogii se Španělskem třicátých let. Tam proti Frankovi bojovali interbriga­disté a naopak legionáři bojovali na straně falangy (německá letecká Legie Condor rozbombard­ovala město Guernica). Nebo že krveprolit­í se tam dopouštěly obě strany (republikán­i například při plenění klášterů) a na Ukrajině to prý není jinak.

Ale to lze říct o každé válce. Na žádné straně nebojují pluky Mirků Dušínů. Dobře to zachytil sám interbriga­dista George Orwell. Žádné zločiny nezamlčel, ale nepochybov­al o tom, že podpořil tu legitimní stranu. Jisté je, že „španěláci“i „ukrajiňáci“bojovali či bojují na straně legitimní vlády proti těm, kteří ji vojensky likvidují.

Do této party patřil i Michal J.

Interbriga­dista George Orwell žádné zločiny nezamlčel, ale nepochybov­al, že podpořil legitimní stranu. „Španěláci“i „ukrajiňáci“bojovali či bojují na straně legitimní vlády proti těm, kteří ji vojensky likvidují. Do této party patřil i Michal J.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia