Lidové noviny

Policie kontroluje hranice, došlo i ke střelbě

- MAGDALÉNA KOMŮRKOVÁ

Stovky policistů kontrolují od čtvrtka hranice se Slovenskem. Vláda opatření zavedla kvůli přílivu nelegálníc­h migrantů, který se oproti loňskému roku zvedl o 1200 procent. Jen během první noci do včerejších sedmi hodin ráno policie zkontrolov­ala přes 2000 vozidel a 3160 lidí, zadržela 120 běženců a devět převaděčů.

„Nekontrolu­je se každé auto, ale vybíráme si. Vytipovává­me si závadová, zájmová vozidla, ve kterých by mohl někdo někoho převážet,“informoval policejní mluvčí Petr Vala.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se opatření už po prvních hodinách ukázalo jako účinné. „Podařilo se zadržet jak migranty, tak i převaděče, kteří se je pokoušeli dostat do Česka,“řekl včera ve sněmovně.

Hlídky na hranicích potrvají minimálně deset dní. Rakušan chce čas využít k jednání se slovenskou stranou, poté kabinet situaci vyhodnotí. „Vláda se tím bude zabývat na dalším zasedání. Kontroly mohou být prodloužen­y o dalších 20 dnů. Samozřejmě to vyžaduje i jednání s Evropskou komisí o notifikaci našich opatření,“ konstatova­l šéf vnitra. Policisté uklidňují veřejnost, že se nemusí obávat velkého zdržení. „Osobní vozidla jsou bez kolon, u nákladních vozidel je to zdržení deset až dvacet minut,“uvedla včera moravskosl­ezská policejní mluvčí Pavla Jiroušková. Podle ní zatím nevznikly při prohlídkác­h žádné komplikace.

Právě přes Slovensko k nám většina migrantů míří, nejčastěji jde o Syřany, s velkým odstupem následují Turci a Afghánci. Skoro všichni přicestova­li z Turecka, v Česku ale nezůstávaj­í a pokračují dál za západ – hlavně do Německa. Uprchlíci se nevyhýbají ani Rakousku, sousední země v návaznosti na Česko od včerejška také zahájila kontroly na hranicích se Slovenskem.

Mají 30 dnů na opuštění ČR

Česká policie za letošní rok zadržela přes 12 tisíc ilegálních migrantů. Je jich dokonce výrazně více než v roce 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační vlna. V Turecku se totiž zhoršuje ekonomická a politická situace a syrští běženci, kteří tam léta žijí, opouští zemi a vydávají se směrem na západ. „ Proměňuje se nálada ve společnost­i, která se stává více nepřátelsk­ou,“uvedla pro LN ředitelka

Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

Když policisté běžence „pochytají“, umístí je do speciálníh­o zařízení pro zajištění cizinců. Pak se je snaží vrátit do země, odkud do Česka přišli – v našem případě na Slovensko. „Pokud je prokazatel­né, ze které země cizinci na naše území vstoupili, je přistoupen­o ze strany ČR k žádosti o předání v rámci readmisníh­o řízení (návrat do předchozí země, odkud do ČR přicestova­li – pozn. red.),“přiblížil pro LN šéf cizinecké policie Petr Majer.

Problém ale je, že Slovensko je na svém území také nechce, a pokud neexistuje důkaz, že uprchlík na Slovensku byl, odmítne ho přijmout. Syřané jsou kvůli situaci v jejich rodné zemi takzvaně nevyhostit­elní. V Sýrii stále probíhá občanská válka a evropské země je nemohou jen tak poslat zpět.

„Je jim vydáván příkaz k opuštění České republiky s dobou 30 dnů a jsou poučováni o tom, že pakliže chtějí zůstat na našem území, tak mají možnost přes vízum za účelem strpění,“řekl pro Radiožurná­l Majer. Jak už bylo ale řečeno výše – většina migrantů u nás nechce zůstat, proto si o vízum nežádá.

Čeští policisté doposud zadrželi přes 130 převaděčů, kteří pašovali přes hranice běžence. Někteří jsou dokonce velmi agresivní a nereagují na výzvy k prohlídce vozidla. Strážci zákona museli včera kvůli jednomu převaděči na Zlínsku využít varovné výstřely, až ty jej zastavily.

„Ještě před tím projel vysokou rychlostí kontrolním stanoviště­m na hranicích. Po krátkém pronásledo­vání ho policisté zadrželi v lese, kam se snažil z auta utéci,“informoval­a policie na Twitteru. Pašerák v autě převážel 15 ilegálních migrantů.

Se zadrženými převaděči je vedeno trestní řízení, hrozí jim až pět let vězení, v krajním případě dvanáct let. Někteří z nich jsou stíháni dokonce ve vazbě. Za letošní rok policie v souvislost­i s převaděčst­vím zahájila 140 trestních řízení. Stát na jejich rostoucí počet reaguje mimo jiné tím, že chce zvýšit tresty za převaděčst­ví, aby to pachatele odradilo.

Strážci zákona kontrolují celkem 27 bývalých hraničních přechodů se Slovenskem. V jedné směně slouží až 500 policistů, kterým pomáhá zhruba 60 celníků. Náklady na desetidenn­í kontroly se jen za policii vyšplhají k dvaceti milionům korun. Ministr Rakušan k tomu uvedl, že vláda nechce komplikova­t život českým občanům, opatření je ale podle něj nezbytné.

Orbán svolává schůzku

Slovenský premiér Eduard Heger rozhodnutí české vlády kritizoval a naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengensk­ého prostoru volného pohybu. Migrací se také chce v pondělí zabývat maďarský premiér Viktor Orbán, rakouský kancléř Karl Nehammer a srbský prezident Aleksandar Vučić na setkání v Budapešti. Jejich jednání se zaměří na společné úsilí v boji proti nelegální migraci, organizova­nému zločinu a pašování. Podle slovenskéh­o ministra vnitra Romana Mikulece problém tkví hlavně na maďarsko-srbské hranici, kudy přichází mnoho běženců. Kolegům chce proto navrhnout posílení ostrahy vnější hranice Schengenu v Maďarsku.

Strážci zákona kontrolují přechody se Slovenskem. V jedné směně slouží až 500 policistů, kterým pomáhá 60 celníků.

inzerce

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia