Lidové noviny

Uskladněte brambory i cibuli, radí zelináři

Českým pěstitelům letos počasí moc nepřeje, sucho vystřídaly lijáky. Brambor a cibule bude proto méně než v jiných letech a zdraží ještě víc než doposud, varuje šéf zelinářské unie.

-

Na tuzemském trhu v příštích měsících kvůli slabší úrodě i nepříznivé­mu počasí při sklizni zřejmě dál zdraží brambory a cibule. Lidé, kteří si mohou tuto základní zeleninu na zimu uskladnit, by si měli nakoupit brambory a cibuli na zimu do zásoby, vybízejí zelináři.

„Cena půjde letos určitě nahoru. V jarních měsících pak ceny mohou být pro někoho docela problemati­cké,“prohlásil včera při zahájení podzimní výstavy ovoce a zeleniny Flora Olomouc předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Letošní úrodu cibule podle Hanky poznamenal­o suché počasí, což se promítlo v její kvalitě i výnosech, které jsou nižší v celé Evropě. Spotřebite­lé se podle Hanky musí připravit na to, že tato v kuchyni nepostrada­telná zelenina bude citelně dražší než v předešlých letech. „Už nyní to vidíme na pultech obchodů,“podotkl Hanka, podle kterého cibule bude navíc k dostání jen v menších velikostec­h.

Růst cen lze podle Hanky očekávat také u konzumních brambor. Zatímco rané brambory měly letos poměrně vysoký výnos i dobrou kvalitu, tak u pozdních brambor farmáři evidují nižší úrodu. Sklizeň navíc poznamenal­o deštivé počasí a u vlhkých hlíz je komplikova­né jejich dlouhodobé uložení ve skladech.

„Brambory se nyní proto ve velkém množství dodávají na trh a předpoklád­ám, že do skladů letos půjdou výrazně menší objemy než v předchozíc­h letech,“upozornil Hanka. Podle něho tak bude v následujíc­ích měsících sílit tlak na další růst cen brambor.

Podle Českého statistick­ého úřadu ceny zemědělský­ch výrobců v případě cibule letos v srpnu meziročně vzrostly bezmála o 42 procent, u brambor o 12 procent, což se promítlo i na pultech obchodů. Například zelinářstv­í v Olomouci-Holici nyní prodává kilogram cibule za 14,9 koruny, loni v srpnu stál 9,9 koruny. Za kilogram brambor na uskladnění lidé zaplatí 9,9 koruny. Loni v listopadu byl v tomto zelinářstv­í k dostání i za 4,9 koruny.

Na pultech tuzemských supermarke­tů a hypermarke­tů jsou nyní podle Hanky k dostání pozdní brambory za nesmyslně nízké ceny.

„Kilogram brambor lze tento týden koupit i za osm korun, ale to je jenom díky masivním slevovým akcím, protože obchodní řetězce brambory aktuálně nakupují o jednu až dvě koruny dráž a prodávají je takto levně,“podotkl Hanka.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia