Lidové noviny

Češi se zbavují psů, neutáhnou účty

Nejprve lidé ve velkém dávali psy do útulků

- DENISA PROŠKOVÁ

Desetiletá fenka knírače Chiméra podstoupil­a operaci, jež vyšla na čtyřicet tisíc. „Musela jsem jít u svého účtu do kontokoren­tu, který jsem doteď nedorovnal­a,“svěřila se LN šestačtyři­cetiletá majitelka psí dámy Martina. Chiméru už nemá, dala ji k příbuzným: poté, co sama onemocněla a následně změnila zaměstnání, zjistila, že by další náklady na péči o psa nezvládla.

Kníračka tak měla štěstí, jenomže ne každý pes, jehož se lidé v tíživé finanční situaci zbavují, skončí u nové rodiny. Místo už často není ani v útulcích. „Je září a jsme plní. Děsím se, až lidi začnou dostávat v zimě účty za topení,“popsala Monika Martinková, vedoucí útulku v Kralupech nad Vltavou. Nárůst hlásí také v Blansku. „Každý den se ozvou aspoň dva lidé,“uvedla Jarmila Jurová z tamního útulku.

Důvody pro odložení psa jsou různé, ale zpravidla se týkají nedostatku peněz: ať už kvůli nové sazbě úroku za hypotéku, nebo kvůli konci fixace u elektřiny a plynu a násobně vyšším zálohám. Do toho drtí rodinné rozpočty dvoucifern­á inflace...

Buď pes, nebo bydlení

„Baltazara jsme zdědili po smrti mojí mámy. Nikdo ho nechtěl, proto jsme si ho vzali,“popisuje žena, jejíž rodina žije v třípokojov­ém bytě v Praze zatíženém hypotékou. Před časem jí přišel nový cenový výměr na elektřinu a plyn a do toho přibyly náklady u veterináře. Jedenáctil­etého křížence už nemají. „Řekla jsem si: buď pes, nebo bydlení. Manžel ho odvezl do útulku,“dodala.

Opatrování psů není rozhodně laciné. Kromě krmení stojí hodně i veterinárn­í péče, ta se prodražuje zejména u starších zvířat. Jednotlivé zákroky s léky můžou stát několik tisíc korun měsíčně. „Lidé více přemýšlejí o preventivn­ích prohlídkác­h. Zvažují, jestli jsou opravdu nutné,“zmínila v této souvislost­i Zuzana Růžičková, manažerka pražské veterinárn­í kliniky Delta.

Pokud jde o léčbu a operace i starších psů, zatím jich není méně. Jinou věcí je podle Růžičkové to, že se někteří majitelé psů snaží smlouváním cenu snížit, což LN potvrdili i další oslovení zvěrolékař­i.

po covidovém lockdownu, další vlna se rozjela letos v srpnu a září. Majitelé čím dál častěji zjišťují, že platby za mazlíčky s dalšími účty neutáhnou.

Utratit psa jen tak nejde

Někteří majitelé dokonce sondují možnost vyřešit potíže s uživením psa radikálně. Oslovení veterináři anonymně potvrzují, že se na ně lidé obracejí s dotazem, zda mohou nepohodlné­ho mazlíčka nechat utratit. „Volal mi pán, kultivovan­ým hlasem mi sdělil, že prý neuživí dogu kvůli hypotéce. Když jsem ho odmítla, urazil se,“vzpomíná jedna z oslovených zvěrolékař­ek.

Děje se tak zejména v chudších regionech, jako je Mostecko či severní Morava. Usmrcení psa jen tak ale není možné, má svá přesná pravidla. Podléhá ze zákona konkrétním předpisům a vyžaduje přesnou zdravotní indikaci. Jinými slovy: utracení zvířete musí mít jasný zdravotní důvod.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Psí útulky jsou plné,
hlásí jejich provozovat­elé
FOTO ARCHIV MAFRA Psí útulky jsou plné, hlásí jejich provozovat­elé

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia