Lidové noviny

STAN hraje na dvě strany

Vyjednáván­í v Praze

- DOMINIK STEIN

pokračoval­a i ve čtvrtek setkáním koalice Spolu s hnutím STAN. To je přítomno v obou možných rýsujících se variantách magistrátn­í koalice. „Povolební pat“ale nerozseklo.

„Jednáme na bázi vládní koalice, jak jsme řekli,“uvedl před schůzkou pro LN Marek Benda, poslanec a člen týmu Spolu. Zástupci této koalice, jež se v Praze s 24,72 procenta hlasů, a tedy ziskem 19 zastupitel­ů stala vítězem voleb a má tak nárok na to hledat vzájemnou shodu jako první, se s představit­eli hnutí STAN setkali v pražském Obecním domě. Hnutí STAN ve volbách skončilo s výsledkem 7,77 procenta na pátém místě se ziskem pěti zastupitel­ů. Po obměně spojené s korupční kauzou Dozimetr, ve které byl vzat do vazby bývalý radní STAN Petr Hlubuček, vedl hnutí do voleb architekt Petr Hlaváček.

Ačkoliv od dalších členů, již pražský magistrát vedli v uplynulém volebním období až doposud – zejména od uskupení Praha Sobě Jana Čižinského, ale i Pirátů –, zaznívá, že by bylo ideální pokračovat v současné dosluhujíc­í koalici, hnutí STAN by nevadila ani koalice čistě na půdorysu dnešní vládnoucí koalice ve sněmovně.

„Širší koalice demokratic­kých stran by podle nás přinesla Praze stabilitu, vnímáme ale i deklarovan­é postoje vítěze Spolu, že upřednostň­uje koalici na vládním půdorysu. Obě varianty jsou pro nás hratelné,“sdělil pro LN Hlaváček.

Pro koho nejsou obě varianty přípustné, jsou Piráti. „Chceme pokračovat v rekordním rozvoji města, jak jsme ho rozjeli za toto volební období, a proto chceme vytvořit širokou koalici demokratic­kých stran. To znamená nejenom vládní půdorys (Piráti, STAN a ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), ale včetně Prahy Sobě,“uvedl pro LN současný primátor Zdeněk Hřib.

Piráti si ovšem kladou i jiné požadavky, například ve vedení nechtějí žádné trestně stíhané lidi. V koalici Spolu přitom figuruje Jan Wolf (KDU-ČSL), jehož policie obvinila kvůli sportovním dotacím na magistrátu. Podle Bendy jsou tato a další podmínky Pirátů neakceptov­atelné. STAN si podmínky neklade. „My si kategorick­é požadavky na kandidáty dalších partnerů klást nebudeme. Kategorick­ými požadavky na personální obsazení nechceme ani poskytovat záminky, aby se koaliční jednání zablokoval­a a vítěz voleb měl volnou cestu do náruče jiné strany,“sdělil LN Hlaváček.

Nápadu pokračovat ve stejném složení brání především to, že Piráti, STAN a Praha Sobě mají pouze 29 zastupitel­ů, zatímco jich potřebují v 65členném zastupitel­stvu minimálně 33. Koalice na vládním půdorysu bez Prahy Sobě by měla pohodlnou většinu 37 hlasů. Jana Čižinského by podle vyjádření pro LN překvapilo, kdyby Piráti zradili „povolební blok“, o němž mluví, a nakonec udělali koalici bez jeho uskupení. Hlavním argumentem je prý to, jak se proti sobě Zdeněk Hřib a lídr Spolu Bohuslav Svoboda v předvolebn­ích debatách vymezovali. „Spory s panem Svobodou nebyly osobní, šlo o věcnou kritiku jeho názorů, které sám prezentova­l veřejně v kampani,“uvedl LN smířlivě Hřib.

Spolu: Čižinského nechceme

Spolu se naopak přítomnost­i Jana Čižinského brání, přijde jim nadbytečná a taktéž jim vadí, že jeho přijetí do koalice navrhují Piráti, kteří skončili se ziskem 17,73 procenta, a tedy 13 zastupitel­i až třetí. S tím ale nesouhlasí Hřib. „Piráti jsou nyní se 13 zastupitel­i nejsilnějš­í vládní stranou v pražském zastupitel­stvu a ve volbách jsme si polepšili téměř o procento oproti volbám v roce 2018. ODS má nyní pouze deset mandátů a o čtyři zastupitel­e přišla, TOP 09 má sedm zastupitel­ů, KDU-ČSL má dva,“ sdělil LN s tím, že počítal výsledky jednotlivý­ch stran, ne celé koalice Spolu. I to může svědčit o ambici být znovu primátorem, avšak nic zatím nenasvědču­je tomu, že by Spolu nemělo držet pohromadě. Ovšem optikou Zdeňka Hřiba je úplně nejsilnějš­ím uskupením, jež získalo od roku 2018 navíc dva zastupitel­e a má tak ještě o jednoho víc než nyní Piráti, hnutí ANO. Jednání s jeho pražským lídrem Patrikem Nacherem ale podle Hřiba není na pořadu dne.

Tuto spolupráci vylučuje i Jan Čižinský. „Osobně mám Patrika rád, umíme spolu mluvit,“uvedl k hnutí ANO lídr STAN Petr Hlaváček, ovšem doplnil, že účast ANO není preferovan­á varianta.

Nacher pro LN potvrdil, že ho zatím nikdo k vyjednáván­í neoslovil. Jednání s ANO se nebrání koalice Spolu, hodlá s ním ale jednat jako s posledním.

Podle politologa Lukáše Valeše ze Západočesk­é univerzity v Plzni by spojení ANO se Spolu bylo nejlogičtě­jší variantou pro Prahu. „Spojení těchto dvou subjektů je podle mě hodně reálná možnost,“uvedl na dotaz LN. Podle něj navíc kromě programové shody funguje mezi Nacherem a Svobodou osobní chemie.

 ?? FOTO ČTK ?? Dohodnou se? Petr Hlaváček, David Kašpar a Jan Lacina z hnutí STAN míří na večerní povolební vyjednáván­í o nové koalici na pražském magistrátu.
FOTO ČTK Dohodnou se? Petr Hlaváček, David Kašpar a Jan Lacina z hnutí STAN míří na večerní povolební vyjednáván­í o nové koalici na pražském magistrátu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia