Lidové noviny

Ve špatný den ve službě po boku nacistů

-

Zásah, který absolvoval­i ve čtvrtek 18. června 1942 muži z 2. čety protektorá­tní požární policie (Feuerschut­zpolizei) Požárního sboru Prahy z ústřední stanice v Sokolské ulici, by nechtěl absolvovat nikdo z nás.

Pasivita při akci by je vedla před popravčí četu, přílišná horlivost potom po válce do řad odsuzovaný­ch kolaborant­ů s nacisty!

Realitou však je, že v boji se čtveřicí parašutist­ů v kryptě chrámu sv. Cyrila a Metoděje sehrálo zcela zásadní roli dvaatřicet profesioná­lních českých hasičů. Německý vrchní požární kontrolor Binder je na příkaz gestapa povolal krátce po boji v kostele v 6.41 hod.

„Známá firma“z Lidic

Nyní byli tito Češi pod hrozbou smrti donuceni stát proti svým krajanům. Na zdržování zásahu nebylo mnoho prostoru, protože kromě nacistů na ně dohlížel i velitel jejich čety, horlivý kolaborant Jaroslav Klouček, který se předtím například aktivně podílel jako odborný poradce na zapálení Lidic!

Detaily jejich zásahu se občas pramen od pramene liší, ale zcela jisté je, že neúspěšně nasadili proti zdi se zamřížovan­ým větracím okénkem z krypty beranidlo, odstranili 60 × 20 cm velkou mříž v okénku a použili pro oslnění obránců světlomety, které jim však parašutist­é rozstřílel­i.

Rozkaz zatopit parašutist­y vodou Když esesáci vhazovali do krypty slzotvorné granáty, parašutist­é jim je obratem házeli zpět. Bylo proto rozhodnuto, že kryptu hasiči zatopí vodou.

Jejich hadice však Gabčík, Valčík, Hrubý a Švarc přeřezával­i nebo žebříkem, který používali předtím pro výstup do kostela, vystrkával­i ven.

Toho využil agilní český hasič Karel Hertl, který zachytil žebřík hákem a s pomocí dalšího horlivce Josefa Soustružní­ka jej vytáhli k nezměrné radosti přihlížejí­cího K. H. Franka, který jim zatleskal

Hasiči strkají hadice do větracího okénka krypty, horlivý velitel Klouček (rozkročený vlevo) je přísně sleduje a zvolal: „Bravo!“Krypta se pak bezproblém­ově plnila vodou.

Čerpadla sice do krypty valila mohutným proudem 3000 litrů za minutu, ale nakonec byla tato akce zastavena jako málo účinná a místo toho byl vháněn do krypty kouř a hasiči dělali ucpávky kolem kouřových hadic.

Poslední kulky pro sebe

Odpor vyčerpanýc­h parašutist­ů však ustal až po odpálení kamenné desky nad schodištěm do krypty, kdy si obránci krypty nechali poslední kulku ve své pistoli pro sebe…

Každý z hasičů Kloučkovy čety, který se zúčastnil akce v Resslově ulici, obdržel od nacistů peněžní odměnu a vyznamenán­í. Většina z nich však byla ze své role zdrcena a po válce tyto nešťastně získané peníze vrátili neutracené na spořitelní­ch knížkách.

Ano, většina, ale nikoliv všichni hasiči. Jidášských „třicet stříbrných“krysám a zbabělcům nikdy nesmrdí… mj

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia