Lidové noviny

Hrozí, či jen straší?

Horší než jaderná zbraň je lež o ukrajinské agresi

- Zbyněk Petráček

Jaderné zbraně vzbuzují hrůzu, už když o nich padne zmínka. Když je zmíní ruský politik. A dodá, že kdyby Rusko použilo jadernou zbraň vůči Ukrajině – rozuměj taktickou, třeba v podobě granátu, ne strategick­ou, v podobě rakety schopné ničit města –, Západ by to nechal projít. Tyto nejistoty krmí v západních společnost­ech obavy. Kde končí rituální strašení a začíná skutečná hrozba? To nikdo přesně neví.

Dmitrij Medveděv, ruský expreziden­t a místopředs­eda bezpečnost­ní rady, řekl: „Rusko má právo v případě nutnosti použít jaderné zbraně. V předem určených případech.“Zní to jako hrozba, ale samo o sobě se to neliší od doktrín jiných jaderných mocností – americké, britské, francouzsk­é a čínské. Ještě za Brežněva, v roce 1982, se Moskva zavázala, že jadernou zbraň nepoužije jako první. Závazek mířil na „užitečné idioty“Západu. Na ty, kdo nepochopil­i, že práva na první jaderný úder se vzdá jen stát, který si je absolutně jist převahou v konvenčníc­h zbraních a tím, že nikdy nebude zahnán do defenzivy hrozící porážkou.

Rusko se Brežněvova závazku vzdalo v listopadu 1993 – za Borise Jelcina. To, čím vyhrožuje Medveděv, jen rozvíjí Jelcinovu doktrínu a v jádru se neliší od doktrín západních. V praxi je horší pustá lež orwellovsk­ého ražení. „Představte si,“řekl Medveděv, „že ukrajinská agrese Rusko donutí proti ukrajinské­mu režimu nasadit tu nejhrozněj­ší zbraň.“Dikce se podobá té, jež zaznívá z Íránu na adresu Izraele: vyhýbá se názvu státu, hovoří o „sionistick­ém“či „ukrajinské­m režimu“. Jak může o ukrajinské agresi mluvit stát, který už před touto válkou okupoval sedm procent ukrajinské­ho území a teď ještě více?

To už není rituální strašák, ale skutečná hrozba. Protože právě ona má legitimizo­vat nasazení jaderných zbraní. Proti nim toho moc udělat nelze. Ale proti orwellovsk­é ruské lži lze bojovat třeba i na půdě jindy vysmívané OSN. Jenže to není tak sexy jako strach z jaderné hrozby, že.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia