Lidové noviny

Měli bychom vědět, jaký chceme konec války

-

Když se obávají ruského jaderného útoku Němci, leckdo to může bagatelizo­vat, u našich severozápa­dních sousedů jsou vyděšeni ze všeho jaderného. Ruskou jadernou hrozbu považuje ale za nesmírně vážnou i poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Také Gideon Rachman, zahraničně­politický komentátor Financial Times, varuje před ignorování­m Putinových hrozeb. Dostali jsme se podle něj do bodu, ve který západní politici doufali a kterého se zároveň děsili. Když se Američané rozhodli zásobovat Ukrajinu střelami, které změnily průběh války, byli si vědomi, že z povahy věci vyplývá, že čím více se Ukrajincům bude dařit na bojišti, o to více bude situace nebezpečně­jší.

Okamžik lepších příležitos­tí a zvýšeného nebezpečí právě nastává. Po sérii porážek povolal Putin více vojáků a opět vystupňova­l jaderné hrozby. To, že to v Bílém domě berou vážně, je dobře, protože opak by mohl způsobit jaderný armagedon.

Putin je v koutě. Je nemravný a bezohledný. Použití jaderné zbraně určitě není jeho první volba. Ale může to být jeho poslední vržená kostka, pokud bude alternativ­ou ponížení a porážka.

Může také věřit, že použití jaderné zbraně způsobí takový šok, že si vynutí jednání a ústupky. Je to koneckonců součástí ruské vojenské doktríny, kde se mluví o tom, že eskalací je možné se dobrat k deeskalaci. Joe Biden varoval Rusko, že použití jaderné zbraně by pro ně mělo „katastrofá­lní důsledky“. Ale stejně jako si na Západě leckdo myslí, že Putin blafuje, tak si zase v Rusku myslí, že blafují v USA.

I ti západní politici, kteří berou ruskou jadernou hrozbu vážně, zdůrazňují, že se nesmíme nechat vydírat a s pomocí Ukrajině polevit. To znamená chůzi po provaze. Pomáhat dost na to, aby

Ukrajina vítězila bez toho, že vyprovokuj­eme Kreml k jadernému útoku.

Tím se dostáváme k otázce, jak vlastně chceme, aby válka skončila. Málokdo si asi myslí, že bude Rusko bezpodmíne­čně kapitulova­t. Pak zbývá jen vyjednání míru s Putinem nebo nějakým jeho nástupcem.

Ruské oficiální ambice se slibně zmenšily. Místo sesazení Zelenského se už žádá jen osvobození Donbasu.

USA a spojenci zdůrazňují, že se Rusko musí stáhnout minimálně na linie, odkud zaútočilo. Ukrajina trvá na tom, že se Rusko musí stáhnout ze všech okupovanýc­h teritorií včetně Krymu.

S ukrajinský­mi zisky Kyjev k jednacímu stolu nespěchá, prezident Zelenskyj si užívá heroický status, odpor k Rusku je na Ukrajině zakořeněný a žádná západní vláda Kyjev nyní k jednání netlačí.

Sbalí si Putin stan a normálně odejde? Máme příklady mocností, které zažily porážku ve válce bez použití jaderné zbraně. Američané se takto stáhli z Vietnamu v roce 1973 a Sovětský svaz odešel z Afghánistá­nu v roce 1988. Obě země za sebou ale nechaly spřátelený režim, jakkoli neměl životnost. A ve Washington­u i v Moskvě nebyly tyto války s hořkým koncem vnímány jako existenciá­lní.

Válka na Ukrajině se vyvíjí pro Rusko

špatně a ruské vyhlídky připomínaj­í spíše rok 1917, kdy vojenská porážka vedla k revoluci. Bolševický převrat, občanská válka a stalinismu­s naznačují, že vnitřní bouře v Rusku rodí nová nebezpečí.

Lepší neruská paralela je Argentina, kde porážka ve válce o Falklandy natolik zdiskredit­ovala režim, že junta zkolaboval­a a uchytila se demokracie. Jenže argentinsk­á junta byla méně robustní než Putinův režim a hlavně neměla jaderné zbraně.

Většina lidí na Západě nicméně doufá v argentinsk­ý scénář – Putinovu porážku a novou přijatelně­jší i poddajnějš­í ruskou vládu. To by bylo báječné. O tom není pochyb. Ale doufání nezvyšuje pravděpodo­bnost. Všechny další vyhlídky jsou buď temné, nebo přímo katastrofi­cké.

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia