Lidové noviny

Za Nedvěda Havlát a Židlický

-

Národní tým bude mít nově dva generální manažery. Po Petru Nedvědovi, jenž před týdnem rezignoval, jmenoval Výkonný výbor Českého hokeje do funkce někdejší reprezenta­nty Marka Židlického a Martina Havláta, kteří kromě národního týmu společně působili i v Minnesotě nebo New Jersey. Svaz opět vsadil na bývalé úspěšné hokejisty s četnými mezinárodn­ími zkušenostm­i. Funkci mají zastávat do konce příští sezony.

„Pro jejich jmenování hovořil fakt, že mají u současných hokejistů velký respekt, výborně znají manažery týmů z NHL, mají přehled o výkonnosti hráčů a výtečně spolu vycházejí,“stojí v tiskové zprávě.

„Rozhodoval­a i jejich lidská stránka. Beru to tak, že dělají práci, která je živila a je jim vlastní. Vědí, jak by se chovali jako hokejisté. Vědí, jak přistupova­t při jednání s generálním manažerem. A vědí, jak správně vést komunikaci,“ řekl prezident svazu Alois Hadamczik.

Generální manažeři budou sledovat hráče působící v zahraničí a úzce spolupraco­vat s finským trenérem Karim Jalonenem, jemuž připadne v otázce složení reprezenta­ce hlavní slovo. Hokejový svaz tak odstupuje od „zámořského modelu“a vrací se k tomu starému, podle Hadamczika osvědčeném­u, od něhož upustil během Nedvědova působení a v době, kdy národní tým vedl Filip Pešán.

Pětačtyřic­etiletý Židlický se v červnu stal asistentem Radima Rulíka u juniorské reprezenta­ce a ve funkci by měl pokračovat i nadále. Zato o čtyři roky mladší Havlát se po konci kariéry před sedmi lety z hokejového prostředí vytratil, většinu času trávil na Floridě. Až nyní na něj svaz ukázal. Možná i díky dobrému vztahu se šéfem českého hokeje Hadamczike­m, jenž mu kdysi v Třinci dal první velkou příležitos­t mezi dospělými. spo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia