Lidové noviny

Měsíc na cestě. Z Turecka šel pěšky

Na pražském hlavním nádraží opět přibývají utečenci. Tentokrát nejde o Ukrajince, nýbrž o Turky a Syřany

- TOMÁŠ VAŠEK

V sychravém pozdním večeru se v parku před pražským hlavním nádražím řadí do fronty zhruba desítka mladých mužů. Postupně si za ně stoupají další. Z hromady velkých tašek jim jeden z dobrovolní­ků rozdává deky a bundy. Na chvíli se had zastaví a vzápětí se dá znovu do pohybu – to až kolegové z nedalekého skladu přinesou další várku oblečení.

„Spoustu věcí, které nám lidé přinesou, udáme rovnou na místě. Na pořádnou sbírku ještě nemáme skladovací ani lidské kapacity,“vysvětluje jedna z přítomných dobrovolni­c Iniciativy Hlavák, Tereza Kvapil Baudišová.

Chci dál do Německa

Jednadvace­tiletý Maher šel z Turecka měsíc, velkou část cesty absolvoval po svých. „Čekám tu na příležitos­t dostat se dál na západ,“říká před nádražím. Ti z uprchlíků, kteří se dokážou dorozumět anglicky, se snaží domlouvat odvoz. Pomáhá jim i tlumočník Marvan – včera se prý podařilo vypravit auto s trojicí Syřanů. Ani to ale nemusí znamenat úspěch.

Okolí vlakové stanice v centru hlavního města se na přelomu týdne stalo zázemím pro desítky až stovky uprchlíků, nejčastěji ze Sýrie či Turecka. Čekají tu na vlak nebo na domluvený odvoz. Míří na západ, zpravidla do Německa. Někteří za rodinou, jiní na vlastní pěst. Ve Vrchlickéh­o sadech, přezdívaný­ch pražský Sherwood, se o ně stará vedle Iniciativy Hlavák několik dalších organizací složených z dobrovolní­ků.

„Pomáhají nám tu Lékaři bez hranic a hodně se zmobilizov­ala také syrská komunita v Praze. Z organizace Dignity nám vaří čaj, spolek Food Not Bombs vozí teplé jídlo. Vedle dárců, kteří nám věnují deky, oblečení a pláštěnky, přijímáme také podporu od neziskovek. Ty nám nejčastěji dávají například materiál, který tu zrovna schází – typicky léky,“vysvětluje Baudišová.

Klíčový prvek před nádražím představuj­í tlumočníci. Drtivá většina migrantů mluví arabsky, angličtinu ovládá jen malé množství z nich. Překladate­lé tak často tvoří chybějící článek mezi uprchlíky a pomocí. K prostřední­kům vládnoucím jejich jazykem mají přítomní běženci i větší důvěru.

Medici jsou velká pomoc

Teď, v deset hodin večer, je tu jen jediný. Padesátile­tý Marvan vysvětluje mladým mužům pokyny dobrovolní­ků a ve volných chvílích se s ním dávají do řeči uprchlíci sami. Často mluví přes sebe. Tmavší muž s šedivými vousy přesto působí klidně a vyrovnaně. Každému trpělivě naslouchá. Někteří migranti se zdají být mírně rozrušení – často následkem dlouhé a náročné cesty nebo nepříjemný­ch zážitků nabraných během ní. Pro spoustu z nich je psychologi­ckou vzpruhou už jen fakt, že mohou mluvit a dorozumíva­t se svým mateřským jazykem.

V horších případech bývají běženci i zranění. „Různá poranění řešíme každý den. Někdy je doprovázím­e do nemocnice, kde za ně hradíme péči z darů podporovat­elů. Ošetřujeme prochozené nohy, někdy řezné rány. Někteří mají velké bolesti břicha. Velká část z nich je i prochladlá,“vyjmenováv­á dobrovolni­ce. Výraznou pomoc tak představuj­e přítomnost ošetřovate­lů z Lékařů bez hranic. Medici totiž umějí vyhodnocov­at, jaká poranění a zdravotní komplikace už jsou na nemocnici a která naopak ne.

Množství přítomných běženců se během dne mění, přes noc bývá nižší. „Ještě to nešlo přes 260, někdy to nedosáhne ani stovky,“informoval­a LN koordináto­rka Iniciativy Hlavák Milada Hošková. Jejich pohyb v okolí areálu nádraží monitoruje i Správa železnic, která má chod stanice na starosti.

„Ve spolupráci s ostrahou hlavního nádraží a také se složkami Policie ČR a městské policie danou situaci monitoruje­me a snažíme se udržet veřejný pořádek v prostorách stanice na standardní úrovni. Komplikace jsme v této souvislost­i nezaznamen­ali. Změnu provozu nádraží v současné době nepřipravu­jeme,“řekla mluvčí správy Nela Eberl Friebová. Nocovat budou muset mladíci v nádražním parku. O skutečnost­i, že by zde mohl přibýt přistavený vagon nebo vyhřívaný stan pro uprchlíky, tento týden jedná s železniční správou a Českými drahami vládní zmocněnkyn­ě pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíko­vá.

Z Německa zpátky do Čech

Kvůli sílícímu přílivu lidí bez víz a povolení se vláda rozhodla od čtvrtka zavést na hranicích se Slovenskem hraniční kontroly. Hlavním cílem je boj s organizova­ným převaděčst­vím.

„Jakékoli informace v otázce převaděčů, které získáme, předáváme organizaci La Strada, která spolupracu­je s policií,“dodala dobrovolni­ce Baudišová. Večer a noc tráví uprchlíci venku kvůli tomu, že je ostraha nevpustí dovnitř. Podle Hoškové k tomu dochází dokonce i v případech, kdy mají platnou jízdenku na vlak. Na nepohodlí jsou ale mladíci podle slov tlumočníka zvyklí.

Čtyřiadvac­etiletý Chalíd drží v ruce dokumenty s razítkem Spolkové policie. Kousek za hranicemi, na území Saska, ho údajně zadrželi strážníci a následně strávil noc ve vazbě. Když zjistili, že přicestova­l z Česka, poslali mladíka zpět do Prahy. Jeho známí ve stejné situaci mu poradili, že může získat výjezdní příkaz, který opravňuje cizince k přechodném­u pobytu na našem území po dobu 30 dnů. Vybaven balíčkem nasbíranýc­h dokumentů tak zkouší cestu za hranice znovu.

REPORTÁŽ

 ?? ?? Přestupní stanice Česko.
Přestupní stanice Česko.
 ?? FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ, POLICIE ČR A REUTERS ?? V okolí hlavního nádraží a zejména Vrchlickéh­o sadů přespávají a čekají na humanitárn­í pomoc desítky syrských uprchlíků (vlevo). Dalších 15 migrantů zadrželi policisté u hraničního přechodu Brumov-Bylnice na Zlínsku (vpravo nahoře), kontroly probíhají také ve Starém Hrozenkově (vpravo dole).
FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ, POLICIE ČR A REUTERS V okolí hlavního nádraží a zejména Vrchlickéh­o sadů přespávají a čekají na humanitárn­í pomoc desítky syrských uprchlíků (vlevo). Dalších 15 migrantů zadrželi policisté u hraničního přechodu Brumov-Bylnice na Zlínsku (vpravo nahoře), kontroly probíhají také ve Starém Hrozenkově (vpravo dole).
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia