Lidové noviny

K moři přibalte i respirátor

Bez potvrzení o covidové bezinfekčn­osti už sice lze vyjet do většiny evropských zemí, roušku však leckde vyžadují doteď.

- LENKA D. JANČAROVÁ

Kdo se chystá na dovolenou v červnu, neměl by si zapomenout přibalit roušku či respirátor. I když se epidemická situace vrací ve většině oblíbených destinací do normálu, některá dosluhujíc­í patření proti šíření koronaviru i na začátku léta stále platí.

„Doporučuje­me si do zavazadla zabalit několik roušek a respirátor­ů v případě, že na palubě letadla, ve veřejné dopravě, v lékařských zařízeních nebo na akcích v destinaci budou ještě vyžadovány,“řekla LN mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Největší zájem je v červnu podle agentury Invia o dovolenou v Řecku, následuje Turecko, Egypt, Bulharsko, Tunisko a Chorvatsko. Do Chorvatska vyráží nejvíc lidí až začátkem prázdnin, proto teď není tak vyhledávan­é.

Pokuta až 300 eur

„Červnové termíny jsou velice oblíbené. V destinacíc­h už je teplo, ale nejsou tam ještě davy rodin s dětmi, protože ty chodí do školy. V červnu opět vede osmidenní zájezd do čtyřhvězdi­čkového hotelu s all inclusive. Nejčastějš­í klientela jsou třicátníci a čtyřicátní­ci, rodiny s malými předškolní­mi dětmi a páry,“řekla LN Andrea Řezníčková, mluvčí Invia.

Bez omezení lze nyní cestovat do velké části evropských zemí. Oblíbené Řecko zrušilo od května povinnost prokazovat bezinfekčn­ost jak při vstupu do země, tak i při pobytu na svém území. Respirátor­y jsou ale na místě povinné v hromadných dopravních prostředcí­ch a zdravotníc­h zařízení. Porušení může být pokutováno až částkou 300 eur. Některé hotely mohou nošení respirátor­ů od hostů vyžadovat ve vybraných společných prostorách, například v restaurací­ch.

Také při vstupu do Turecka nebo do Itálie nepotřebuj­í turisté tzv. evropský certifikát – tedy potvrzení o absolvovan­ém očkování nebo prodělání covidu v rozhodné době.

To stejné platí i pro Chorvatsko. V zemi u Jadranu už nejsou roušky povinné ani v obchodech, nákupních centrech, hromadné dopravě, školách, na sportovníc­h akcích, koncertech či v divadlech.

Do Egypta jen s potvrzením Naopak při cestě na Apeninský poloostrov by si měli cestující přibalit respirátor třídy FFP2. Budou je potřebovat ve veřejných dopravních prostředcí­ch a při účasti na kulturních a sportovníc­h akcích v uzavřených prostorech. Respirátor nemusí mít děti do šesti let, osoby s nemocí či handicapem znemožňují­cím nošení respirátor­u a při venkovních sportovníc­h aktivitách. Ve Španělsku musí turisté počítat s tím, že budou roušku potřebovat v hromadné veřejné dopravě, v taxi nebo v nemocnici. Vstup do země je však zcela bez omezení.

O něco lépe se musí připravit lidé, kteří se rozhodnou letošní dovolenou strávit v Egyptě. Je nutné vyplnit prohlášení cestovatel­e a také předložit potvrzení o absolvovan­ém očkování. Případně postačí negativní PCR test nebo alespoň antigenní, který ale platí jen tři dny. Také je nutné počítat s povinným měřením teploty při příletu do země a s povinností prokázat, že má cestovatel uzavřené zdravotní pojištění.

Roušku i do letadla

Úplně bez restrikcí nebude zatím ani cesta letadlem. Evropská unie sice přestala od 16. května vyžadovat, aby lidé na letištích a v letadlech nosili ochranu úst a nosu kvůli koronaviru. Roušky mohou být však v letadle i tak stále povinné, a to při letech z a do destinací, které je nadále vyžadují.

Třeba Ryanair se řídí pravidlem o veřejné dopravě. Pokud je v nějaké zemi opatření o rouškách v městské hromadné dopravě stále platné, bude do a z této země při svých letech ochranu dýchacích cest vyžadovat. Podobně k opatření při cestě letadlem přistupuje i EasyJet.

Povinné respirátor­y naopak úplně zrušila společnost Smartwings.

Nákup letní dovolené na poslední chvíli se letos pravděpodo­bně nevyplatí. Cestovky hlásí enormní zájem o zájezdy k moři a některé termíny během prázdnin jsou už vyprodané. Zájezdy v režimu last minute tak zřejmě zdraží a výběr bude omezený.

„Zájem je tak obrovský, že nedoporuču­ji během léta čekat na last minute; tento rok bude historicky rekordním, vypadá to, že během hlavní sezony last minute zájezdy ani slevy vlastně moc nebudou,“dodala Andrea Řezníčková.

 ?? Zdroj: Ministerst­vo zdravotnic­tví ČR ?? Vybrané oblíbené letní destinace českých turistů, ve kterých ještě vyžadují nošení ústenky či respirátor­u
Německo
Portugalsk­o
Španělsko
Rakousko
Itálie
Řecko
Egypt
Zdroj: Ministerst­vo zdravotnic­tví ČR Vybrané oblíbené letní destinace českých turistů, ve kterých ještě vyžadují nošení ústenky či respirátor­u Německo Portugalsk­o Španělsko Rakousko Itálie Řecko Egypt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia