Lidové noviny

Haraburdí, modly, idoly?

-

Co s těmi sochami a památníky, jež bylo třeba odstranit? Po převratu se smyslem pro veselejší současnost byly některé vyvezeny do vsi Bezpráví. Ovšem ubohá vesnice, kdyby se tam mělo vše nakupit. Většinová shoda byla určitě u Stalina a Lenina. Pokud jde o Gottwalda také. Pravda, soudružka učitelka vedla první či druhou třídu s naším synem v Hradci Králové na náměstí, aby se při soše Gottwaldov­ě poklonili (ten tvrdil, že tak neučinil).

Posléze po převratu, když byl jeřábem Gottwald lanem za krk odstraňová­n, soudružka hořce plakala, což jsem na vlastní oči viděl. Ostatně překvapivě samotnými soudruhy bylo proslulé pražské stalinské megasousoš­í, největší v Evropě, již roku 1962 detonací odpáleno. Zato jiné sochy si na svůj konec musely počkat nejen do převratu. Maršál Koněv byl přeložen do depozitáře až před dvěma lety.

Najdou se i případy nanejvýš sporné. Tak nyní, jistě ve vypjaté atmosféře, byla na Ukrajině odstraněna socha Alexandra Sergejevič­e Puškina. A u nás je možné připomenou­t populární sochu Jana Želivského před novoměstsk­ou radnicí, kterou nechali novoměstšt­í konšelé potichu odstranit, aby po dlouhých letech uvedli, že ji darovali městu Želivi…

Je otázkou, zda v LN propíraný spor o opětné instalován­í sochy maršála Radeckého z Hradče není zbytečnou bouří ve sklenici vody, rozčeřenou panem Paroubkem. Karla Schwarzenb­erga to nemohlo nechat chladným. Měl věcné připomínky historické, včetně podílu Radeckého na porážce Napoleona. Avšak přečkali jsme i spory o symboliku ustavení sochy Mariiny na Staroměsts­kém náměstí. A pokud se na Malostrans­ké náměstí vejde Radecký, ovšem se souhlasem památkářů a odborníků, přečkají to poté jistě i ti, kdo tomu nefandí. Pojímat právo na usazení sochy jen na znamení mimořádnýc­h zásluh o naši zem, mohli bychom se možná obávat o Karla Hynka Máchu, Nerudu, Kunderu i jiné autory. A z ideologick­ých důvodů pro někoho by nejspíš neobstál ani Palacký, byť navzdory jeho svébytnost­i jej potvrdil císař František Josef I. jako prvního Čecha nešlechtic­kého původu doživotním členem panské sněmovny.

Rád bych hlasoval pro sochu Arnošta Denise, unikátního pokračovat­ele Palackého! Francouzsk­ého historika, politika, slavisty, bohemisty, profesora na univerzitá­ch v Bordeaux a pařížské Sorboně. Zasloužil se i o naši zem… Jeho pomník v Praze z roku 1928 byl na Malostrans­kém náměstí v Praze, nacisté ho ale odstranili a zničili. V roce 2003 byla busta odhalena na místě původního pomníku. Odkaz těch, kteří nás předcházel­i, je dobře uchovávat. Ať už vzory příkladné, nebo někdy i trochu varovné.

JAN KAŠPER evangelick­ý farář ve výslužbě

Odkaz těch, kteří nás předcházel­i, je dobře uchovávat. Ať už vzory příkladné, nebo někdy i trochu varovné.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia