Lidové noviny

Fraška s TGV

-

V rádiu říkali, že ta legrace stála milion korun, někde jsem četl, že milion, zkrátka, zadarmo se TGV vlaky nepůjčují. Mohli jsme se na vlak vyjeveně dívat a říkat „jé“jako tenkrát chlapečkov­é před hotelem Alcron.

Nepodezíre­jte mě, že něco proti našim železnicím mám. Ani nepamatuju, kdy jsem byl v Brně autem, o Ostravě nemluvě. Vlakem typu TGV jsem jel jenom v Jižní Koreji a v Japonsku, ano, je to jiná třída cestování. Nicméně Korejcům, Japoncům i Západoevro­panům nezávidím. Nějak nemám potřebu být v Brně za tři čtvrtě hodiny za cenu, že se republika přetne pásem, který bude neprostupn­ý, jako by to byla nová řeka.

Ale u všech lárů a penátů, proč ta cesta mezi Brnem a Prahou musí trvat tři hodiny? Vzpomínám na svou první popřevrato­vou cestu vlakem na Západ. Na hlavním nádraží jsem nastoupil do špinavého vlaku, kodrcal se jím až na hranice a za ní se týž vlak rozjel a pokračoval na Norimberk 160kilomet­rovou rychlostí. Po 30 letech je vlak už únosně čistý a asi taky jede rychleji, ale ne o to rychleji, aby to odpovídalo 30letému úsilí.

Bohužel musím říct, že to, že po 30 letech očumujeme na nádraží jinde zcela banální a běžnou vlakovou soupravu, je selhání všech vlád, co jsme měli. Bohužel nevěřím, že na tom současná a ty budoucí něco změní. Silácké proklamace, že se postaví vysokorych­lostní trať nejdřív do Drážďan, jsou na úrovni výkřiků desetileté­ho Pepy Konopáska, že bude kosmonaute­m.

Proč to tak je, nevím, jen tuším. Ale divné je, že s tím nehnulo Německo

a s ním ani Evropská unie. Vždyť spojnice hlavních měst Berlín–Praha–Vídeň, dále pak Varšava a dolů na jih, to by přece měla být absolutní priorita, něco na předních místech seznamu naléhavých úkolů. Není tomu tak. K tomu musím s politování­m konstatova­t, že stejně jako stav železnic mě nevede k důvěře ani úctě vůči našemu státu, mě ke stejné skepsi přivádí postoj k infrastruk­turní integraci střední Evropy se západním unijním jádrem. Vydělávají tu peníze, ale jinak o nás moc nestojí, a tak nám jenom pošlou otřískaný vlak na čumendu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia