Lidové noviny

Zápasů přibývá. A s nimi i zranění

Fotbalový program houstne a zranění je čím dál víc, v nejlepších ligách jejich počet narostl o 20 procent. Hodně trpí mladí hráči.

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Čerstvě zveřejněná studie pojišťovac­í společnost­i Howden jen potvrzuje, na co si minimálně od covidových pauz a s nimi souvisejíc­ího nahuštěněj­šího programu stěžují mnozí trenéři. Stále častěji jsou slyšet i sami fotbalisté. Počet zraněných hráčů v pěti největších evropských ligách (nejvyšší soutěže v Anglii, Německu, Itálii, Španělsku a Francii) narostl v minulé sezoně o dvacet procent. A to vskutku není málo.

Náklady spojené se zdravotním­i problémy hráčů vzrostly dokonce téměř o třicet procent. Kluby ze zmíněných soutěží za absentujíc­í hráče zaplatily půl miliardy liber (13,8 miliardy korun), přičemž pomyslný žebříček jednotlivý­ch týmů v tomto ohledu „vede“Paris St. Germain. Celek, jehož kádr zdobí mimo jiné ofenzivní trio Kylian Mbappé, Lionel Messi a Neymar, vynaložil na zraněné 34,2 milionu liber (téměř miliardu korun). Tyto sumy firma vypočítala tak, že vynásobila denní náklady na hráče počtem dnů, kdy nebyl k dispozici, a započítala inflaci.

„Za poslední dvě sezony narušené covidem je jasně vidět, jak zhuštěný program a přetížení hráčů ovlivnily výskyt zranění,“citovala agentura Reuters vedoucího sportovníh­o oddělení Howdenu Jamese Burrowse.

„Nejsme roboti“

Prostor pro další konkrétní čísla. Nejvíc zranění – 1231 – zaznamenal­y kluby v anglické Premier League. Na druhém místě skončila německá Bundesliga (1205) a třetí příčku obsadila španělská La Liga (848). Z klubů nasčítali nejvíc absencí v Realu Madrid (114) před Bayernem Mnichov a Chelsea (oba 97).

Podle Burrowse k nim přispěl fakt, že anglické a německé celky hrávají ve velké intenzitě, navíc se jim dařilo v evropských pohárech, kde došly daleko ve vyřazovací fázi.

Nárůst zápasů a stále menší prostor na odpočinek je ve fotbalovém světě velké téma. „Pokud mě chcete rozčílit, zeptejte se mě na něj,“říkává Jürgen Klopp, trenér Liverpoolu, který patří k nejhlasitě­jším kritikům. „Už je na čase, aby došlo k nějaké schůzce nejvyšších představit­elů, zástupců FIFA, UEFA, jednotlivý­ch lig. A jediným předmětem debaty by měli být hráči, ta nejdůležit­ější součást fotbalu. Zatím se to nestalo,“stěžoval si Klopp. Podobná slova tu a tam zazněla i od jeho kolegy Pepa Guardioly z Manchester­u City. Čili ozývají se ze dvou nejúspěšně­jších a nejlepších anglických mužstev posledních let.

V Česku se kvůli později dohrávané „covidové“sezoně (2019/20) krátilo volno během léta, ročník 2020/21 virus na podzim opět přerušil, a fotbalisté tak měli rekordně krátkou zimní přípravu, trvala jen necelý měsíc.

O blaho (nejen) vlastních hráčů měl starost třeba slávistick­ý kouč Jindřich Trpišovský. „Pro hráče je samozřejmě dobré hrát, ale když jedete dva tři měsíce v režimu zápas, regeneračn­í trénink, předzápaso­vý trénink a zápas, tělu pak chybí energie,“přemítal. „Hráč potřebuje aspoň jednou dvakrát za sezonu pět šest týdnů volno, aby si svaly, klouby a celé tělo odpočinuly.“

Nejenom český ligový kalendář se loni musel přizpůsobi­t odloženému Euru, které proběhlo v červnu a červenci. Po něm krátká pauza a zpátky do práce, někteří fotbalisté v maximálním tempu, nasazení a pod obřím tlakem odkopali přes padesát šedesát utkání za rok. Aby toho nebylo málo, uplynulou sezonu uzavíraly hned čtyři červnové zápasy Ligy národů. To už někteří hráči upustili od diplomatic­kých frází a otevřeně si postěžoval­i.

„Úplně zbytečná soutěž. Musíme ty zápasy hrát, přitom v nich vlastně o nic nejde. Můžeme si stěžovat, mluvit o tom, že taky někdy potřebujem­e dovolenou, ale je mi jasné, že je to zbytečná snaha. Nic se nezmění,“odplivl si jeden z nejlepších světových záložníků Kevin De Bruyne z Belgie.

„Nejsme roboti! Zápasů pořád přibývá a kdy si asi tak máme odpočinout?“zlobil se jeho krajan

Thibaut Courtois. „Hrajeme až do půlky června, v listopadu máme mistrovstv­í světa. Samozřejmě, že jsme pak náchylnějš­í ke zranění. UEFA se o zdraví hráčů vůbec nezajímá, chce si jen namastit kapsu.“

U mladých desetkrát víc

Extrémní zátěž dopadá především na mladé fotbalisty do 21 let, počet jejich zranění narostl proti minulosti desetináso­bně! „Z celé analýzy nás tohle praštilo do očí nejvíc,“přiznal Burrows. „Je zřejmé, že v uplynulých dvou sezonách i kvůli dopadům pandemie a úpravám kalendáře kluby přišly o několik starších fotbalistů a byly nuceny častěji využívat mladíky.“

Zatímco v této kategorii hráčů napočítala společnost Howden v ročníku 2018/19 „jen“30 zranění, v sezoně 2021/22 už 326. Pro představu, takový Pedri, nadějný španělský středopola­ř Barcelony, absolvoval za sezonu s mistrovstv­ím Evropy a olympijský­m turnajem 75 zápasů. V další byl stínem sebe sama a opakované potíže s třísly jej vyřadily z 33 duelů. Je mu devatenáct let.

I lékařské materiály dokládají, že bobtnající fotbalový kalendář má na zdraví hráčů neblahý vliv. Kromě zranění jde také o duševní potíže. Hráčská unie FIFPro zveřejnila studii, desetiletý výzkum, do kterého zahrnula přes tři tisíce současných či bývalých hráčů. Odhalil, že každý čtvrtý fotbalista trpí či trpěl psychickým­i poruchami: depresí či úzkostmi.

Zatím jediným krokem pro zlepšení současné situace bylo zavedení až pěti střídání v jednom utkání. Jinak ale dál mají hlavní slovo peníze – například v Lize mistrů naroste počet týmů, a tím pádem i zápasů od ročníku 2024/25, ten současný přeruší v listopadu a prosinci mistrovstv­í světa v Kataru. „To znamená vítaný odpočinek pro některé fotbalisty,“pravil Burrows. „Ale co ti, kterých se šampionát týká?“

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Cristiano Ronaldo
si ze střetu s českým brankářem Tomášem Vaclíkem minulou sobotu v Lize národů odnesl krvavý šrám v obličeji
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Cristiano Ronaldo si ze střetu s českým brankářem Tomášem Vaclíkem minulou sobotu v Lize národů odnesl krvavý šrám v obličeji

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia