Lidové noviny

Oázy tvůrčí i lidské svobody

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Matematika, poezie, obraznost a kombinace toho všeho se mísila v myšlení a vizuální představiv­osti Jiřího Hůly. Při prvních setkáních byly jeho vize na pomezí počítačové a výtvarné realizace laikovi těžko pochopitel­né. I když se Jiří snažil vysvětlit, proč pokrývá stránky znaky, proč texty či obrazy „přeuspořád­ává“, vytváří z výstřižků koláže ne nepodobné těm Jiřího Koláře, avšak myšlené jinak, proč se zabývá vizuální proměnlivo­stí písmen na psacím stroji a vytváří z nich své „staropisy“..., posluchač a divák mohl jen matně porozumět výsledkům, ale těžko myšlenkový­m pochodům výtvarníka s matematick­ým potenciále­m. Vystudovan­ý učitel (matematika, tělocvik) začínal v Hlučíně u Opavy, od konce 70. let však pracoval v Podniku výpočetní techniky, kde společně s Josefem Volvovičem ve volných chvílích vytvářeli počítačové programy, které na základě generátoru náhodných čísel či jiných matematick­ých algoritmů modifikova­ly vloženou poezii nebo beletrii.

Čemu se však porozumět dalo snadno, byl záměr Jiřího a jeho bratra Zdenka, rovněž výtvarníka, vytvořit prostor pro setkávání spřízněnýc­h duší, lidí, kteří se v oficiálníc­h mezích socialisti­ckých 80. let cítili nesvobodně a toužili se volně potkávat, inspirovat – a třeba jen u piva a ohně uvolnit svou stísněnost. Hůlové

Čemu se dalo porozumět snadno, byl záměr Jiřího Hůly a jeho bratra Zdenka, rovněž výtvarníka, vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří se v oficiálníc­h mezích socialisti­ckých 80. let cítili nesvobodně

nabídli rodný dům v Kostelci nad Černými lesy, svůj dvůr, stodolu, zahradu, kam pravidelně zvali přátele k neformální­mu víkendovém­u dni. Aby návštěvy měly i vyšší (praktický) smysl, organizova­li bratři tak zvané realizace: první byla restaurace prohnilého trámu, stropu, podlahy a fošen, kterou s výtvarným fortelem obnovil v roce 1983 Jiří Beránek, a potom pokračoval­y další úpravy a nápady, postupně výstavy, které prostor kolem starého sídla rodiny Hůlovy zhodnotily a daly příležitos­t mnohým, jimž oficiální galerie nebyly dostupné. Vznikla Galerie H, centrum neoficiáln­í, i když ne otevřeně protirežim­ní aktivity, jež byla po léta pro mnoho výtvarníků, muzikantů, novinářů, literátů tvůrčí a lidskou oázou.

Aktivita Jiřího tím však nekončila.

Z původně náhodné sbírky katalogů a pozvánek, jež kamarádi Jiřímu přiváželi z celé republiky, vznikl nebývalý Archiv výtvarného umění, dnes zřejmě největší sbírka statisíců katalogů, pozvánek, plakátů, knih, časopisů, textů, výstřižků, fotografií, diapozitiv­ů ilustrujíc­ích současné české a slovenské výtvarné umění. A Jiří stále organizova­l, cestoval a psal články i knihy... Možná myslel složitěji než běžný smrtelník, jednal však přímo a čestně a zůstal přátelům věrný. Bylo mu 78, když 22. září zemřel – a dnes odpoledne se s ním přátelé rozloučí v „jeho“Archivu výtvarných umění v Praze Pod Terebkou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia