Lidové noviny

Boleslav bude mít rotující primátory

-

Ani téměř týden po komunálníc­h volbách není v některých městech jasné, kdo a jak bude vládnout, například v Jablonci nad Nisou. Hnutí ANO, které tu vyhrálo volby, dlouho nevzdávalo jednání o koalici. Občanským demokratům na druhém místě nabídli primátorsk­ou funkci a také další místo uvolněného radního.

Jenže ODS se v úterý dohodla na spolupráci s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a Starosty pro Liberecký kraj. Dohromady mají těsnou většinu 16 hlasů ze 30 v zastupitel­stvu. A včera oznámili, že primátorem by podle předběžnýc­h dohod měl být Miloš Vele z ODS.

Po roce a půl se vystřídají

Jednoduché to není ani v Mladé Boleslavi. Primátorem tu bude bude do jara 2024 Raduan Nwelati (ODS), pak si vymění post s prvním náměstkem Jiřím Bouškou z vítězného uskupení ANO+Volba pro Mladou Boleslav. To se ziskem 30 procent obsadí v 33členném zastupitel­stvu jedenáct křesel.

Lídři uskupení ANO 2011 a Volba pro Mladou Boleslav, ODS, STAN a Hlasu pro Boleslav podepsali koaliční dohodu pro další čtyři roky. Nwelati vede město od roku 2006.

„Domluvili jsme se, že rok a půl zůstane primátorem Raduan Nwelati, společně připravíme dva nejbližší rozpočty města a na jaře roku 2024 si posty vyměníme,“uvedl Bouška, který do té doby bude prvním náměstkem primátora.

Součástí koaliční dohody je i jeden další náměstek pro ANO a Volbu pro Mladou Boleslav. Náměstky zůstanou kromě Boušky Miroslava Kašpárková (ODS) a Daniel Marek (STAN), jméno nového náměstka za vítěznou stranu zatím není známé.

Dohody padly také v dalších krajských městech. V Liberci se dohodlo vítězné uskupení Starostové pro Liberecký kraj (SLK), TOP 09 a KDU-ČSL s hnutím ANO. V Ostravě podepsali koaliční smlouvu hnutí ANO, koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráti. Primátorem zůstane Tomáš Macura z ANO. V Karlových Varech se domluvila koalice ANO, Karlovarák­ů a Spolu. Kandidátko­u do čela města je primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). čtk, dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia