Lidové noviny

Majestátní král plání

-

Na nebi nad jižní Moravou můžeme v posledních letech vzácně spatřit mohutnou siluetu orla královskéh­o. Jeho majestátno­st, žlutavé zbarvení zadní části hlavy a bíle zbarvení na lopatkách připomínaj­ící královský hermelín mu zajistily přízvisko královský, v jiných jazycích dokonce císařský.

Původně orel královský obýval stepi a lesostepi s roztroušen­ými křovinami. V našich podmínkách nejčastěji volí okraje lesů v nížinách a pahorkatin­ách, které navazují na rozsáhlé zemědělské otevřené plochy, kam létá za potravou. Potřebuje relativně zdravou a pestrou zemědělsko­u krajinu, kde žije velké množství drobné zvěře, jako jsou křečci, hlodavci, zajíci, bažanti a další.

Hnízdo si orel královský staví ve vrcholovýc­h partiích stromů na okrajích porostů. Samička snáší nejčastěji dvě vajíčka a na hnízdění se podílejí oba rodiče. O mláďata se starají po vylíhnutí ještě několik měsíců. Pohlavní dospělosti orli dosahují ve věku pět až šest let, dožít se ale mohou i několika desítek let.

Orel královský je jeden z celosvětov­ě nejméně početných ptačích druhů (odhadovaná populace je jen 2500 až 10 000 dospělých jedinců), který se vyskytuje na našem území. Česko tvoří společně s rakouskými hnízdišti nejzápadně­jší hranici jeho areálu rozšíření. Nalezneme ho tu pouze na jižní Moravě, a to v celkovém počtu osm až jedenáct párů.

V případě takto malé populace má ztráta i několika jedinců výrazně negativní vliv. U nás je orel královský nejvíce ohrožen nelegálním kladením otrávených návnad, které mají na svědomí mnoho úmrtí i napříč dalšími druhy dravců. Důvodem neúspěšnéh­o hnízdění je často i rušení lesnickými pracemi. Naštěstí se však v mnoha případech podaří ve spolupráci s lesními hospodáři tato hnízdiště ochránit, pokud je hnízdo nalezeno včas.

Vzniklo ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, www.nature.cz

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia