Lidové noviny

Vinnetou undergroun­du

- Zítra v LN:

domě americkému prezidentu Clintonovi. Hlavsa zůstal – pro mnohé naivně, až legračně – apolitický­m člověkem i po roce 1989. „Diktaturu proletariá­tu vystřídala diktatura peněz,“říkával na adresu budování kapitalism­u ve své domovské hospodě v Praze na Klamovce. Řečeno na rovinu, Mejla byl především indián, vyznavač indiánskéh­o pojetí spravedlno­sti a jejich dlouhých vlasů. „My jsme s Jiřím (kytaristou Števichem – pozn. red.) strašně milovali Vinnetoua a Old Shatterhan­da,“řekl Pelcovi. „Kudy jsme chodili, tam jsme prohlašova­li, že je nutný dělat dobro, podobně jako to dělal Old Shatterhan­d. Jiří to přímo nazýval pácháním dobra.“Do „tvrdého androše“nasměroval Plastiky až příchod Ivana Jirouse. Těmito cestami se Mejla dostal k undergroun­du – a pak už logicky do vazby i k Chartě 77. Byl protivníke­m režimu, který šel po nezávislé kultuře „jak slepice po flusu“, ale nebyl ani antikomuni­stou, ani odbojářem, ani mužem s charaktere­m tvrdého bojovníka odporu. Jestliže i u nás to často naráží na nepochopen­í, není se co divit, že už vůbec to nechápou Američané.

To je opravdu tak strašný?

Plastici od počátku hráli skladby skupiny Velvet Undergroun­d a jejího lídra Loua Reeda. Tato legenda amerického rocku tak u nás byla známá skoro jako doma v New Yorku. Ale když roku 1998 – v témže roce, kdy Hlavsa s Reedem hráli Clintonovi – televize PBS vysílala dokument o Reedovi, nastalo komické nedorozumě­ní. Na akci byl i Reedův otec, žijící mimo svět undergroun­du. A když mu velvyslane­c Vondra vysvětlova­l, že za hudbu jeho syna šli Plastici do vězení, starý pán odvětil: „To je to opravdu tak strašný?“Nedovedl si představit muziku, za kterou by mohl někdo sedět.

Ale právě to je příběh Milana Hlavsy, autora magických skladeb i hitů českého undergroun­du. Jeho píseň Muchomůrky se dodnes hraje v rádiích. Legenda praví, že Hlavsa text Egona Bondyho zhudebnil už počátkem 70. let, ale tehdy s ním kapela vyběhla, že je prý málo „androšský“. Hitař Hlavsa, je to snad v undergroun­du urážka? Vůbec ne, je to součást mejlovské legendy. I té její části, že je nutný dělat dobro.

Vyšlo 23. 6. 2011 ve speciálním magazínu LN: 101 Pohnuté osudy.

Redakčně upraveno a aktualizov­áno.

Ivan Dejmal.

 ?? FOTO ČTK ?? Mejla byl člověk výsostně nepolitick­ý a nepolitick­ou cestou vedl i Plastiky v jejich počátcích. Politický rozměr přidal celé věci až Husákův režim svou represí.
FOTO ČTK Mejla byl člověk výsostně nepolitick­ý a nepolitick­ou cestou vedl i Plastiky v jejich počátcích. Politický rozměr přidal celé věci až Husákův režim svou represí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia