Lidové noviny

UFC má nového krále. Z Česka

Bojovník Jiří Procházka se nesmazatel­ně zapsal do historie českého sportu. Jako první dokázal vybojovat pás šampiona UFC nejslavněj­ší MMA ligy světa.

- ANTONÍN VAVRDA

Ten příměr se jednoduše hodí, byť může být pro někoho lehce patetický. Je tomu něco přes 14 let, když v neděli před šestou hodinou ranní vstávala velká část Česka. Tehdy sledovala v dalekém Naganu zlaté olympijské tažení hokejové party kolem brankáře Dominika Haška.

Včera se situace opakovala. Krátce před šestou ranní byla na nohou v srdci Evropy velká část národa.

V Singapuru bojoval jeho vyslanec jménem Jiří Procházka v kleci určené pro MMA zápasníky proti 42letému Brazilci Gloveru Teixeirovi. Toho času šampionovi věhlasné UFC v polotěžké váze. Jeho panování se ale krátilo.

Když odbyla v Česku sedmá hodina ranní, startovalo poslední pětiminuto­vé kolo vyčerpávaj­ící bitvy dvou téměř stokilovýc­h chasníků.

Z obou se řinula krev, oba byli na pokraji vyčerpání. O třináct let mladší Procházka působil svěžejším dojmem, přesto tušil, že bude muset šampiona ukončit, jinak prohraje.

Místo toho sám inkasoval několik tvrdých kombinací, po kterých se ocitl ve velkých problémech. „Sami jste viděli, že jsem některé situace vyloženě přežil,“neskrýval obtíže už s pásem šampiona na tiskové konferenci.

Jak se k němu nakonec dostal? Vždyť po čtyřech kolech prohrával na body, kdyby poslední vyhrál, dotáhl by to maximálně na remízu, takže by zůstal pás Teixeirovi.

Jenže Procházka v něm byl naopak několikrát blízko prohře. Naštěstí pro něj a fanoušky nejen doma u televizníc­h obrazovek, ale také přímo v Singapore Indoor Stadium, udělal v únavě chybu i jeho soupeř.

V poslední minutě se místo kontroly pozice hnal za ukončením, za gilotinou. Jenže tu nechytil dobře, český samuraj se z ní dokázal dostat, přesunout se soupeři na záda a donutil jednoho z nejlepších grapplerů (zápas na zemi) historie polotěžké váhy odklepat.

Poprvé v jeho dvacetilet­é kariéře. „Měl jsem se ještě přetočit, ale teď už je pozdě plakat nad rozlitým mlékem. Žít mečem, zemřít mečem, to je moje motto. Vydal jsem ze sebe to nejlepší, ale nestačilo to,“hlesl krátce po duelu sesazený šampion.

Nejstarší v historii UFC, který jej kdy poprvé získal.

Vystřídal jej naopak aktuálně vůbec nejmladší ze všech dvanácti držitelů nejprestiž­nějšího MMA pásu planety. Od nástupu hvězdného obra Brocka Lesnara v roce 2008 to nikdo nestihl rychleji. Vždyť Procházkov­i stačily na zisk titulu tři výhry.

Všechny před limitem.

Proti Teixeirovi ale poprvé od roku 2014 na submisi (vzdání soupeře), nikoliv na drtivá K.O., kterými své soupeře deptá.

„Z mojí strany se jednalo o příšerný zápas a ještě horší výkon. Mým životním postojem je být lovec, ne přeživší. V mém dalším duelu to budu chtít ukázat,“vyprávěl Procházka před novináři. Mimochodem, také českými.

Ostatně, UFC na svých sociálních sítích uveřejnilo video, jak Procházka vchází do útrob arény a předtím bouřlivě zavře a zvedne oslavně ruce směrem nad sebe.

Bylo to gesto k českým příznivcům, kteří tam na něj čekali s vlajkami v rukou. Nechyběl mezi nimi ani čínský zápasník Lu Kai se svojí českou manželkou Kateřinou. „Lukáš“, který žije v Česku, o den dříve vyhrál na stejném místě svůj semifinálo­vý duel ve vyzývacím turnaji o smlouvu v UFC.

Vedle legendární­ho Ira Conora McGregora pak na dálku gratuloval­i Procházkov­i například i dvojnásobn­ý olympijský šampion v judu Lukáš Krpálek či mezinárodn­ími vavříny ověnčená bývalá biatlonist­ka Gabriela Soukalová.

Mimochodem, oba mají mezi svými úspěchy také korunku pro Sportovce roku ČR.

S ohledem na fakt, že Češi letos budou chybět na konci roku na fotbalovém mundialu a že jim tak úplně nevyšly únorové zimní olympijské hry, kde slavila zlato „jen“Ester Ledecká, má nová zápasnická hvězda z malé vísky (Hostěradic­e) u Brna velkou šanci oba gratulanty napodobit.

Kdo ví, třeba bude mít v prosinci, kdy se anketa vyhlašuje, za sebou už i úspěšnou obhajobu. Proti komu, to je zatím ve hvězdách.

Přímo v hale se stihl nabídnout bývalý šampion, Polák Jan Blachowicz, který láká na obří divadlo v srdci Evropy. „Je mi jedno, s kým budu bojovat příště,“dodal s úsměvem Procházka, který den zakončil na terase svého pokoje s vychlazený­m pivem v ruce.

Dnes už si bude moct dát další doma v Česku. Od 16.30 prvního tuzemského šampiona UFC přivítá Brno. I se starostkou Markétou Vaňkovou.

 ?? ?? Historická chvíle.
Glover Teixeira právě pravou rukou odklepává zápas s Jiřím Procházkou, který následně mohl jako první Čech zapózovat coby šampion UFC.
Historická chvíle. Glover Teixeira právě pravou rukou odklepává zápas s Jiřím Procházkou, který následně mohl jako první Čech zapózovat coby šampion UFC.
 ?? FOTO TÝM BJP ??
FOTO TÝM BJP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia