Lidové noviny

Cena benzinu dál láme rekordy. V Česku i v USA

-

Průměrná cena benzinu v Česku dosáhla nového maxima. V sobotu se Natural 95 prodával průměrně za 47,31 koruny za litr – o pět haléřů víc než dosavadní rekord z března. Vyplývá to z dat firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Nafta v sobotu zdražila v průměru na 46,53 koruny za litr, proti březnovému rekordu je o tři koruny níž.

Ceny paliv rostou navzdory opatření, které vláda přijala kvůli jejich zdražování. Od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty, přičemž ministerst­vo financí očekávalo zlevnění až o 1,80 koruny na litru. Nyní už ale řidiči tankují dráž než před snížením daně.

Ceny pohonných hmot letos prudce vzrostly na přelomu února a března poté, co Rusko zahájilo 24. února vojenský útok na Ukrajinu. Ještě 23. února stál litr benzinu zhruba 37,40 koruny a litr nafty zhruba 36,40 koruny.

Průměrná cena benzinu ovšem prolamuje historické hranice i v zámoří. Ve Spojených státech poprvé dosáhla pět dolarů (asi 118 korun) za galon (3,79 litru), v přepočtu asi 31,10 koruny za litr. Informoval­a o tom včera stanice CNN s odkazem na data americké asociace automobili­stů AAA.

Podle CNN cena pět dolarů za galon benzinu se již stala běžnou v mnoha částech USA. Odborníci navíc předpoklád­ají, že cena benzinu se bude i nadále zvyšovat a během letních měsíců by mohla vystoupat až na šest dolarů. Tato cena je ostatně už běžná v některých amerických státech. Například v Kalifornii průměr nyní činí 6,43 dolaru za galon.

Ceny benzinu v USA začaly stoupat v polovině dubna, kdy galon pohonných hmot stál zhruba čtyři dolary. Cena se tak během dvou měsíců zvýšila o zhruba čtvrtinu. Podle deníku The Washington Post Američané nejsou na tak vysoké ceny pohonných hmot zvyklí. Deník poukazuje na výsledky svého výzkumu, podle kterého 44 procent respondent­ů aktuálně nenačerpal­o do svého vozu plnou nádrž právě kvůli vysokým cenám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia