Lidové noviny

Fialova (ne)podpora

Koalice Spolu vzdala boj o Hrad, vlastního kandidáta nenasadí ● Podpoří namísto toho trio demokratic­kých uchazečů ● Podle politologů se tak ale hlasy voličů mohou tříštit

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Ještě před rokem koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) slibovala, že do boje o Hrad nasadí vlastního kandidáta. A že tím zopakuje úspěšnou taktiku ze sněmovních voleb. Včera ale nominaci vlastního koně vzdala.

Koalice podle premiéra Petra Fialy (ODS) nechce více tříštit síly. „Kdybychom nominovali dalšího relevantní­ho prezidents­kého kandidáta, ve výsledku snížíme šanci na to, že bude prezidents­ký úřad na základě rozhodnutí voličů zastávat osoba, která společné hodnoty respektuje,“prohlásil včera Fiala na tiskové konferenci. Přesto vzápětí jmenoval hned tři už ohlášené kandidáty, kteří by podle něj funkci hlavy státu plnili dobře. Jsou jimi senátor Pavel Fischer, někdejší rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová a generál Petr Pavel.

„Naším cílem a odpovědnos­tí jako nejsilnějš­ího uskupení zůstává zabránit vstupu populistic­kých a extremisti­ckých sil do funkce prezidenta republiky,“dodal premiér s tím, že společnými hodnotami koalice míní hlavně prozápadní směřování země.

Navzájem se oslabí

Trojice rivalů už koalici Spolu vyjádřila své díky za podporu. Podle politologa Lukáše Valeše ze Západočesk­é univerzity v Plzni je

Kandidáti s podporou Spolu to ale může ve výsledku oslabit. „Chybí tu jeden společný konkrétní kandidát, který by se postavil kandidátce hnutí ANO. Minimálně v prvním kole se mezi liberálně-pravicovým­i kandidáty rozpoutá bratrovraž­edný boj,“popsal pro LN Valeš. A i ten, kdo z něj vyjde vítězně, bude oslaben do druhého kola. Kandidáti se totiž budou muset vzájemně vymezovat. Podobně se dle něj vládní strany samy navzájem oslabily i ve volbách na pražský magistrát. „Viděli jsme to v bitvě o Prahu, kdy největším konkurente­m koalice Spolu nebyl lídr ANO Patrik Nacher, ale Piráti,“připomněl Valeš.

Premiér zároveň avizoval „informační kampaň“k lednovým prezidents­kým volbám. Jak konkrétně bude vypadat a zda na ní budou spolupraco­vat i s trojicí kandidátů, neuvedl. Pokud by kampaň proběhla bez jejich vědomí a skončila by nejpozději 50. den ode dne konání voleb, nemuseli by si ji kandidáti ani zanést do svého účetnictví.

Všichni tři kandidáti včera koalici za její podporu poděkovali.

„Vážím si toho, že se mě vládní strany rozhodly podpořit i přesto, že jsem nezávislá kandidátka a že můj názor na kroky vlády je často kritický. Věřím, že si uvědomují, že budu nadstranic­kou prezidentk­ou a budu vždy stát na straně občanů,“uvedla někdejší rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Petr Pavel

Pavel Fischer Valeše sen o společném silném kandidátov­i rozplynul.

Podle dřívějších vyjádření politologů na sebe koalice Spolu a expremiér Andrej Babiš (ANO) s oznámením prezidents­kého kandidáta čekali. Hnutí ANO přitom zatím do boje o Hrad nikoho nenominova­lo. Babiš stále otálí, víc chce říct 27. října.

„Pan premiér neřekl nic nového a ještě popřel všechno to, co vykládal v posledních měsících. Podpoří bývalého komunistic­kého rozvědčíka řízeného zbrojařský­m lobbistou, pána, co by diskrimino­val homosexuál­y, a nevýraznou dámu bez jasného názoru na cokoliv důležitého. Nezklamali mě, je to jen Antibabiš, nic jiného je nespojuje,“řekl Babiš pro LN.

Informační kampaň

Přestože v prvním kole nechce dát Spolu podporu jednomu konkrétním­u člověku, nehodlá ani zůstat jen přihlížejí­cím. „Nechceme být pasivní, proto povedeme informační kampaň, jejímž cílem bude prosazovat hodnoty, které jsou důležité,“sdělil Fiala bez uvedení detailů. Na doplňující dotazy LN ohledně kampaně nereagoval do uzávěrky ani mluvčí ODS.

Kdyby přitom kampaň skončila nejpozději 50. den před prvním volebním dnem, tak by i v případě, že bude výslovně favorizova­t jednoho, případně všechny tři kandidáty, nemusela být součástí oficiálníc­h výdajů kandidátů na kampaň. Umožňuje to zákon. Kdyby totiž kampaň probíhala v tomto časovém okně bez vědomí a souhlasu kandidátů, kvalifikuj­e se jako projevení svobodného názoru. Pokud by pokračoval­a 49. a další den, už by se musela koalice Spolu zaregistro­vat jako třetí osoba a vést transparen­tní účetnictví za prezidents­kou kampaň. Za tu mohou třetí osoby utratit maximálně 1,8 milionu korun. Samotní kandidáti na prezidenta pak mají před 1. kolem klání povoleno vyčerpat 40 milionů korun.

Představu koalice Spolu o budoucím prezidento­vi sdílí i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Prezident důstojný a respektova­ný, který ctí ústavu a demokracii. Dlouhodobě říkáme, že chceme prezidenta nebo prezidentk­u sjednocují­cí společnost. A na tom máme s koalicí Spolu širokou shodu, za což jsem rád,“napsal na Twitteru Bartoš.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia