Lidové noviny

I briketa za 10 Kč je levnější než plyn

Marek Řebíček (46)

- ROMAN ŠITNER

Válka na Ukrajině prudce zvedla poptávku po peletách a dřevěných briketách, a tím i jejich cenu. Ale skutečný cenový šok a nedostatek přijde, až na domácnosti dolehnou vysoké ceny elektřiny a plynu. „Objeví se obrovská poptávka po tuhých palivech, protože lidé se budou snažit koupit cokoliv, co budou moci spálit v krbu nebo v nějakém záložním kotli, co doma ještě mají,“říká Marek Řebíček, šéf společnost­i Waldera, která vyrábí a prodává dřevní paliva.

LN Kdy vlastně odstartova­l růst cen pelet?

Reálně to začalo na konci podzimu. Ceny vzrostly kvůli nedostupno­sti pelet v západní Evropě. Celé Německo a Rakousko na venkově masivně přechází z vytápění topným olejem právě na pelety. Tady má 90 procent lidí možnost připojit se k plynu, tam je to do 50 procent. Na vesnicích plynofikac­e není vůbec. Na podzim bylo vidět, že výroba pelet nemusí krátkodobě poptávce stačit.

LN A válka to ještě zhoršila?

Pak přišel útok Ruska na Ukrajinu a situace absolutně vybouchla. Okamžitě se zastavily dodávky pelet a briket z Ukrajiny, Ruska a Běloruska. Což jsou ročně tři miliony tun, deset až 15 procent evropské spotřeby. Sice to není tak moc, ale stalo se to v topné sezoně. To přijde panika... Sice v Evropě máme možnost navýšit výrobu a udělat nějaké nové investice, ale v tu chvíli palivo chybí. U nás, na Slovensku a v Polsku je to znát nejvíc.

Zákazníci začali panikařit. Správně si válku vyhodnotil­i jako ohrožení a bez ohledu na to, kolik paliva měli doma, začali rychle už v tom únoru objednávat na další zimu či dvě. A to úplně bez ohledu na to, jaká byla cena. To my normálně opravdu nemáme. Jsme rádi, že si někdo na další zimu nakoupí už v květnu v červnu a neozvou se všichni až v září.

LN Nastal převis poptávky nad nabídkou...

Po silné sezoně jsme měli kvůli vysoké poptávce v Evropě prázdné sklady. Pak vypadly ze dne na den dovozy z východu a lidé začali přes noc panicky nakupovat. A ještě taková maličkost, v naší branži všichni na jaro plánujeme odstávky a údržby, nikdo nepředvída­l, že Rusové zaútočí...

Březen a duben byla absolutní nerovnováh­a mezi nabídkou a poptávkou. Takže se začalo zdražovat. Navíc elektřina letí nahoru. Pilina a štěpka zdražuje, protože každý, kdo může, nakupuje. Všichni vidí, co se děje, tak se snaží radši rychle nakoupit. I starostové radši rychle objednávaj­í palivo do obecních tepláren, protože nechtějí riskovat, že by neměli čím topit. Je to lavinový efekt.

LN Takže to ještě potrvá?

Ceny rychle rostou a porostou dál. Nevidím zatím nic, co by to mohlo brzdit. Vůbec nemůžeme říct, že by se to začalo stabilizov­at. Tedy u nás ve firmě jsme relativně spokojeni, že máme před sebou teď jen měsíční frontu závozů. To je dnes zlaté a zákazníci hned pookřejí, když se dozvědí, že to budou mít už za měsíc, protože konkurenti jsou na tom hůř. Objednávky se ale pořád valí, nestane se, že by pelety začaly přebývat. A to léto je krátké. V srpnu a září už začnou prodeje na další sezonu.

Původně pracoval u policie a na Národním bezpečnost­ním úřadu. V roce 2001 začal podnikat v poradenstv­í v průmyslové bezpečnost­i. Později zcela změnil obor a začal se věnovat obnoviteln­ým energiím.

V roce 2008 stál u zrodu společnost­i CDP, která se zabývala rozvozem dřevních pelet přímo k zákazníkům.

Nyní stojí v čele firmy Waldera, jež dřevěná paliva vyrábí i prodává.

Žije v Brandýse nad Labem, kde je členem zastupitel­stva za Piráty.

LN A nestalo se, že si lidé jen objednali o pár měsíců dříve?

Část ano, ale řada našich konkurentů žila z ukrajinský­ch a ruských pelet a ti nemají nic. Máme obrovský příval nových zákazníků. Tak o polovinu víc, jejich dodavatelé prostě nemají a to se nezlepší. V Česku je spotřeba pelet asi 150 tisíc tun – 40 tisíc levnějších se sem vozilo a to zmizelo.

LN Ale vždyť je vyvážíme, ne?

Ano, vyrobí se tu třikrát více pelet, než se spotřebuje. Ale většinu vyrobí tři pily s rakouskými vlastníky. Když to řeknu cynicky, jste rakouská firma, Češi od vás loni brali 2000 tun pelet a teď chtějí deset, protože nemají ukrajinské pelety. Dodáte jim je, nebo dáte přednost svým velkým rakouským odběratelů­m, kteří od vás berou ve velkém roky? Tři pětiny pelet v Česku vyrobí tyto rakouské firmy. Vyrábí se tu 500 tisíc tun pelet, 350 tisíc z nich se vyrobí na pilách v Chanovicíc­h, ve Ždírci nad Doubravou a v Paskově.

Samozřejmě že jsou rádi, že jim tu roste nová poptávka, ale nikdo na ni neumí zareagovat ze dne na den.

LN Situace okolo dřevěných briket je stejná?

Velmi podobná. Je to stejná surovina a často i stejný výrobce. Ale briketa je zpravidla doplněk jiného typu topení. Kdo bere pelety, vytápí hlavně jimi. Brikety si berou lidé, kteří například topí plynem a briketou si dělají – jak já tomu říkám – sociální topení. Protože je to pěkné, chcete koukat na krb nebo chcete ušetřit. U briket si vždycky můžete říct, že novou cenu nebudete akceptovat a budete topit jinak, ale pelety zpravidla koupit musíte, protože nemáte na výběr.

LN Nastal i u briket růst poptávky? Umím si představit, že někdo topí plynem nebo elektřinou a teď si říká, že by krb mohl používat mnohem víc a brikety by mu umožnily topit bez častého přikládání i přes noc. Děje se to?

Ano. Ale to teprve přijde. Lidem bude trvat, než si uvědomí, jak drahý bude plyn a elektřina. Vláda to lidem vůbec neříká. Vidíte někde pravdivou komunikaci, která by lidem říkala, že plyn bude čtyřikrát či pětkrát dražší než teď? Chystá se nový tarif, ale kolika lidem to pomůže?

Tady se objeví obrovská poptávka po tuhých palivech, protože lidé se budou snažit koupit cokoliv, co budou moci spálit v krbu nebo v nějakém záložním kotli, co doma ještě mají. Tihle zákazníci ještě přijdou a to na podzim poptávku ještě zvýší. Vyrojí se obrovské množství lidí, kteří budou kupovat všechno: dřevěné brikety, palivové dřevo, uhlí i pelety.

LN To ale už trochu strašíte...

Nechci nikoho děsit. Jsem na tom ale úplně stejně. Doma topím plynem, ročně za to dám nějakých 13 tisíc korun, a k tomu beru paletu dřevěných briket, protože se mi líbí, že mi doma plápolá oheň. V září mi u plynu končí fixace, dostanu čtyřnásobn­ou cenu a na výběr mít nebudu. Takže samozřejmě si vezmu víc palet briket a budu jimi topit víc. Nejen až večer, když na to budu mít náladu, ale budu se snažit topit celodenně. I briketa za deset korun bude výrazně levnější než plyn.

Ovšem další zásadně ohrožený segment jsou malé a střední firmy.

LN Ty také panikaří?

Opouštějí plyn a přecházejí na pelety. Celé roky jsem říkal, že v byznysu nebudu bojovat s plynem, že to nemá žádný význam a že se máme snažit obsloužit těch deset procent lidí, kteří žijí v obcích bez plynu. Kdyby 30 procent z nich topilo peletami, budeme spokojení. Dnes nám volají firmy z celého Česka, které mají spotřebu plynu odpovídají­cí třeba i sto tunám pelet a řeší přechod na pelety. Platily za plyn 300 tisíc, teď mají platit 1,5 milionu, tak si radši za dva miliony koupí kotelnu na pelety a za dva roky se jim to vrátí. Tedy pokud seženou kotel a dostanou termín na montáž, některým se to ale podařilo.

Nikdy jsem nečekal, že by se tohle mohlo dít, vždycky byl plyn levný a byla ho spousta.

LN Co když se to ale otočí a plyn zase zlevní?

Tak to bude zlevňovat i peleta. Ale tyhle firmy si budou cenit i energetick­é bezpečnost­i, to už budou řešit vždycky.

LN A jak se nyní vyvíjí cena palivového dřeva?

Z našeho pohledu je to vláknina, něco, co nelze nařezat na pile. Je to materiál, o který stojí papírny, štěpkové kotelny a i zájemci o palivové dřevo. Doba, kdy bylo dřevo všude nekonečně k dispozici, skončí. Snižují se těžby po kůrovci, je tu poptávka od papíren, od střední energetiky – a pro domácnosti toho bude méně.

Na spoustě míst se teplárny budou snažit nahradit výrobu tepla z plynu štěpkou a zároveň budou zvyšovat svoje zásoby, protože budou pro své obyvatele chtít nějakou jistotu. Takových tepláren jsou desítky.

LN Nebudou se ji snažit více přimícháva­t i do uhlí?

To je trochu jiný příběh. Velká energetika nepoužívá identický materiál. Aby získali podporu na výrobu elektřiny z biomasy od státu, mohou používat cíleně pěstované rostliny nebo lesní štěpku. Ale na štěpku z palivového dřeva by podporu nezískali, a tak se jim to nevyplatí, dokud nebude emisní povolenka extrémně drahá.

LN Palivové dřevo bude tedy stát víc také?

Zdražuje, výrazně zdražuje, a do podzimu bude taky stát dvojnásobe­k. Setrvačnos­t je tam jiná. Palivové dřevo vyrábí každý kluk, který má pilu a vozík za auto, to u pelet neplatí. My jako obchodníci jsme loni za kubík štípaného dřeva platili 40 eur, tedy asi 1000 korun. A teď je to 65 eur, tedy o nějakých 60 procent víc – a to se bavíme o cenách, kdy to berete po kamionech. Do podzimu bude palivové dřevo dvakrát dražší.

LN Říká se, že energetick­á chudoba se pozná, když se před domy, kde se topilo elektřinou nebo plynem, objeví vyskládané dřevo. Souhlasil byste s tím?

Ano, ale kolika lidem to staré topení zůstalo? I kdyby to chtěli řešit, novou technologi­i nekoupí. Atmos, největší výrobce kotlů na dřevo v Evropě, má termín dodání šest sedm měsíců, a to byli připravení a investoval­i do rozšíření výroby. A kdy k vám přijde topenář? I kdyby se snažili, tak to těžko stihnou ještě na tuhle zimu...

LN Vlastně říkáte, že to horší teprve přijde...

Ano, ale problém nebude primárně s peletami. Lidé za to zaplatí dvojnásobe­k, ale budou mít co kupovat. Tedy ještě k té ceně: loni byla cena pelet nejnižší za 12 let, takže to mělo odkud růst. Neříkám, že jsme loni nevyděláva­li, ale žádná hitparáda to nebyla. Ty ceny by vzrostly stejně.

Může být problém s uhlím. Na to nejsem odborník, bavím se ale s kolegy, kteří se tomu věnují, a ti mají strach, že bude poptávka převyšovat nabídku. Oni nemají rezervy ve výrobě v Čechách jako my. S uhlím, myslím, nastane reálný problém.

Když se tu bavíme, že se na pelety obvykle čeká dva měsíce, tak to nic není. Ty navíc kupuje jiný typ zákazníků. Platí normálně 25 tisíc ročně, a když jim řekneme, že letos to bude 40 nebo 50 tisíc, tak samozřejmě nejsou rádi. Ale ty peníze mají. Když jim řeknete, že je lepší koupit už teď, také to dají dohromady.

Uhlím ale topí často lidé, kteří tvoří obecně nízkopříjm­ovější domácnosti, ti si na zimu celý rok šetří. A teď jim budete říkat, jak moc uhlí zdražilo a že si ho mají koupit raději dřív. Na vesnicích se to může hodně projevit. A to nejen cena, ale i nedostatek. Navíc vláda chce lidem kompenzova­t jen drahý plyn a elektřinu. To není spravedliv­é a ohleduplné.

LN Zdražujete také sami, nebo jen reagujete na vyšší vstupy?

Dominantně nám zdražují vstupy. Jsme závislí na ceně elektřiny a na ceně suroviny, tedy pilin. Lidé nám říkají, vždyť si to sami vyrábíte, vždyť je to vaše, ale ta věc má nějakou hodnotu. Pila to teď může bez práce a bez starostí s koncovými zákazníky, s rozvozy a e-shopem prodat snadno třeba cihlářům – a nemusím nic peletovat, výrobu můžu vypnout. Kulatinu teď nekupujeme za 1500 korun za kubík, ale za 3000. Zdražují nám obalové plasty, palety, kamiony stojí o desítky tisíc eur víc a navíc se na ně čeká přes rok, cena nafty je dvojnásobn­á.

Nebudu ovšem zakrývat, že se také snažíme udělat si rezervy na horší časy. Sami nevíme, co bude za čtvrt roku, za rok.

Všichni vidí, co se děje, tak se snaží rychle nakoupit. I starostové radši rychle objednávaj­í palivo do obecních tepláren, protože nechtějí riskovat, že by neměli čím topit. Je to lavinový efekt.

LN Není zdražení i způsobem, jak krotit převis poptávky?

Když vám dneska někdo slíbí, že vám to dodá za tři měsíce, tak vůbec nemůže vědět, za kolik to bude vyrábět. Bude zákazníkům volat, že si mají připlatit? Bude to vozit se ztrátou? Myslím, že jsme velká firma, a mám kvalifikov­aný odhad, ale netuším, za kolik budu v září vyrábět pelety. Predikovat dokážu maximálně měsíc dopředu. Tedy cena musí realistick­y odpovídat nákladům a kapacitě naší výroby. Zdražit a doufat, že mi to za tři měsíce vyjde a objednávku dodržím, není náš styl.

Na podzim se poptávka ještě zvýší. Vyrojí se obrovské množství lidí, kteří budou kupovat všechno: dřevěné brikety, palivové dřevo, uhlí i pelety.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia