Lidové noviny

Poslanci soudí

Pomstychti­vost do solidní politiky nepatří

- Martin Zvěřina

Skupina poslanců vládní koalice se rozhodla „vytrestat“prezidents­kou kancelář za to, že pravomocně odsouzený ředitel Lesní správy Lány nebyl vyhozen, nýbrž prezidente­m omilostněn. Cílem je „odejmout odsouzeném­u řediteli rozpočet na realizaci kapitálový­ch výdajů“.

Nezabývejm­e se nyní ostudně nestandard­ním chováním prezidenta Zemana a položme si otázku, koho poslanci potrestají. Odebraných 30 milionů má prý jít na protidrogo­vou politiku a na podporu mládežnick­ých spolků. Aha, a těch 30 milionů na lesní hospodařen­í nebude chybět, byly na odměny pro odsouzenéh­o? Ne, miliony jsou na nezbytné výdaje v lesích. Pokud by prezidents­ká kancelář byla podobně naladěná jako „spravedliv­í“poslanci, „vytrestala“by les a možná někoho propustila pro nedostatek peněz, a na just ne omilostněn­ého pána. Škoda, která by tímhle „morálním“gestem vznikla, může být nemalá, ale poslancům je to jedno. Důležitějš­í pro ně je falešný pocit mravní nadřazenos­ti a pomstychti­vost.

Nemůžeme zrušit prezidento­vo rozhodnutí, pomstíme se mu, nelíbí se nám něco, co nemůžeme ovlivnit, pomstíme se jinak. Tenhle patologick­ý princip vendety požírá tuzemskou politiku už dlouhá léta. V čem jsou tihle samozvaní soudci morálně nadřazení Miloši Zemanovi? V ničem, obě strany jen zneužívají svých pravomocí a roztáčejí spirálu zla.

Vládní koalice našla, zásluhou Pavla Blažka, konsenzus s Hradem, který premiér Fiala úzkostlivě dodržuje. Máme tak pokoj od vyměňování urážek a sprosťáren mezi panem prezidente­m a jeho úhlavními nepřáteli. Je na tom něco zlého a špatného, že vláda respektuje prezidenta a prezident ji? Pro někoho asi ano, proto je nutné poškodit lánské lesy. Ukazuje se též, jak vážně někteří poslanci vnímají rozpočet. Není to důležitý prvek stability země a zákon o státním rozpočtu není jedna z nejdůležit­ějších norem, je to jen takový prostředek, jak těm, kteří jsou „s námi“, přilepšit a těm, kteří jsou „proti nám“, uškodit. Vášně vládnou rozumu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia