Lidové noviny

Co s ruskými kukačkami u nás

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Je Rusko stejné, ať si říká carská říše, Sovětský svaz, Ruská federace? Je tomu 100 let, co za Lenina začali vyvážet nepohodlné intelektuá­ly „loděmi filozofů“. Dnešní stát se liší: kvůli mobilizaci odešlo na čtvrt milionu mužů, ale hranice ještě nezavřel.

Zato hranice vůči Rusům, i těm, kteří odcházejí před mobilizací, zavírají státy na východě EU. A uzavření hranic podporují i ty hlasy, jež jindy mluví pro otevřenost. Inu, svět se stále mění.

I Alexandr Mitrofanov, komentátor Práva, si přiložil polínko. Utíkají prý masy konformist­ických Rusů. A přijmout je znamená nasadit si do vlastního hnízda kukaččí vejce. Že je tu riziko, o tom žádná. Že Estonsko na to riziko nepřistoup­í, neboť má s ruskou menšinou už teď problémy, je jasné. Ale musíme to vnímat tak paušálně i my? Je to tak, jak píše Mitrofanov, že tito Rusové sice nemohou za to, kde se narodili a čím se stali, ale „jsou kukaččími mláďaty, protože vesměs nemohou jinak“?

Na tom všem dost je. Jde o to, zda máme reagovat tak přísně, že z Ruska nevezmeme vůbec nikoho. Pak bychom ale mohli dospět k tomu, že ruskou kukačkou je i pan Mitrofanov, a měli bychom ho pro jistotu z hnízda vyštípat. Aby bylo jasno. Ta předchozí věta byla ryze provokativ­ní a doufám, že čtenáři LN i Alexandr Mitrofanov ji tak pochopí. Měla jen demonstrov­at, kam nás takové paušální uvažování může zavést.

Třeba slavná britská herečka Helen Mirrenová. Ano, ta, co zamlada divočila (třeba ve snímku Divoký mesiáš) a ve zralém věku hrála Alžbětu II. (oscarová role ve snímku Královna). Víte, že její otec byl Rus Mironov? Že ona se v roce 1945 narodila jako Jelena Lidija Vasiljevna Mironova (Mironoff) a až později si změnila příjmení na Mirren? Jak mohla „ruská kukačka“hrát královnu?

Zmíněný film Divoký mesiáš jsem viděl v 70. letech ve filmovém klubu. Též díky filmařské osobnosti jménem Galina Kopaněva blahé paměti, která i za nejtužší normalizac­e prosazoval­a nabídku zajímavých světových snímků. I ona byla „ruská kukačka“.

Jistě je demagogick­é argumentov­at vybranými příklady. Jistě je žádoucí zvažovat rizika. Ale paušálně se snad utěsnit nemusíme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia