Lidové noviny

Básník v uniformě

- JIŘÍ PLACHÝ

Během 2. světové války se do boje za osvobození okupované vlasti jak v řadách domácího, tak i zahraniční­ho odboje zapojili mnozí čeští umělci a literáti. Jedním z nich byl i básník, spisovatel, překladate­l a literární kritik Ivan Jelínek.

Narodil se 6. června 1909 v Kyjově. Vyrůstal však v moravské metropoli. Po maturitě na gymnáziu, kterou složil v roce 1928, se zapsal ke studiu práv na Masarykově univerzitě v Brně. Roku 1932 školu úspěšně dokončil a začal pracovat, stejně tak jako jeho otec, v soudních službách. Brzy je však opustil a v létě

KALENDÁŘ HRDINŮ 1935 se stal členem redakce Lidových novin. Již jako student měl umělecké ambice a byl považován za nadějného literáta. Nedlouho před Mnichovem začal působit v Českoslove­nském rozhlase, kde jej zastihla okupace zbytku českých zemí 15. března 1939.

Krátce nato se mu podařilo ještě legálně odjet do Jugoslávie a odtud do Francie, kde se zapojil do zahraniční­ho odboje. Zprvu působil v rozhlasové­m vysílání, avšak počátkem května 1940 dobrovolně narukoval do čs. zahraniční armády. Sloužil jako obyčejný vojín u dělostřele­ckého pluku.

Po příjezdu do Velké Británie byl z vojenské služby uvolněn pro českoslove­nské vysílání britského rozhlasu. V říjnu 1941 se však z BBC vrátil dobrovolně ke své jednotce vzhledem k tomu, že měl pocit, že čs. exilová vláda příliš zasahuje do obsahu rozhlasový­ch relací. Kriticky se během války také stavěl k politice prezidenta Beneše, kterou považoval za příliš vstřícnou vůči totalitním­u Sovětskému svazu.

Až do léta 1944 působil v redakci Našich novin, deníku vydávaného u českoslove­nské brigády. Mezitím také absolvoval záložní důstojnick­ou školu.

Na přelomu let 1944–1945 odjel do Sovětského svazu, respektive na osvobozené území republiky a působil jako frontový zpravodaj u tisku vydávaného u 1. čs. armádního sboru. Válku zakončil coby podporučík a v září 1945 formálně demobilizo­val.

Po válce pracoval na ministerst­vu informací, kde měl na starosti kulturní styky s Velkou Británií. Alespoň symbolicky se vrátil i do rodného kraje, kde se mu u Dolních Věstonic podařilo získat vinohrad, který pak spolu s dalším literátem s minulostí západního vojáka, Jiřím Muchou, na dálku provozoval.

Vývojem tzv. třetí republiky, v níž měli stále silnější slovo komunisté, byl ale zklamán. V létě 1947 odjel zpět na Britské ostrovy s úmyslem začít tam nový život. Po dvou letech se přestěhova­l do Kanady a pak do USA.

V roce 1956 se vrátil do Evropy a definitivn­ě se usadil v Londýně. Začátky v exilu byly těžké, aby se uživil, pracoval i v manuálních profesích. Později spolupraco­val s českými redakcemi rozhlasový­ch stanic Hlas Ameriky, Svobodná Evropa a BBC.

Stále byl literárně činný a především po odchodu na odpočinek koncem 60. let vydal v exilu řadu básnických sbírek. Zemřel 27. září 2002 v Londýně.

obdržel 28. října 1998 od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy

 ?? FOTO ČTK, VHÚ ?? Ivan Jelínek
FOTO ČTK, VHÚ Ivan Jelínek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia