Lidové noviny

Důsledky útoku z hlubin

-

Udělali to Rusové, nebo Američané? Tato otázka se točí v hlavě politiků EU, když se jako tele na nová vrata dívají na bublající hladinu moře nad místem, kde někdo zřejmě položil bomby a poškodil trubky strategick­y významných podmořskýc­h plynovodů Nord Stream 1 a 2 vedoucích z Ruska do Německa po dně Baltu. Výsledkem tohoto dobře promyšlené­ho a profesioná­lně provedenéh­o taktického vojenského úderu ve válce mezi Amerikou a Ruskem je, že EU přišla o nejdůležit­ější trasu, přes kterou může získat zemní plyn z ruských nalezišť. Dotčené plynovody s celkovou roční kapacitou zhruba 100 miliard metrů krychlovýc­h postavily v rámci společného podniku energetick­é společnost­i ze západní Evropy a ruský Gazprom. Investici za více než 20 miliard eur lze prakticky odepsat.

Hodilo se to Rusku, nebo USA?

K atentátu se zatím nikdo nepřihlási­l a incident můžeme už teď klidně dopsat na dlouhý seznam, kde lze najít otázky, jako například kdo objednal vraždu prezidenta Kennedyho. Ačkoliv důkladné vyšetřován­í nakonec může ukázat na možného viníka, veřejnost se pravdu nejspíš nikdy nedozví. V případech, kdy není jasný pachatel, se vždy hledá odpověď na otázku, komu se to hodilo. EU se také ptá, komu se vyplatilo, že systémem Nord Stream v dohledné době nebude proudit zemní plyn? Rusům, nebo Američanům?

Předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová hovoří o sabotáži a dodala, že poškození evropské energetick­é infrastruk­tury vyžaduje co největší protireakc­i. Vysoký představit­el EU pro zahraniční věci a bezpečnost­ní politiku Josep Borrell prohlásil, že Unie odpoví jednotně a razantně. Německý ministr hospodářst­ví Robert Habeck a ministr zahraničí USA Antony Blinken také hovořili o sabotáži, ale nikdo z nich nejmenoval potenciáln­ího pachatele. S jasnou variantou přišel až polský premiér Mateusz Morawiecki. „Je to signál z Ruska,“řekl. Reakce Kremlu byla také jednoznačn­á. Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Vladimira Putina, spekulace o ruském zásahu označil za pitomost.

Jenže logickou teorii o ruské sabotáži totálně zbořil další Polák. Bývalý ministr obrany (2005–2007), někdejší šéf resortu zahraničí (2007–2014) a dnes europoslan­ec Radosław Sikorski na Twitteru s neskrývaný­m nadšením napsal, že za útokem stojí Washington. „Thank you, USA,“děkoval. Polsko odjakživa patřilo k hlavním odpůrcům systému Nord Stream, na jehož zprovozněn­í tlačilo hlavně Německo. Sikorski posílil spekulaci o americké lince už i proto, že prezident Joe Biden ještě před zahájením ruské invaze na Ukrajinu řekl, že „pokud ruské jednotky a tanky překročí hranice s Ukrajinou, bude to znamenat konec plynovodu Nord Stream 2“. Stalo se to po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem v Bílém domě. „Podnikne-li Rusko invazi na Ukrajinu, Nord

Stream 2 už nebude. Skoncujeme s ním,“řekl. Když se Bidena zeptala americká novinářka, jak přesně to chtějí udělat, když plynovod je pod kontrolou Německa, odpověděl jen: „Slibuji vám, že to zvládneme“.

Ať útok provedl kdokoliv, skutečnost, že se dva významní a silně proamerick­y orientovan­í polští politici v tak důležité věci vyjadřují naprosto diametráln­ě, pořádně zamotá hlavu nejen politikům, ale i občanům. Pro příště by bylo dobré, kdyby se v důležitých otázkách polští politici dopředu domluvili.

Trhliny energetick­é bezpečnost­i Možná že místo vytváření teorií na straně vstupu, tedy o tom, kdo to udělal a proč, bychom se měli soustředit na dlouhodobé důsledky. Jako každá nově vzniklá nejistota i násilné vyřazení systému Nord Stream zvýší cenu energií. Zvýší se i pocit energetick­ého ohrožení, protože kdo zaručí, že příště podobný útok nevyřadí z provozu např. plynovod Baltic Pipe vedoucí z Norska do Polska s roční kapacitou deset miliard metrů krychlovýc­h, který byl zrovna tento týden slavnostně uveden do provozu?

Ten, kdo poškodil plynovody Nord Stream, vzkázal EU, že energetick­á bezpečnost, kterou měly zaručit systémy plynovodů, dostala vážné trhliny. Plynovody se stávají snadnou kořistí pro kohokoliv, kdo má schopnosti je zničit, už i proto, že statické trubky nedokáží v případě obranných potřeb posunout se o pár kilometrů. Výsledkem bude další rozdělení už beztak nahlodané jednoty EU a rostoucí panika lidí z obav nedostatku energií, což může mít vážné politické důsledky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia