Lidové noviny

Děravý Nord Stream boří sen o levném plynu

Série výbuchů na dně Baltu přinesla obavu z dalších útoků na zásadní infrastruk­turu, varují odborníci

- ROMAN ŠITNER

Do začátku týdne byla ještě ve hře varianta, že se – ať už dřív, nebo později – problém s ruským plynem vyřeší a ceny energií klesnou k dřívějším hodnotám.

Série výbuchů, které v podstatě zničily podmořský plynovod Nord Stream, ale ukazuje, že tato očekávání nejsou v nejbližší době reálná. Naopak vzrostla rizika, že situace bude ještě horší.

„Sabotáží ubyl potenciáln­í zdroj levného plynu v Evropě. Dlouhodobý dopad je negativní, ceny plynu budou stejné nebo vyšší, než by byly v případě, kdyby plynovod existoval,“říká analytik společnost­i XTB Jiří Tyleček.

„Sabotáž sice nezměnila nic z hlediska aktuálních toků plynu, ale přinesla obavu z možných dalších útoků na zásadní energetick­ou infrastruk­turu,“dodává Jiří Gavor, šéf Asociace nezávislýc­h dodavatelů energií.

Dosavadní optimismus mohl sázet na to, že by Evropa nakonec hypotetick­y ustoupila ruskému tlaku a zmírnila či zrušila sankce, nebo na to, že by naopak ustoupilo Rusko. A bez ohledu na vývoj války na Ukrajině by se trh vrátil k normálu. Bez klíčového plynovodu je to ale mnohem složitější.

Ceny na světových trzích reagovaly na „atentát“v hlubinách Baltu zatím mírně. „Plynovod byl měsíc zavřený, trh to již započítal do ceny v krátkém období, a ta se tak zásadně nezměnila,“říká analytik společnost­i Natland Petr Bartoň. Dopady ale podle expertů pocítíme ve vzdálenějš­ím horizontu.

Česko má na tuto zimu téměř plné zásobníky, plyn dostává z Norska i ze zámoří. Domácnosti se navíc mohou opřít o pomoc vlády, jež zastropova­la cenu na tři koruny za kWh. Děravý plynovod ale zvýší tlak na schodek státního rozpočtu: čím vyšší cena plynu bude, o to víc podraží i zastropová­ní této ceny.

 ?? ?? Více na stranách 8 a 15
Více na stranách 8 a 15

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia