Lidové noviny

Návrat vyšší daně zdraží benzin

Pohonné hmoty sice zatím vytrvale zlevňují, ale u Naturalu 95 stát od soboty končí s daňovou slevou, kterou zavedl v létě

- MIROSLAV PETR

Sobota bude dnem cenového obratu na čerpacích stanicích. Málokdy lze vývoj na totemech pump na den přesně odhadovat, ovšem nadcházejí­cí víkend k takovým termínům pravděpodo­bně patří. Zatímco cena nafty může dál klesat, stát počínaje 1. říjnem po čtyřech měsících slevy zvýší u benzinu o 1,50 koruny na původní hodnotu v červnu sníženou spotřební daň. A není pochyb o tom, že pumpaři svůj dražší nákup okamžitě promítnou i do cen řidičům.

„Den, maximálně dva, a bude to,“soudí ekonom a portfolio manažer společnost­i Amundi Petr Zajíc. Platí totiž (a to nejen v pumpařském byznysu) staré pravidlo – když velkoobcho­dní ceny klesají, prodejci vlastní zlevnění odkládají, co nejdéle to jde. Respektive konkurence to dovolí. Ale když jejich nákupní ceny naopak rostou, promítnou to do cen zákazníkům hned. Někteří i v případě, že ještě prodávají starší zásoby, nakoupené s nižší daní.

Návrat předválečn­é ceny

U pump klesla cena Naturalu 95 dle republikov­ého průměru kartové společnost­i CCS na 37,56 koruny, což znamená návrat k cenám benzinu těsně před únorovým vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. V případě dieselu je nynější cena přesahujíc­í 43 koruny za litr nejnižší od půlky srpna.

Nafta, které stát ponechává daň sníženou k 8,45 koruny za litr – tedy k nejnižší povolené hodnotě v Evropské unii –, by nicméně

Průměrné ceny pohonných hmot z více než 2000 čerpacích stanic v České republice, v korunách za litr měla zlevňovat dál. Benzin však místo dosavadníh­o poklesu cen zdraží. Zpočátku možná jen částečně, ale někde až o plnou částku 1,80 koruny, což odpovídá nárůstu spotřební daně o 1,50 koruny plus DPH.

Důsledek? Začne se citelně zmenšovat rekordní cenový a dnes už víc než pětikoruno­vý rozdíl mezi dražší naftou a levnějším Naturalem 95. „Reakce čerpacích stanic na zvýšení ceny od dodavatelů bude velmi rychlá. Paliva dosud zlevňují, ale hned od soboty se u řady pump ceny benzinu vlivem vyšší spotřební daně začnou zvedat. Plně se to na průměrných cenách v České republice projeví příští týden,“potvrzuje Boris Tomčiak, ekonom společnost­i Finlord.

Velké pumpařské sítě se k očekávaným cenám nevyjadřuj­í s odkazem na údajné riziko postihu ze strany antimonopo­lního úřadu.

Na rychlé zdražení benzinu bude mít rozhodujíc­í vliv i skutečnost, že pumpaři už nedisponuj­í „cenovým polštářem“. Tedy mají nyní výrazně nižší marže, než jaké u nich ve značně přemrštěné výši před časem zjistila kontrola ministerst­va financí.

Ceny čerpacích stanic pro řidiče totiž v poslední době rapidně klesají, přestože nákupní ceny od distributo­rů pumpám vzrostly. Například za posledních sedm dní stoupla cena od největších velkoobcho­dních dodavatelů jako Unipetrol (Benzina) a Čepro zhruba o 20 až 30 haléřů za litr Naturalu 95 i nafty, ale pumpaři obě paliva zlevnili. Podle průměrných údajů kartové společnost­i CCS za poslední týden u Naturalu 95 o 60 haléřů a u nafty o 75 haléřů za litr.

Přitom nadále oslabuje koruna vůči dolaru, ve kterém se pohonné hmoty obchodují, a kurz koruny tedy velkoobcho­dní ceny prodražuje. „Marže se za uplynulý týden znormalizo­valy. U distributo­rů, jako je Unipetrol nebo Čepro, na hodnotě kolem 60 haléřů z litru, u čerpacích stanic kolem 1,70 koruny až dvou korun za litr. To odpovídá přiměřené výši,“řekl LN ekonom Zajíc.

V pondělí už asi o korunu dráž

Nezdraží ale nyní kvůli zvýšení daně okamžitě a naráz všechny pumpy. Na republikov­ém průměru, počítaném kartovou společnost­í CCS, se cena podle Zajíce hned první den může projevit nárůstem zhruba o 1,10 koruny.

„Skutečnost, že některé pumpy zareagují na vyšší daň hned a jiné o něco později, je daná tím, jak dlouho jim vydrží zásoby. Někdo, jako třeba Tank Ono, protáčí zboží ihned a prakticky denně a cenu zvýší okamžitě. Jiní o pár dní později,“konstatuje Ivan Indráček, šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů, která sdružuje menší distributo­ry a prodejce pohonných hmot.

Snížení spotřební daně z pohonných hmot prosadila vláda od 1. června s cílem pomoci řidičům v době, kdy se ceny ropy, a tedy i benzinu a nafty, prudce zvyšovaly. A to takovým tempem, že zdražení na burzách prakticky hned výhodu nižší daně vymazalo.

Diesel by měl zůstat daňově o 1,50 koruny zvýhodněný až do konce příštího roku. Příznivá cena nafty by přitom měla vydržet i v nejbližšíc­h dnech, ropa se totiž na světových trzích aktuálně prodává nejlevněji od vypuknutí války na Ukrajině.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia