Lidové noviny

Na Floridě sčítají oběti hurikánu Ian

-

Hurikán Ian si podle nepotvrzen­ých zpráv ve floridském okrese Lee vyžádal stovky obětí na životech. „Nemám potvrzená čísla, ale vím určitě, že počet úmrtí je ve stovkách. Máme tisíce lidí, kteří čekají na záchranu,“řekl včera stanici ABC Carmine Marceno, šerif okresu Lee. Chris Constance, zastupitel sousedního okresu Charlotte, stanici CNN potvrdil šest úmrtí.

V Lee se nacházejí města Fort Myers a Cape Coral, která včera floridský guvernér Ron DeSantis označil za „zdevastova­ná“.

Bouře Ian ve středu udeřila na západní pobřeží Floridy silou hurikánu čtvrtého stupně s rychlostí větru až 241 kilometrů v hodině. K evakuaci přiměla přes 2,5 milionu lidí a podle guvernéra způsobila nejhorší záplavy ve státě za posledních 500 let. Bez proudu je nyní na Floridě podle monitorova­cího serveru PowerOutag­e přes 2,6 milionu odběratelů.

Americký prezident Joe Biden včera řekl, že Floridu navštíví, „až to podmínky dovolí“. Federální vláda podle něj pokryje „sto procent výdajů, jež Florida vydá v reakci na tuto mimořádnou událost“. „Mohlo by jít o historicky nejničivěj­ší hurikán na Floridě,“citovala Bidena stanice BBC. „Údaje jsou sice zatím nejasné, ale už jsme se doslechli první zprávy o tom, že mohlo dojít ke značným ztrátám na životech,“dodal.

Na záchrannýc­h a opravných pracích se podílí na 30 tisíc techniků, záchranářů, členů národní gardy i dobrovolní­ků. Podporu Floridě poskytlo 26 amerických států.

Ian během svého řádění na Floridě oslabil na úroveň tropické bouře. Nyní se rychlostí asi 14 kilometrů za hodinu přesouvá přes Atlantský oceán. S americkou pevninou by se měl znovu setkat dnes ráno ve státě Jižní Karolína. Nad oceánem měl podle meteorolog­ů přes noc opět posílit na hurikán prvního stupně.

Nejhorším hurikánem v dějinách USA byl tropický cyklon, který v září 1900 zasáhl Texas, zničil pobřežní město Galveston a vyžádal si na 8000 obětí. Největší škody (za 125 miliard dolarů) způsobily hurikány Katrina (srpen 2005) a Harvey (srpen 2017).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia