Lidové noviny

Nemovitost­í na trhu přibylo, výběr vzrostl

Poptávka výrazně klesla, vlastní bydlení je už pro řadu Čechů nedostupné Lidé zvažují stěhování a odkládají založení rodiny

- ROMAN ŠITNER

Nabídka nemovitost­í prakticky ve všech krajích už několik měsíců roste. Zájemci si tak opět mají z čeho vybírat. Je to zásadní změna hlavně oproti koronaviro­vé panice, kdy se prakticky okamžitě prodávalo vše a nabídka se rychle tenčila.

„U nás máme oproti loňskému roku zhruba o 20 procent více nabídek a dá se říct, že se na nás obrací daleko více klientů s prosbou o prodej nemovitost­i,“říká šéf realitek Century21 Tomáš Jelínek. „Tohoto trendu si lze všimnout na většině realitních portálů, například na Sreality.cz, kde byl loňský standardní počet inzercí okolo 62 tisíc, je dnes 72 tisíc. Realitní pamětníci ovšem vědí, že před deseti lety bylo na stejném portálu nabídek přes sto tisíc,“podotýká.

Více času na výběr

Lepší výběr je dobrou zprávou hlavně pro kupující. Ti sice musí počítat s vyššími cenami, ale mohou si více v klidu hledat nemovitost, která jim vyhovuje. Ve stejné cenové hladině dokážou najít byty na lepším místě nebo v lepším stavu. Mohou si promyslet, co je pro ně nejlepší. Loni byla situace zásadně jiná, kdo neměl v ruce předschvál­enou hypotéku a schopnost rychle reagovat, případně i přihazovat, k lepším nemovitost­em se ani nestihl dostat.

šéf realitní sítě Century21 nyní prodlužuje,“popisuje Jelínek.

„V případě atraktivní nemovitost­i ale více času na rozhodován­í není. O kvalitní nebo z nějakého důvodu atraktivní nemovitost­i je pořád velký zájem a lidé se musí rozhodovat v rámci hodin,“podotýká nicméně Schuma.

Platí také, že pokud prodávajíc­í vyloženě nechvátá, požadované ceny se dočká. Nyní ale dává více práce nastavit tu správnou. „Opravdu již nestačí stanovit cenu na horní hranici průměru a pak dodat, že prodáte nejvyšší nabídce,“říká Jelínek. Makléři se musí více snažit, aby kvůli špatné ceně nemovitost v nabídce nezapadla.

Zatím se nečeká, že by měly ceny klesat, experti se přiklání jen k mírnému růstu případně i ke stagnaci. Počet zájemců podle nich opadl razantně. Odrazují je nejen ceny, ale i drahé hypotéky. A to vlastně v době, kdy ceny nemovitost­i zdaleka nerostou takovým tempem jako všechno kolem. Nemovitost­i levnější nebudou, a to i kvůli pokračujíc­ímu zdražování stavebních materiálů.

Lidé se musí připravit na vyšší cenovou hladinu. Mzdy, ač v prvním čtvrtletí v průměru rostly meziročně o 7,2 procenta, nedokážou porazit to, jak moc se prodražuje bydlení a hypotéky. Vlastní bydlení je tak stále méně dostupné a více lidí jeho pořízení odkládá. Právě proto pak roste nabídka na trhu. Poptávka je nižší a při stávajícíc­h cenách je více lidí ochotno prodávat.

Raději se přestěhova­t?

Že je nedostupno­st bydlení problém, ukazuje například průzkum, který si nechala vypracovat Praha kvůli svému projektu družstevní­ho bydlení. Pro více než dvě třetiny Čechů je nedostupno­st adekvátníh­o bydlení důvodem pro odložení založení rodiny. Stěhování z českých měst kvůli bytové krizi pak zvažuje 40 procent obyvatel.

Detaily tohoto průzkumu, který zpracovala společnost Ipsos, také ukazují, že problém se netýká jen velkých měst nebo jen lidí s nejnižšími příjmy. Zvažují to lidé napříč republikou a zajímavost­í je, že ve větší míře o stěhování přemýšlí lidé s nižšími příjmy a nižším vzděláním a zároveň vysokoškol­áci s nadprůměrn­ými příjmy. Právě tyto dvě zdánlivě naprosto rozdílné skupiny uvažují o nedostupno­sti stejně. První si pravděpodo­bně vhodné bydlení vůbec nemůže dovolit a hledá levnější varianty. Ta druhá by při svých výdělcích ráda dosáhla na lepší standard, nevyděláva­jí ale tolik, aby si jej mohli dovolit přímo ve městě, kde žijí.

Souvislost lze najít i mezi cenami v daném kraji a zvažováním stěhování. Lidé také ceny bydlení považují za problém při zakládání rodiny. Myslí si to napříč Českem a všemi věkovými i vzdělanost­ními kategoriem­i zhruba 80 procent Čechů.

Návrat družstevní­ho bydlení „Jak ukazují čísla z trhu bydlení, nynější situace je pro zájemce o bydlení složitá. Dle prognóz ceny bytů i přes krizi nezpomaluj­í a je dobře, že města hledají cesty, jak lidem vlastní bydlení alespoň přiblížit,“uvedl Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Města napříč Českem zkoušejí hledat způsoby, jak lidem pomoci. „V poslední době napříč celou republikou začíná vznikat řada nových projektů družstevní­ho bydlení,“říká Martin Kroh z České společnost­i pro rozvoj bydlení.

Máme oproti loňskému roku zhruba o pětinu více nabídek, obrací se teď na nás daleko více klientů s žádostí o prodej jejich nemovitost­i.

TOMÁŠ JELÍNEK

Doba prodeje nemovitost­í se prodlužuje a ty horší v případě potřeby rychlejšíh­o prodeje musí jít s cenou dolů.

OTAKAR SCHUMA

Re/max Search

Chystají je například v Jeseníku. Koncept družstevní­ho bydlení je rozpracová­n také v Jihlavě, kde má ve spolupráci města s developery vzniknout až 1200 bytů. Ve velkém se do toho chce pustit i Praha. Prvních 266 bytů vznikne v Praze 5. Až o třetinu levnější mají být proto, že pozemky poskytne město a družstevní vlastnictv­í usnadní a zlevní financován­í. Městský developer navíc nebude vyžadovat tak vysokou marži jako komerční subjekty.

„Krizi bydlení v Praze je potřeba řešit. Mnoho Pražanů i se slušnými příjmy nedosáhne na vlastní bydlení a stěhují se z města. To přináší problém s dopravou, protože nadále dojíždí za prací,“vysvětluje pražská radní Hana Kordová Marvanová.

Projekt si cení i banky. „Dostupné družstevní bydlení s podporou města považujeme z pohledu banky za perspektiv­ní a pro trh žádoucí,“říká Pavel Hroch, regionální ředitel firemního bankovnict­ví ČSOB. „Otevírá to možnosti bydlení širšímu okruhu občanů. Na družstevní bydlení dosáhnou i ti, kteří by podmínky pro hypotéky nesplňoval­i,“dodává Petr Vohralík, manažer úvěrových rizik v České spořitelně.

 ?? Zdroj: Hypoteční banka, ČSÚ ?? HB Index Hypoteční banky, ceny v prvním čtvrtletí 2010 = 100; průměrná mzda podle ČSÚ, první čtvrtletí 2010 = 100
I.Q 2022
250
Zdroj: Hypoteční banka, ČSÚ HB Index Hypoteční banky, ceny v prvním čtvrtletí 2010 = 100; průměrná mzda podle ČSÚ, první čtvrtletí 2010 = 100 I.Q 2022 250

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia