Lidové noviny

Putin se chystá oslavit další dělení Ukrajiny

-

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera varoval, že Ukrajina zareaguje „velmi tvrdě“na pokus Ruska anektovat další části jejího území. Moskva v minulých dnech zorganizov­ala ve čtyřech regionech Ukrajiny obsazených ruskými silami hlasování o jejich připojení k Rusku. Tato hlasování, v nichž se podle Moskvy většina lidí vyslovila pro sjednocení s Ruskem, Kyjev ani Západ neuznává, považuje je za nezákonná a označuje je za „pseudorefe­renda“.

Zelenskyj včera podle prohlášení zveřejněné­ho ukrajinsko­u prezidents­kou kanceláří mluvil o hlasováníc­h zorganizov­aných pod nátlakem Moskvy s italským premiérem Mariem Draghim. „Jsou bezcenná a realitu nezmění. Celistvost Ukrajiny bude obnovena,“uvedl v rozhovoru s italským premiérem Zelenskyj. „Naše reakce na ruské uznání výsledků hlasování bude velmi tvrdá,“upozornil také ukrajinský prezident.

Zelenskyj včera zároveň na dnešek svolal mimořádné zasedání ukrajinské Rady národní bezpečnost­i a obrany.

Prohlášení se nezmiňuje o ceremonii, při níž se dnes v Kremlu ruští představit­elé chystají oznámit připojení ukrajinský­ch území a zdůvodnit ho výsledkem referend. O připojení k Rusku pod taktovkou Moskvy hlasovali lidé od pátku do úterý v mezinárodn­ě neuznávané Doněcké a Luhanské lidové republice (DNR a LNR) na východě Ukrajiny i v Rusy okupovanýc­h částech Chersonské a Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny. Hlasování provázely zprávy o nucené účasti a o dalších volebních podvodech.

„Všechna čtyři, všechna území, kde se konala referenda a kde podali ruské straně příslušnou žádost,“odpověděl včera Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina na dotaz agentury TASS, zda budou smlouvy o připojení k Rusku podepsány se všemi čtyřmi regiony, anebo jen s částí z nich.

Rusko již na jaře 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání separatist­ů v Donbasu na východě Ukrajiny, kde vznikly DNR a LNR. Ty Moskva oficiálně uznala až letos v únoru v předvečer zahájení ruské invaze na Ukrajinu. V Moskvě se nyní nacházejí vůdcové DNR a LNR a okupovanýc­h částí Chersonské a Záporožské oblasti, aby podle vlastního vyjádření dokončili připojení těchto Moskvou okupovanýc­h či ovládaných území k Rusku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia