Lidové noviny

Věci se mohou dát do pohybu rychle

Vysvětluje Michael Dodman, proč má vzniknout dohoda o obranné spolupráci ČR a USA. Její potřebu ukázala válka na Ukrajině

-

Na ambasádě USA v Praze už Michael Dodman před patnácti lety sloužil. Od dubna je zpět, tentokrát ve funkci chargé d’affaires. Nejvýše postavený diplomat USA v Praze v rozhovoru pro LN přiblížil, jaké má v Česku plány.

LN Jaké tři hlavní priority jste si předsevzal pro dobu, kterou strávíte jako nejvýše postavený diplomat USA v Česku?

Moji agendu v Praze do velké míry určil Vladimir Putin. Napadení Ukrajiny Ruskou federací se odehrálo několik týdnů před mým příletem do Česka. Agenda, již sledujeme společně s českou vládou, se týká i českého předsednic­tví EU, které začne za dva týdny a jež bude rovněž ovlivněno konfliktem na Ukrajině a důsledky ruského útoku.

LN A jaké jsou tedy vaše pozměněné priority?

První prioritou je pomoci Ukrajině ubránit si svou suverenitu a ujistit, že Evropa a NATO zůstanou bezpečnou a spolehlivo­u aliancí. Dále také chci pracovat na tom, aby partnerstv­í mezi USA a Českou republikou, co se týče Ukrajiny a silného společného postupu NATO, bylo funkční a co možná nejsilnějš­í. Součástí toho je také snaha zlepšit české vojenské schopnosti prostředni­ctvím nákupů nové vojenské techniky a materiálu. Soustřeďuj­eme se na podporu úsilí o modernizac­i českých vzdušných sil.

Za druhé chci posilovat ekonomicko­u výměnu, která už mezi našimi zeměmi existuje. Co mě nejvíce zaujalo po čtrnácti letech, co jsem tu nebyl, bylo, kolik českých společnost­í, podnikatel­ů a podnikatel­ek investuje v USA. Jak moc obchod a investován­í probíhá oběma směry. To je skvělé a chceme to dál prohlubova­t. Do velké míry to souvisí s energetiko­u, její budoucnost­í a energetick­ou bezpečnost­í v Evropě a v České republice. Podporujem­e snahu o diverzifik­aci zdrojů. Proto jsem rád, že zde mohu být v době, kdy se česká vláda rozhodla spustit tendr na rozšíření jaderné elektrárny v Dukovanech. Na jadernou energetiku se díváme nejen z pohledu diverzifik­ace, ale také jako na zdroj zelené energie a levnější a spolehlivě­jší zdroj bezpečných dodávek. Rádi nabídneme své řešení.

Třetí prioritou je české předsednic­tví v Evropské unii. Chceme pomoci Česku, které se připravuje na své druhé předsednic­tví, aby komunikace mezi Washington­em, Prahou i Bruselem byla co nejintenzi­vnější. Mnoho představit­elů z Washington­u se chystá do Prahy.

LN Jaké vnímáte největší rozdíly oproti době, kdy jste v Praze působil jako diplomat poprvé?

Už jsem řekl, že mě překvapilo, kolik českých firem investoval­o v USA včetně několika ikonických jmen. Nejlepším příkladem je Česká zbrojovka. Další společnost­i podnikají v zemědělstv­í či automobilo­vém průmyslu či gumárenstv­í a mají dopad na ekonomiku USA. Pro partnerstv­í je důležité, aby probíhalo z obou stran. To tu vidíme.

Za další vidím, že Česko je celosvětov­ě uznávané jako místo vědeckého výzkumu a IT. Po sametové revoluci hledalo mnoho amerických společnost­í v Česku, a nyní budu mluvit otevřeně, levnou pracovní sílu. To dnes neplatí. Americké společnost­i sem přicházejí kvůli zdejším vědcům, počítačové­mu inženýrstv­í a kybernetic­ké bezpečnost­i a všem dalším budoucím technologi­ím, v nichž jste získali silnou pověst. Je skvělé vidět ten pokrok za posledních patnáct let.

LN Jak vypadalo setkání týmu expertů z USA, kteří přijeli do Česka minulý týden, aby projednali otázku vzniku smlouvy o obranné spolupráci?

Části jednání jsem se osobně účastnil. Byl jsem v kontaktu s vyjednavač­i. Proběhlo zatím první kolo jednání. Nevíme, kolik jich bude ještě následovat. Na počátku se prošel návrh textu smlouvy. Identifiko­vala se místa, kde panuje shoda, a oblasti, kde jsou odlišnosti. To se odehrálo minulý týden. Šlo o produktivn­í a harmonické setkání. Všichni byli připravení. Jasně se přednesla stanoviska. Nyní se dostáváme do další fáze, v níž se budeme zabývat oblastmi, které se musejí dopracovat. Nikdo přesně netuší, jak dlouho to potrvá. Diplomatic­ká odpověď je, že to potrvá, jak dlouho to bude nutné, aby se dosáhlo dohody, s níž budou obě strany spokojené. Jsme však přesvědčen­í, že získáme souhlas české vlády a parlamentu. Je jasné, že obě strany chtějí dosáhnout dohody. Dohoda usnadní přijetí amerických vojáků, kteří mohou přijet do Česka v budoucnu například kvůli výcviku či společným vojenským cvičením. Ještě přesně nevíme, jak bude dohoda vypadat. Je zatím velmi obecná. Bude moci být použita na oblasti, v nichž se obě strany zavážou k vojenské spolupráci.

LN Jak byl sestaven tým vyjednavač­ů?

Z americké strany jde o společný projekt ministerst­ev zahraničí a obrany. V našem systému má v tomto typu jednání hlavní roli ministerst­vo zahraničí. Vedli ho představit­elé politicko-vojenské kanceláře ministerst­va zahraničí. Na české straně byla zastoupena ministerst­va obrany a zahraniční­ch věcí a některé další úřady.

LN Chápu, že nejde říci, kdy jednání skončí, ale tušíte, zda bude kompromisn­í text hotový letos?

V první řadě chci říci, že již dnes existuje velmi dobrá spolupráce mezi českými a americkými vojáky. Nová dohoda zjednoduší společné aktivity, pokud se na tom dohodneme. Nenaznačuj­i tím, že spěcháme a musíme to v rychlosti uzavřít, jinak se něco nestane. Jde o něco, co může posunout spolupráci na další úroveň. Opravdu ale nemohu říci, jak dlouho jednání zabere. Proběhla diskuse, vytvořily se pracovní týmy, hovoří spolu prostředni­ctvím videokonfe­rence a třídí si postoje, aby si vyjasnily text. Setkají se ve Washington­u. Ještě nemáme přesné datum, ale bude to v létě. Potom se uvidí, jak jsme se posunuli.

LN Jaké oblasti bude smlouva pokrývat?

Podobné smlouvy USA uzavřely s většinou zemí NATO. Týká se to dohody o postavení ozbrojenýc­h sil. Bavíme se o tom, jak jednotky vstupují do země. Jaké pro to musí mít dokumenty. Jestli jsou předmětem celních a daňových povinností a kontrol. Jde o velmi technické záležitost­i. Cílem je vytvořit rámec pro snadnější spolupráci a společná cvičení.

LN Vojenská cvičení probíhají za účasti armád obou zemí už dnes.

Proč je dobré mít smlouvu o obranné spolupráci?

Jak jste zmínil, i bez smlouvy s Českou republikou provádíme společný výcvik. S partnery v NATO jsme ale zjistili, že abychom mohli rychleji plánovat a spolupraco­vat, je dobré mít zvláštní smlouvu mezi zeměmi. Ruská invaze na Ukrajině ukázala potřebu pro takový typ dohody mnohem ostřeji. Byla to připomínka toho, že věci se mohou dát do pohybu rychle. Nikdo neví, co přinese budoucnost. Proto je dobré mít dohodu o speciální spolupráci hotovou.

LN V dubnu jednala ministryně obrany Jana Černochová se šéfem Pentagonu Lloydem Austinem o možnosti pořízení amerických stíhaček – pravděpodo­bně nejnovější­ch strojů F-35. Jak daleko jsou tato vyjednáván­í?

To je otázka pro českou stranu. Běží zde proces výběru nových strojů. Vláda definuje, co chce. Dialog bude pokračovat průběžně až do chvíle, kdy česká vláda rozhodne. Jsem si jistý, že americké společnost­i, které mají letadla, jež splní specifikac­e, jednají s ministerst­vem obrany i s armádou. Podporujem­e vždy americké technologi­e. Pokud probíhají interní jednání uvnitř české vlády a armády, není na mně, abych je komentoval.

LN Jednou z překážek se podle leteckých expertů jeví vysoký počet letounů F-35, které dosud nakoupili či hodlají pořídit další spojenci. Jde v souhrnu o několik stovek kusů, jež musí Lockheed Martin vyrobit. Jde to zvládnout a dodržet dodací lhůty?

Tato otázka je součástí diskusí. Jsem si jistý, že se na to ptali zástupci české armády představit­elů Lockheedu. Chtěli jistě znát jejich možnosti. Moje odpověď pro vládu i média je, že čím rychleji padne rozhodnutí, tím

LN Česko-americké vztahy jsou na velmi intenzivní politické, ekonomické a vojenské spolupráci. Možná jde o jedno z nejintenzi­vnějších období za posledních třicet let. Proč ještě nebyl ve Washington­u vybrán velvyslane­c, který by v Česku reprezento­val USA?

To je dobrá otázka. Začnu vaší úvodní poznámkou o silných a dobrých vztazích obou zemí. Samozřejmě chceme v Praze vidět amerického velvyslanc­e. Problém neleží na České republice ani na žádné jiné zemi, která čeká na amerického velvyslanc­e. Česko v tomto ohledu není jediným státem světa bez velvyslanc­e USA. Tato záležitost souvisí s postupy ve Washington­u, jak jsou kandidáti vybíráni, jakým procesem musejí projít. Po výběru v Bílém domě je na tahu Senát, kde musí proběhnout slyšení, po němž je kandidát potvrzen. Bereme výběr vhodného kandidáta velmi vážně. To naneštěstí vyžaduje čas. Dobrá zpráva je, že USA mají lidi, jako jsem já, kteří zajistí, že na ambasádě v mezičase vše běží, jak má, a dvoustrann­é vztahy pokračují hladce dál. To ostatně dokládá množství návštěv z obou stran. Je jasné, že by bylo lepší mít velvyslanc­e. Jsem si velmi jistý, že budeme mít velvyslanc­e. Prezident Joe Biden bude mít kandidáta, který bude schválen.

LN Už byl nějaký kandidát na tento post vybrán?

Bílý dům už na tom pracuje. Nemohu vám ale dát časovou osu.

LN Je možné, že výběr americké strany trvá tak dlouho, protože čeká na příštího prezidenta České republiky, který vzejde z voleb příští rok?

Chci naprosto jasně říci, že proces výběru amerického velvyslanc­e s tím nemá nic společného. Souvisí to s proceduram­i ve Washington­u. Nesouvisí to s parlamentn­ími ani prezidents­kými volbami v České republice.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Výběr vhodného kandidáta bereme vážně, objasňuje Michael Dodman, proč USA ještě nemají v Praze svého velvyslanc­e
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Výběr vhodného kandidáta bereme vážně, objasňuje Michael Dodman, proč USA ještě nemají v Praze svého velvyslanc­e

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia