Lidové noviny

I zoufalství může vést k úspěchu

Mobilizace nemůže vyřešit všechny problémy ruské armády, ale není radno ji podceňovat

- JAN LUDVÍK Institut politologi­ckých studií FSV UK

Od vyhlášení ruské mobilizace uběhl více než týden. Ještě ani přesně nevíme, jak bude probíhat. Přesto má mnoho západních komentátor­ů již jasno. Mobilizaci hodnotí jako zoufalý krok, který nikam nepovede. Na taková tvrzení je opravdu příliš brzy.

Ruská mobilizace je samozřejmě přiznáním, že věci nejdou podle kremelskýc­h plánů. Nakonec ony podle nich nejdou už od prvních dnů invaze. Možná je i krokem zoufalým. Ale i zoufalý krok může být logický a může vést k vítězství.

Jedním z klíčových problémů ruské armády je totiž chybějící „živá síla“. Díky tomu mohla ukrajinská ofenziva u Charkova uspět. Frontu bránily jednotky často jen na dvaceti procentech stavů.

Rusko v únoru udeřilo bez plánu a logistiky a utrpělo obrovské ztráty. Naopak Ukrajina mobilizova­la a její síla narostla. Podle odhadů má Kyjev na frontě 250–350 tisíc vojáků. Moskva po ztrátách nějakých 100–150 tisíc.

Na ruské straně sice zůstává velká početní převaha v těžké technice, ale nemůže ji efektivně využít. Jen na řádné nasazení deseti tisíc bojových vozidel pěchoty, která má Rusko k dispozici, by potřeboval­o 100 tisíc vojáků. Takže skoro všechny, co má. Což nejde, a tak část techniky téměř jistě stojí nebo je používána neefektivn­ě.

Jak ucpat díry

Mobilizace by měla tento problém vyřešit. Kdy a jak, to ovšem bude záležet na provedení. Existuje malá šance, že se celý systém zhroutí a zhruba stejně malá, že se ji Moskvě podaří provést bezchybně. Bezchybná mobilizace má potenciál situaci na frontě obrátit v ruský prospěch. Zcela zpackaná povede k jejímu rozpadu.

Nicméně tady se již nachází tenký led spekulací. Není jasné, kolik mužů bude povoláno a co se s nimi stane. Ministr obrany Šojgu mluvil o postupném povolání 300 tisíc mužů s vojenskou zkušeností, údajný únik textu příslušnéh­o nařízení ovšem mluví o milionu.

Pokud dokáže ruský generální štáb rezervisty efektivně využít, má reálnou šanci ucpat díry, které v ruské frontě způsobila veleúspěšn­á ukrajinská ofenziva. Po rusko-gruzínské válce Rusko zrušilo klasickou mobilizačn­í armádu a pokusilo se postavit menší moderní armádu západního střihu. Tato transforma­ce nicméně neproběhla úplně. Jedním ze symptomů je i zachování povinné vojenské služby, ke které nastupuje každý rok zhruba 250 tisíc mladých Rusů.

To dává Rusku k dispozici jednak aktivní jednotky záklaďáků, kteří nastoupili na podzim loňského a na jaře letošního roku, a dále pak nezanedbat­elné množství lidí s nevelkou, ale nezanedbat­elnou vojenskou zkušeností. Třeba záklaďáci, kteří odešli na jaře do civilu, nejspíš nebudou o moc hůře vycvičení než průměrné ruské profesioná­lní jednotky. Nakonec ruští „kontraktni­ci“se rekrutují primárně ze záklaďáků.

Pokud Rusko dokáže do armády vrátit nejprve muže s nedávnou vojenskou zkušeností, případně ty, kteří v civilu získali schopnosti, které se hodí v armádě, bude to pro ruské ozbrojené síly na frontě významná vzpruha. Ruský generální štáb bude moci doplnit prořídlé jednotky na plné stavy, alespoň část jednotek rotovat a nechat odpočinout v zázemí.

Efektivní využití mobilizova­ných by nicméně vyžadovalo vysoké organizačn­í schopnosti ruských vojenských správ. Ty by musely mít přehled o tom, kdo má jaké schopnosti a posílat povolávací rozkazy primárně těm, kteří nedávno opustili armádu. Pokud budou jen plnit kvóty, bude výsledek pochybný. Zdá se totiž, že minimálně první várka povolaných dostane jen dvoutýdenn­í rychlotrén­ink. To může stačit někomu, kdo na jaře odešel do civilu, ale ne tomu, kdo byl na vojně před deseti lety.

Nejpravděp­odobnější výsledek je, že velká část mobilizova­ných bude hlavně potrava pro děla. Přesto je ruský generální štáb může použít prostě k tomu, aby Ukrajincům „překáželi v postupu“, zatímco o skutečný boj se postará dělostřele­ctvo. Část mobilizova­ných rychle zemře, zatímco část se rychle naučí přežít. To může stačit na zastavení ukrajinské­ho postupu, byť je nepravděpo­dobné, že to umožní Rusům přejít do ofenzivy.

I to však může Rusku mobilizace umožnit, pokud bude politické vedení trpělivé a nezhroutí se domácí fronta. Pokud Rusko skutečně dokáže mobilizova­t milion mužů, může první várka mobilizova­ných zaplácnout díry na frontě, zatímco další již projde přes zimu řádným výcvikem. Opět by se ovšem jednalo o obří organizačn­í úkol vyžadující nejspíš stažení části veteránů z boje a jejich využití jako instruktor­ů. A stahování veteránů zase může vyžadovat ústup na exponovaný­ch úsecích fronty, což může být v Kremlu politicky nepřijatel­né.

Příliš mnoho neznámých

Výše uvedené je trochu nuda plná podmiňovac­ích způsobů a nejistot, ale tak to prostě je. Mobilizace nemůže vyřešit všechny problémy ruské armády, ale je racionální­m krokem, který může vyřešit ten, bez jehož řešení Rusko s jistotou prohraje.

V rovnici je přitom příliš mnoho neznámých. Rusko nemobilizo­valo od druhé světové války, necvičilo mobilizaci minimálně od konce studené války a výsledek je nejistý. Ruská armáda od února prokázala pozoruhodn­ou schopnost dopouštět se až neuvěřitel­ných chyb. Ale také schopnost se pomalu, ale přece učit.

Dvoutýdenn­í rychlotrén­ink může stačit někomu, kdo na jaře odešel do civilu, ale ne tomu, kdo byl na vojně před deseti lety

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Zmobilizuj­e-li Rusko milion mužů, první várka může zaplácnout díry na frontě, zatímco další projde přes zimu řádným výcvikem
FOTO ČTK/AP Zmobilizuj­e-li Rusko milion mužů, první várka může zaplácnout díry na frontě, zatímco další projde přes zimu řádným výcvikem
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia