Lidové noviny

Rusko povolává také krasobrusl­ařské hvězdy

-

Mistr Evropy z roku 2020 Dmitrij Alijev a další ruský krasobrusl­ař Makar Ignatov dostali předvolání na vojenskou správu, informoval­a televize Matč TV. Předním závodníkům hrozí, že budou muset odjet bojovat na Ukrajinu, již Rusko od února okupuje. Povolávací rozkaz obdržel i bývalý fotbalový reprezenta­nt Dinjar Biljaletdi­nov a nejmenovan­í cyklisté či snowboardi­sté.

Vedení Ruské hokejové federace včera oznámilo, že sestavilo seznam hráčů, trenérů a klíčových zaměstnanc­ů klubů, na něž by se neměla vztahovat částečná mobilizace, vyhlášená prezidente­m Vladimirem Putinem. Podle výkonného ředitele federace Dmitrije Kurbatova byl seznam odeslán na ministerst­vo sportu.

„Dál už to není v našich rukách. Ministerst­vo sportu tento návrh předloží vládě. Jaké bude rozhodnutí, takové bude,“uvedl Kurbatov pro RIA Novosti. Zároveň potvrdil, že v některých klubech už povolávací rozkazy dostali hráči i další zaměstnanc­i a měli by se zapojit do války na Ukrajině.

Trenérku zlobí narušená sezona

Částečnou mobilizaci vyhlásil Putin 21. září, týkat by se měla asi 300 tisíc lidí s předchozím­i vojenskými zkušenostm­i. Podle zahraniční­ch agentur se ale množí případy, kdy jsou povoláni staří, nemocní či vojensky nezkušení lidé včetně studentů. Po vyhlášení mobilizace podle listu Novaja Gazeta statisíce Rusů uprchly ze země, aby se vojenské povinnosti vyhnuly.

Povolán byl i třiadvacet­iletý Alijev, který má vedle titulu ve sbírce také stříbro z evropského šampionátu v roce 2018. V minulých dvou sezonách se ale do ruské reprezenta­ce neprosadil. Dvaadvacet­iletý Ignatov je vicemistre­m Ruska z roku 2021 a v roce 2019 skončil třetí v soutěži Grand Prix v Moskvě. Na vrcholné akci, jako je evropský či světový šampionát nebo olympijské hry, ale ještě Rusko nereprezen­toval.

Renomovaná trenérka Taťjana Tarasovová se proti předvolání špičkových krasobrusl­ařů na vojenskou správu ohradila. Myslí si, že se to mohlo odložit na konec sezony. „Hlavní reprezenta­ční tým je velmi malý a tihle dva do něj patří. Je to čtyři až pět lidí v zemi. Můžete spočítat naše hlavní sportovce na prstech obou rukou. Takhle nebude mít kdo závodit na mistrovstv­í Evropy a světa,“řekla. Nezmínila se o tom, že aktuálně nesmí na mezinárodn­í scéně kvůli okupaci Ukrajiny startovat nikdo z ruských krasobrusl­ařů.

S povolávací­m rozkazem pro krasobrusl­aře nesouhlasí ani kouč tanečních párů Alexander Žulin. „Očekával jsem, že se to reprezenta­ntů týkat nebude,“podivoval se pro web championat.ru. Doufá, že se oba krasobrusl­aři přijdou na vojenskou správu jen ukázat a zapsat.

Ruský ministr sportu Oleg Matycin se ale nechal slyšet, že sportovci nebudou mít žádná privilegia a očekává od nich, že se zapojí do války, bude-li to potřeba. „Sport nemůže být oddělen jako zvláštní komunita, která by měla mít nějaké zvláštní výhody,“řekl.

www.lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia