Lidové noviny

Teď si víc rozumím

-

tam můj děda v uniformě wehrmachtu, což bylo jedno z těch rodinných tajemství. Děda tam má vytřeštěné oči, i po těch letech je vidět jeho ohromný strach. Předstíral šílenství, aby se z té německé vojny dostal. Nebo jsem se dívala na svou mladou a krásnou prababičku a říkala jsem si, proč se tváří tak smutně? Co když byla zrovna v té době těhotná, a ten její si ji nechtěl vzít? Protože můj děda se narodil jako nemanželsk­ý... U těchhle představ to začalo.

LN Posloužily stejnou měrou osobní vzpomínky a archivní materiály? Dá se na osobní vzpomínání sázet, neidealizu­je, nezkresluj­e je čas?

Zkresluje, idealizuje, a právě to vibrování mě fascinuje: jak se události proměňují v čase, jak se posunují a protáčejí, když o nich mluví dítě anebo dospělý, Čech anebo Němec, muž anebo žena. Proto bylo důležité pracovat i s archivy, kde jsem našla třeba válečná udání nebo zápisy z městské rady. Autentické citace podpírají emotivní pravdy jednotlivý­ch postav.

LN Úvodem knihy uvádíte pětadvacet hlavních postav. Těch vedlejších jsou další desítky. Jak jste jejich vztahovou síť udržela pohromadě? Rozkreslil­a jste si to na mapce?

Vím, že třeba John Irving to takhle dělá, má velkou tabuli a tam propojuje svoje postavy. Já se nakonec obešla bez toho, nějak jsem to udržela v hlavě s pomocí zápisků, asi i proto, že to bylo tak osobní téma.

LN Rozpůlený dům je vaše první velká beletrie. Předcházej­ící tři knížky byly víc žurnalisti­ka. Vnímala jste ten rozdíl, musela jste přesouvat některé důrazy, psát jinak?

Ale ono mě to všechno nějak posunulo. První kniha o beatnické básnířce Vladimíře Čerepkové je životopisn­ý experiment. Vedu tam fiktivní rozhovory s dokumenty a střídám perspektiv­y Vladimířin­ých příznivců i kritiků. I tam je téma paměti a ošidnosti vzpomínek podstatné. Druhá kniha byla nejvíc žurnalisti­cká, ale v té třetí jsem si vyzkoušela psát cizím hlasem a monologem. S každou knížkou jako bych se víc otvírala a odhazovala zábrany. Teď si víc rozumím. Najednou zjišťuju, že se mi dobře píšou dialogy; nejspíš i díky tomu, že jsem se léta živila rozhovory a vnímala nejen to, co lidé říkají, ale i to, co říct zas tak moc nechtějí.

LN Kniha zapadá po bok Bílé vody, Šikmého kostela, možná i Hany, prostě těch velkých historický­ch pláten, co v poslední dekádě píšou ženy. Vnímáte, že se tady zdvihla nová, nesmírně silná vlna ženského psaní? A že chlapi-romanopisc­i jsou tak trochu u konce s dechem?

Můj oblíbený spisovatel, Izraelec Amos Oz, říkal, že spisovatel­é se dělí do dvou skupin: na ty dobré a na ty horší. Jedna z jeho nejlepších knih, Příběh o lásce a tmě, je tragickým příběhem jeho rodiny a vlastně i historie jeho národa a já mám takové psaní ráda. Máš pravdu, že se v české literatuře objevily kvalitní autorky, které mají o čem psát a mají úspěch. Ale když čtu Rudiše, Hájíčka, Ryšavého, Hakla, Urbana anebo i svého manžela Nováka, tak mi nepřipadá, že by nějak sípali.

LN Proč je vlastně dobré sondování dějin, k čemu by ideálně mělo tohle psaní vést? Berete literaturu jako uměleckou fikci, nebo spíš jako nástroj k nějaké společensk­é změně? Má dneska literatura tuhle sílu?

Nevím, k čemu by mělo vést obecně, ale pro mě osobně to byla fascinujíc­í cesta. Už asi nikdy nebudu procházet Beneckem a dívat se na ně stejnýma očima. Dokázala jsem se srovnat i s tím, že část mojí rodiny vydělávala na válce, a zjišťuju, že je to univerzáln­í příběh. Po vydání knihy se mi ozvaly desítky lidí, kteří mají v rodině podobné osudy a dlouho se za ně styděli. Myslím, že pokud chceme porozumět minulosti a hledat v ní paralely s dneškem, je dobré znát jak příběhy hrdinů, tak i oportunist­ů, fanatiků a zbabělců.

LN Jak se proměnil váš vztah k literatuře obecně? Nejdřív jste deset let psala do Mladé fronty DNES o literatuře, teď ji sama píšete...

Mám osmiletého syna a času už není tolik, kolik bývalo. A možná o to víc si cením chvílí, kdy si můžu jen tak nerušeně číst. Můj přehled o současné literatuře se tenčí, zato už vím, co to je pikachu, čemu se v hokeji říká štulpna a kde se dá sehnat fosforesku­jící sliz...

 ?? FOTO RICHARD KLÍČNÍK ?? Byla to fascinujíc­í cesta.
Alice Horáčková se tentokrát ponořila do historie vlastní rodiny.
FOTO RICHARD KLÍČNÍK Byla to fascinujíc­í cesta. Alice Horáčková se tentokrát ponořila do historie vlastní rodiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia