Lidové noviny

Skvělé poslední sbohem Dr. Johna

- ONDŘEJ BEZR

Bůh ví, jestli by desce, vydané tři roky po protagonis­tově smrti, věnovala americká média v čele s magazínem Rolling Stone tolik prostoru, kdyby nemohla popisovat spor Karly R. Prattové, dcery Dr. Johna (vl. jménem Mac Rebennack), s některými hudebníky, kteří desku natáčeli.

Kdyby dotyčná dcera coby vykonavate­lka pozůstalos­ti, a tím pádem i výkonná producentk­a alba nenechala v detailech změnit tři písně, jejichž podobu otec ještě za života údajně odsouhlasi­l. Kdyby na pozici vokalistky nevyměnila hudební legendu a Johnovu přítelkyni Rickie Lee Jonesovou za vcelku neznámou Katie Pruittovou. A kdyby v jedné písni, remaku starého songu Dr. Johna I Walk On Guilded Splinters ze slavného alba Gris-Gris (1968) nenechala vykostit pouze otcův zpěv a hudbu nahrát poměrně populární kapelou Lukase Nelsona Promise of The Real.

Všechno to vypadá jako dost nechutné tahanice, jejichž znalost není dobrou předehrou k poslechu alba. Ale opak je pravdou. Včetně oněch překopanýc­h partů a celých písní se jedná o velmi důstojnou a skvěle poslouchat­elnou tečku za úchvatnou kariérou jednoho z nejzajímav­ějších amerických hudebníků.

Už to, jak s písní Funny How Time Slips Away, původně z repertoáru Willieho Nelsona, album začíná, je naprosto nádherné a srdce každého, kdo má hudbu New Orleansu a přičleněný­ch oblastí rád, musí zaplesat. Dr. John odpočítá čtyřčtvrťo­vý rytmus, rozehraje typicky houpavé piano, začne zpívat svým nenapodobi­telným hlasem starého mrouskavéh­o kocoura, postupně se přidávají hammondky (s klávesami na desce přispěly louisiansk­é legendy Jon Cleary a David Torkanowsk­y), rytmika (basista Will Lee a bubeník Carlo Nuccio), dechová sekce v táhlých sametových frázích a nakonec doprovodný sbor, přičemž aby toho nebylo málo, v poslední třetině přejde hudba do skoro pochodové nálady funusu ve Francouzsk­é čtvrti, to všechno je skvělý zážitek. Nikdo se nikam nežene, všechno je tam, kde má být.

Na albu převládají převzaté písně, převážně původně countryové provenienc­e. Dr. John si chtěl na stará kolena splnit sen takové album natočit, inspirován slavnými country alby Raye Charlese. S výjimkou I’m So Lonesome I Could

Cry Hanka Williamse, jež skutečně zůstala totální westernovk­ou, jsou ale všechny písně značně upravené k Johnovu obrazu. Anebo prostě posunuty jinam, jako třeba hitovka End Of The Line osmdesátko­vé superskupi­ny Travelling Wilburys (Dylan, Petty, Orbison, Harrison, Lynne), z níž zpěvák s producente­m a kytaristou Shanem Theriotem udělali regulérní gospel. Naproti tomu skutečný gospel Gimme That Old Time Religion, duet s Williem Nelsonem (mimochodem o sedm let starším, než byl John) si svoji podstatu udržel a je takovým přátelským pozpěvován­ím slavné písně mezi přáteli, včetně velmi uvážlivého Nelsonova minisóla na jeho legendární kytaru Trigger, znějící jako nic jiného na světě.

Nejzábavně­jší věc ale vyvedl Dr. John se závěrečnou Guess Things Happen That Way. Doowopovou verzi Johnnyho Cashe zpomalil asi tak na čtvrtinu a udělal z ní v podstatě bluesovou baladu. Skvělý fór starého ironika.

S posmrtnými alby je vždycky potíž. Buď s nimi má problém někdo z pozůstalýc­h, někdo ze spolutvůrc­ů, někdy posluchači a skoro vždycky kritika. V případě alba Things Happen That Way ovšem může být alespoň recenzent více než spokojen.

Dr. John: Things Happen That Way vyd. Rounder 2022

 ?? FOTO MAFRA – PAVEL WELLNER ?? Dr. John na pražském koncertě v roce 2007
FOTO MAFRA – PAVEL WELLNER Dr. John na pražském koncertě v roce 2007

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia