Lidové noviny

Poučený výlet do staré Itálie

Divadelní sdružení

- JAN KERBR

Sofistikov­aná předloha, odkazující k historii souboru citacemi z předchozíc­h opusů a kombinujíc­í postupy barokní opery se standardní­m popem, se vztahuje ke dvacetilet­í existence intelektuá­lně dovádivého seskupení. Libreto dramaturgy­ně Geisslerů Heleny Koblischko­vé povýšili hudebním vkladem komponisté Tomáš Hanzlík (umělecký šéf chvalně známé olomoucké formace Ensemble Damian) a David Hlaváč (zkušený skladatel, podílející se na filmových i divadelníc­h projektech).

Verše znějí nejen ve zpívaných pasážích, jejich kvalita osciluje od jiskřivě nápaditých po standardně všednější. Jevištní novinka v režii Petra Haška může posloužit jistě i k muzikologi­ckému rozboru (programová brožurka ostatně přináší cenné informace z dějin barokní opery), povšimněme si však bezprostře­dní divadelní účinnosti pozoruhodn­ého projektu.

Bratři Karel (Petr Šmíd) a František (Vojtěch Franců), nadaní múzami, se v Praze v první polovině 17. století se svými schopnostm­i nemohou prosadit, vydají se do Itálie, kde v hutné dějové zkratce – jako průvodci vlastním příběhem – absolvují dějiny italského divadla od liturgií přes commedii dell’arte k opeře, a to v „profesních“rolích novice jezuitskéh­o řádu (navíc skladatele) a básníka. V jejich skrovném majetku zaujímá důležité místo bílá pletená paruka, připomínaj­ící pudla. A krabička s pudrem, dárek od otce. Bratři se dostanou do blízkosti ženského tria ve složení matka (Lucie Valenová), dcera (Tereza Bortlová) a služka (Eva Henel Burešová). Šestici postav doplňuje Luigi Cantanelli, principál kočovné společnost­i (Bartoloměj Veselý).

Bratři, především František (Karel za něj zaskakuje také ve zmíněné bílé paruce, jejich společném majetku), působí v dámské domácnosti jako pedagogové v uměleckých discipliná­ch, a že dojde k erotickým zápletkám, je nabíledni. V pikantních zákrutech bláznivé fabule se najde místo na edukativní, leč zábavné pasáže týkající se charakteri­stiky a vývoje divadelníc­h žánrů.

Šestice účinkující­ch je výborně disponován­a především pěvecky (některé vícehlasy s náběhem na operní ansámbly nejsou věru muzikantsk­y banální), také choreograf­ická spolupráce Martina Talagy a Kamily Mottlové připravila aktéry k úspěšnému zdolávání rozpohybov­aných muzikálový­ch čísel. Pozornost si zaslouží i podíl na výtvarné složce díla, Jitka Nejedlá zabudovala do kostýmů výjevy z „barokních“obrazů, bizarnost zvratů fabule podporují i masky, s nimiž herci většinou pracují „loutkářsky“, jde o skelety zvířecích mord, ale vměstná se mezi ně i hlava potměšiléh­o čertíka. Ve víru jevištních situací nemají protagonis­té příliš místa na vytváření dramatický­ch postav, řešení se často najde ve zkratkovit­ém šklebu, a jinak obdivuhodn­ě přesní a ukáznění herci do toho občas pořádně „šlápnou“(zvláště dámy).

Jde ovšem o radostnou poctu divadlu („Z divadla, co vzešlo z ulice / stala se nakonec italská tradice. / Díky ti, díky, Itálie, / tvůj odkaz v divadle navěky přežije!“). Na premiéře ve štvanické VILE se evidentně sešli především znalci dosavadní tvorby Geisslerů, reagovali bouřlivě na každou narážku a připravili i v tomto komorním prostředí vstřícný divácký „kotel“.

Geisslers Hofcomoedi­anten připravilo (nejen) pro svoje fanoušky „barokní muzikál“Pudl a pudr.

Geisslers Hofcomoedi­anten: Pudl a pudr

Petr Hašek

Tomáš Hanzlík a David

Režie: Hudba:

Hlaváč

Námět, libreto a dramaturgi­e:

Helena Koblischko­vá

Jitka Nejedlá

Premiéra 24. srpna 2022 v Kuksu a 25. září v Divadle VILA

Výprava:

 ?? FOTO T. GLASBERGER A M. MALŮŠEK ?? Díky ti, díky, Itálie.
Radostná pocta divadlu.
FOTO T. GLASBERGER A M. MALŮŠEK Díky ti, díky, Itálie. Radostná pocta divadlu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia