Lidové noviny

Česko dostane od USA miliardy na zbrojení

-

Česká republika dostane od USA podporu 106 milionů dolarů (zhruba 2,7 miliardy Kč) na modernizac­i armády, částečnou kompenzaci dodávek na Ukrajinu, která čelí ruskému útoku, a kybernetic­kou ochranu. Schválil to americký Kongres.

Sto milionů dolarů půjde z amerického programu Zahraniční­ho vojenského financován­í jako součást Kongresem schválenéh­o druhého balíčku pomoci Ukrajině. Šest milionů dolarů z Fondu pro čelení ruskému vlivu podpoří vybudování týmů kybernetic­ké ochrany, které vzniknou v české armádě.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) americká finanční pomoc dokazuje, že klíčoví spojenci vědí o české podpoře Ukrajině a oceňují ji. „I díky těmto prostředků­m budeme schopni ještě lépe a rychleji nahradit vojenský materiál, který jsme darovali našim ukrajinský­m přátelům, a zrychlit postupnou modernizac­i armády,“dodal.

Takzvané nasaditeln­é týmy kybernetic­ké ochrany představuj­í software a hardware, který budou používat různé jednotky české armády. „Moderní armádní techniku musíme i moderně chránit, antivir na to nestačí,“uvedl brigádní generál Miroslav Feix.

Tanky, vrtulníky i raketomety

Spojené státy počátkem září oznámily, že Washington hodlá poskytnout Ukrajině a 18 dalším zemím dohromady dvě miliardy dolarů ve formě půjček a dotací na nákup amerických zbraní. Jedna miliarda má podle agentury AP připadnout Ukrajině a zbytek dalším státům.

Peníze by Česko mohlo získat také od Evropské unie. Z jejích fondů by mohlo dostat proplaceno až 80 procent vojenské pomoci, kterou poslalo na Ukrajinu. Jakou konkrétní pomoc Česko Ukrajině poskytlo, nechce ministerst­vo obrany z bezpečnost­ních důvodů uvést. Podle neoficiáln­ích informací a podle zpráv z fronty šlo o tanky, vrtulníky či raketomety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia