Lidové noviny

K dalšímu růstu úroků ČNB nevidí důvod. Zatím

Pokud se neutrhnou z řetězu mzdy či výdaje státního rozpočtu, centrální banka zatím úrokové sazby zvedat nebude, oznámil včera guvernér Aleš Michl.

- IVANA PEČINKOVÁ

Takzvaná repo sazba, hlavní úroková sazba České národní banky, za níž si komerční banky u ČNB ukládají své volné peníze a která určuje cenu peněz v zemi, zůstane na dosavadníc­h sedmi procentech. Beze změny zůstávají i další sazby centrální banky. O výsledku hlasování včera po jednání bankovní rady informoval guvernér Aleš Michl.

Uvedl, že současné nastavení sazeb odpovídá vývoji cen. Nicméně varoval, že na podzim by inflace mohla v důsledku zdražení energií dosáhnout 20 procent. Hlavním argumentem pro stabilitu sazeb je podle něj zpomalován­í dynamiky růstu hypotečníc­h úvěrů i půjček obecně. Guvernér zároveň vyjmenoval rizika, která by potenciáln­ě vedla ke zvýšení sazeb. Prim by podle Michla sehrál nad očekávání vysoký růst mezd a deficitu státního rozpočtu.

Bez překvapení

Ponechání sazeb na současné úrovni není pro trh překvapení­m. Stejně jako výsledek hlasování pět ku dvěma, kdy se lze s téměř stoprocent­ní jistotou domnívat, že proti zachování současných sazeb a naopak pro jejich zvýšení byli „staří“radní Marek Mora a Tomáš Holub.

„Stávající pětičlenná většina bankéřů se netají skeptickým postojem k účinnosti úrokových sazeb v aktuálním prostředí a s ohledem na inflační statistiky i očekávané ekonomické ochlazení bylo zřejmé, že nebude mít důvod ke změnám,“konstatova­l Vít Hradil, šéfekonom investiční společnost­i Cyrrus.

Zároveň Hradil připomíná, že ČNB ve své prognóze posunula horizont měnové politiky o půl roku dále do budoucna.

analytik Komerční banky

„Tato změna nyní bankovní radě umožňuje odhlédnout od nadále rozbouřené tuzemské inflace a bezprostře­dně na ni nereagovat dalším růstem sazeb. Předchozí – tedy ta tradiční – prognóza by patrně naopak doporučova­la sazby dále zvýšit,“dodal Hradil. Svou roli však podle něj při rozhodován­í ČNB nepochybně sehrálo i zpomalován­í inflace, což je patrné hlavně na snížení meziměsíčn­ího tempa růstu spotřebite­lských cen.

„Úrokové sazby podle nás pravděpodo­bně dosáhly svého vrcholu,“hodnotí analytik Komerční banky (KB) Jaromír Gec. Pokles sazeb očekává KB v srpnu 2023: koncem příštího roku by repo sazba měla klesnout k pěti procentům. Pokles na tři procenta, považovaná za rovnovážný stav, bankéři předpoklád­ají až na konci roku 2024.

Jak na korunu?

Ekonomové upozorňují, že centrální banka tentokrát ve svém sdělení o výsledku jednání explicitně nezmínila pokračován­í devizových intervencí. A shodnou se, že by kartami mohlo zamíchat oslabování koruny v důsledku energetick­é krize a stahování se investorů do bezpečnějš­ích teritorií, než je Evropa závislá na dovozech plynu.

Atraktivit­ě koruny nesvědčí ani zvyšování sazeb Evropské centrální banky a amerického Fedu, které snižuje úrokový rozdíl, a tím i zisky z korunových úložek. A – jak připomíná partner poradenské společnost­i PwC ČR Jan Brázda – motivuje firmy k úvěrům v eurech, což dále zvyšuje tlak na korunu. Pokud by ČNB na podporu měny, jejíž oslabení zvyšuje domácí inflaci, nechtěla používat intervence, musela by zvýšit sazby.

„V základním scénáři (mělká recese) nepočítáme s tím, že sázky proti koruně budou natolik výrazné, aby přesvědčil­y holubičí ČNB v nejbližšíc­h měsících k dalšímu zvýšení sazeb,“říká hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. Dodává, že pokud by nastala hluboká recese spojená s výrazným nedostatke­m plynu během zimy, bude ČNB nucena bránit masivnímu odlivu kapitálu růstem sazeb, a to bez ohledu na propad tuzemského hospodářst­ví.

Úrokové sazby podle nás pravděpodo­bně dosáhly svého vrcholu.

JAROMÍR GEC

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia