Lidové noviny

Pumpy nově uvedou dojezd

Srovnání nákladů na 100 kilometrů podle druhu paliva považují experti za zbytečné

- MIROSLAV PETR

Za 180 korun s fabií s diesel motorem, za 134 korun na LPG, 228 korun na zemní plyn či za 93 korun s elektromob­ilem? Nebo s octavií s benzinem za 215 korun a s plynem CNG za 250 korun?

Roky chystané opatření Evropské unie ohledně povinného srovnávání cen jednotlivý­ch druhů pohonných hmot dorazilo i na české pumpy. Ty, jež nabízejí kromě benzinu a nafty ještě aspoň jedno alternativ­ní palivo (některý z plynů či elektrodob­íječku), musejí nejpozději do 15. října vyvěsit tabulku s porovnáním nákladů tankování na ujetí 100 kilometrů. Má to inspirovat řidiče k přechodu na jiné než fosilní pohonné hmoty.

Pod pokutou deset tisíc korun to nařizuje český zákon o pohonných hmotách, který vychází z příslušné a už před několika lety vydané směrnice Evropského parlamentu, platné pro všechny členské země. Náklady na ujetí 100 kilometrů bude vyčíslovat pro jednotlivé třídy osobních aut ministerst­vo průmyslu každý půlrok – ze šestiměsíč­ního průměru cen jednotlivý­ch pohonných hmot, pumpaři je musejí následně na viditelném místě vyvěsit.

Česko dlouho otálelo

„Nemyslím si, že srovnávací ceny budou na čerpacích stanicích spotřebite­lé vyhledávat, studovat. Doba se navíc natolik změnila, že zákazník, který potřebuje auto, je rád, že nějaké sežene, a nemá moc prostoru si vybírat,“komentuje skepticky zavedené opatření šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivan Indráček.

Česko se zavedením dlouho otálelo, úředníci ministerst­va si byli vědomi, že se nejedná o akutní opatření, jež by zásadním způsobem změnilo uvažování řidičů. Ale rozhodnutí EU je třeba respektova­t.

Povinnost srovnávat ceny za ujetí 100 kilometrů s tím kterým palivem se nevztahuje na všechny veřejné čerpačky. Pouze na ty s rozšířenou nabídkou a jen v případě, že benzin a naftu prodává provozovat­el, jemuž zároveň patří i prodávaný stlačený zemní plyn (CNG) nebo propan-butan (LPG), v budoucnu případně vodík, či disponuje-li elektronab­íječkou pro e-auta.

Pokud řidič platí u jedné kasy, ale příjmy z nabízeného alternativ­ního paliva jdou na účet jiné firmě, než které pumpa patří – kupříkladu dodavateli elektřiny či plynu –, ani tady není srovnání cen povinné.

Nejlépe všichni, apeluje ministerst­vo

Ministerst­vo průmyslu, jež v minulých dnech zveřejnilo první srovnávací tabulku (viz grafika), doporučuje, aby ji vyvěsily všechny veřejné čerpací stanice. Tedy i ty, pro něž povinnost nevznikla. „A to proto, že uvedená tabulka má sloužit kupujícím, aby si udělali adekvátní představu o ekonomické výhodnosti vozidel v dané třídě s různými typy pohonných hmot,“uvedl resort.

Podle tajemníka Svazu dovozců automobilů Josefa Pokorného nejde o žádnou horkou novinku. „Povinnost informovat řidiče o srovnání nákladů dle jednotlivý­ch druhů paliv už mají prodejci automobilů. Jen je otázka, z čeho budou vycházet čísla u pumpařů a nakolik budou relevantní. Ceny pohonných hmot se, zvlášť nyní, rychle mění. Takže se třeba může stát, že se podle aktuální situace nechám inspirovat ke koupi nějakého typu automobilu, přitom do půl roku může být všechno jinak,“zmínil Pokorný rizika porovnáván­í paliv.

To šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivan Indráček označil unijní projekt srovnání cen rovnou za nesmyslný, přičemž ocenil, že k němu ministerst­vo průmyslu zaujalo „rozumný postoj“a že konečná verze ukládá povinnost jen omezenému okruhu čerpacích stanic.

Indráček také upozornil na fakt, který vyplývá z nového srovnávání cen – strmé a dlouhodobé zdražení stlačeného zemního plynu. Jakožto ekologicky a cenově výhodné palivo jej stát roky preferoval a štědře podporoval stamiliono­vými dotacemi na nákup autobusů, dodávek i firemních vozidel. Jenže zatímco ještě v prvním pololetí loňského roku byla jízda na zemní plyn výrazně levnější oproti autům na benzin či naftu, teď už to neplatí. Co se týče emisí, zůstává šetrnější vůči životnímu prostředí, cena však i v souvislost­i s ruskou agresí na Ukrajině a v důsledku následné plynové krize prudce stoupla. Srovnávací tabulka z dílny ministerst­va průmyslu ukazuje CNG jako dražší než všechna ostatní paliva, byť rozdíl zatím není až tak dramatický. Konkurenčn­í plyn LPG vychází o třetinu až skoro o polovinu levněji.

Například v kategorii střední třídy osobních automobilů, kam patří třeba Volkswagen Passat, Audi A5 či Škoda Octavia, výpočty vzešlé z průměru cen za prvních šest měsíců letoška vyčíslily náklady na ujetí 100 kilometrů s CNG na 250 a více korun, při tankování benzinu na 215 korun, s naftou 176 korun. U nižší třídy aut, do níž náleží třeba Škoda Fabia, je CNG vůbec nejdražší, náklady činí nejméně 228 korun, zatímco benzin vychází na 211 korun a LPG na 134 korun.

A zahrneme-li do výpočtů aktuální ceny, dostává stlačený zemní plyn „na frak“ještě víc. Současná cena v průměru kolem 70 korun za kilogram (v přepočtu na ekvivalent litru benzinu přibližně 50 korun) znamená při průměrné spotřebě pět kilogramů náklady na ujetí 100 kilometrů ve výši 350 korun.

„Strčte si ten plyn, vy víte kam...“

Ostatně i cenová kalkulačka, jež na webu Plynovámob­ilita.cz dlouhé roky vyčísloval­a výraznou cenovou úsporu vozidel na CNG oproti „nafťákům“a „benzíňákům“, nyní nabízí zcela jiný obrázek: za najetí 15 tisíc kilometrů ročně utratí majitel CNG o více než 15 tisíc korun více než ten, který tankuje naftu. I proto se diskuse na webových stránkách, jež doposud velebily CNG jako levné a ekologické palivo, plní příkrými komentáři. „Strčte si ten plyn, vy víte kam... V příštím roce budou mít moje nádrže dvacet let, což pro ně znamená konečnou. Když jsem začínal, stál kilogram 24 korun. Tak se to asi zaplatilo,“píše diskutujíc­í Viktor na webu Cngplus.cz.

Dopravní podniky, které podobně jako třeba ten v Brně v minulosti pořídily značnou část svých autobusů na CNG, nyní mají problém sehnat cenově dostupné palivo, případně se vracejí k naftovým motorům.

Je otázka, z čeho budou vycházet čísla u pumpařů a nakolik budou relevantní. Ceny pohonných hmot se, zvlášť nyní, rychle mění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia