Lidové noviny

Další lekce z produktivi­ty. Češi prohráli se Španěly

-

Také druhé utkání v elitní skupině Ligy národů na půdě favorita čeští fotbalisté prohráli 0:2. Proti Španělsku ale opět neodehráli špatný duel. Naopak.

„Je velká škoda, že jsme nedokázali využít tu jednu dvě šance, co jsme v úvodu měli. Protože potom by ten zápas měl asi jiný vývoj. Myslím, že jsme tady odehráli lepší duel než v Praze,“zhodnotil utkání na vyprodaném stadionu v Málaze hostující kouč Jaroslav Šilhavý pro Českou televizi.

A naprosto přesně. Češi domácí zaskočili aktivní hrou, vysokým, ale čistým presinkem. Což ostatně dokládá také statistika žlutých karet, jedinou za celý zápas inkasoval domácí Carvajal, a to až v 78. minutě krátce po druhé brance svých barev, když střídající Sarabia uklidnil hráče „La Roja“.

A bylo to potřeba, protože lépe vstoupili do souboje Češi. V 18. minutě protáhl Simóna zajímavou střelou Václav Černý, vzápětí pelášil od poloviny hřiště sám na brankáře opět skvělý hrotový útočník Kuchta, jenže na domácího gólmana si nepřišel.

„Také odveta byla pro nás nesmírně těžká, Češi byli nepříjemní, agresivní. Pro mě jako obránce bylo možná i dobře, že nenastoupi­l Patrik Schick, protože s ním by byli Češi ještě silnější,“ocenil kvality protivníka španělský bek Eric Soler.

Zatímco jím vedená defenziva českým nájezdníků­m odolala, ve chvíli, kdy byli hosté lepší, udeřilo před jejich brankářem Alešem Mandousem. Koke si na středu hřiště šikovně zpracoval míč, poslal ho kolmicí na rozeběhnut­ého

Asensia. Ten si zpětnou kličkou udělal ve vápně prostor pro zpětnou přihrávku, kterou neměl problém využít parťák Soler – 1:0.

Po půlhodině hry musel zraněného Sadílka střídat Král, který následně odehrál jeden z nejlepších partů nejen v reprezenta­ci v právě končící sezoně. Ani jeho přehled v defenzivě, podpořený aktivitou směrem dopředu ale nakonec alespoň na bod nestačil.

Právě Král v 67. minutě minutě bombou z pětadvacet­i metrů protáhl Simóna, který míč vyrazil na roh. A krátce poté rozhodl na zadní tyči zavírající rychlý kontr vedení Gavim další střídající hráč Sarabia.

Češi tak zůstali v tabulce třetí, čtvrtí Švýcaři se díky nečekané výhře nad Portugalci dotáhli na rozdíl jednoho bodu. anv

Španělsko ČESKO 2 0

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Brankáře Simóna nepřekonal v gólové šanci ani Jan Kuchta
FOTO ČTK/AP Brankáře Simóna nepřekonal v gólové šanci ani Jan Kuchta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia