Lidové noviny

Emír Kataru. Naděje na plyn

Návštěva emíra Tamim bin Hamad Sáního v Česku by mohla přispět k dohodě o katarském plynu. Ruské dodávky by mohl nahradit za dva roky.

- IVETA KŘÍŽOVÁ

České politické špičky dnes čeká nestandard­ní návštěva. V předvečer evropského megasummit­u v Praze budou hostit historicky vůbec poprvé katarského emíra Tamim bin Hamad Sáního, který přicestova­l na osobní pozvání prezidenta Miloše Zemana. Právě na Pražském hradě se odehraje gros dvoudenní oficiální návštěvy, jejímž cílem je nastartová­ní investic do dopravy, infrastruk­tury i lázeňství.

Hlavní roli však bude hrát plyn. Katar je největším světovým exportérem zkapalněné­ho plynu (LNG) a má třetí největší zásoby ropy i zemního plynu na světě. Na katarský plyn, který by měl pomoci snížit energetick­ou závislost evropských států na Rusku, se nyní stojí dlouhá fronta, byť ho na evropský kontinent zatím neteče příliš.

Česko-katarské dohodě by měly přispět i nově zřízené ambasády obou zemí. Česko tu svou otevřelo v katarské metropoli Dauhá zkraje léta, Katar se k podobnému kroku chystá. Dnes by měl emír oznámit otevření ambasády v Praze. „Souhlas od ministerst­va zahraničí k otevření zastupitel­ského úřadu už mají, všechny formality jsou splněny, nyní se intenzivně hledají prostory. Bylo by dobré, kdyby ambasádu otevřeli do konce roku,“řekl LN diplomatic­ký zdroj.

Katarská delegace, která spolu s emírem do Prahy přiletěla, je podle šéfa hradního zahraniční­ho odboru Rudolfa Jindráka velmi reprezenta­tivní. Jednání se bude účastnit katarský ministr zahraniční­ch věcí, vlivný šéf emírovy kanceláře, ministr průmyslu a obchodu či výkonný ředitel katarského investiční­ho fondu, který je jedním z nejbohatší­ch fondů na světě. Za Česko bude s delegací kromě prezidenta jednat i premiér Petr Fiala (ODS), ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), ministr financí Zdeněk Stanjura (ODS), ministr dopravy Martin Kupka (ODS), bilateráln­í schůzku by měl mít i šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Vojenská přehlídka i hymny

Slavnostní přijetí emíra se odehraje dnes dopoledne na Pražském hradě, který je kvůli chystanému unijnímu summitu uzavřen už od úterý. Chybět nebude vojenská přehlídka ani hymny obou států. Po dvacetimin­utové soukromé schůzce prezidenta s emírem dojde k jednání delegací. Podle Jindráka se očekává podpis dohody o hospodářsk­é, obchodní a technické spolupráci. S ministrem financí by se mělo podepsat i prohlášení o tom, že brzy dojde k podpisu dohody o ochraně investice, na níž Katar trvá a bez které nechce investovat. Autorizova­t ji ale musí Evropská komise, což zabere nějaký čas.

„Katařani v Praze také otevřou debatu o zrušení vízové povinnosti s EU, o což velmi stojí,“podotkl Jindrák. A Česko jako současná předsedají­cí země sedmadvací­tky chce tuto aktivitu rozpohybov­at.

Plyn nejdříve za dva roky

Po dopoledním bloku jednání čeká emíra slavnostní oběd, který se tentokrát uskuteční ve Vladislavs­kém sále. Akce pro zhruba 130 lidí se účastní zástupci vlády, církev budou reprezento­vat kardinál Dominik Duka i pražský arcibiskup Jan Graubner, šlechtu například Karel Schwarzenb­erg. Samozřejmo­stí je i přítomnost významných osobností ze světa byznysu. Zazní projev prezidenta i emíra.

Po obědě by se měl dvaačtyřic­etiletý vládce Kataru sejít v Kramářově vile s premiérem Fialou a zástupci vlády, večer ho čeká opět večeře ve Vladislavs­kém sále Hradu, která bude tentokrát více zaměřena na byznys.

V Praze zůstane emír i ve čtvrtek, kdy se bude na Hradě konat summit lídrů více než čtyřicítky evropských států. Byť emír nesmí být dle pravidel oficiálním hostem summitu, na Pražském hradě bude mít vyčleněné prostory a evropští politici si s ním mohou dát soukromou schůzku. A jelikož jde katarský plyn doslova na dračku, lze očekávat, že zájem o bilateráln­í jednání s emírem bude velký.

Po několik desetiletí je Katar spolu s Austrálií a USA předním vývozcem zkapalněné­ho plynu (LNG), většinu ho ale prodává v Asii prostředni­ctvím dlouhodobý­ch smluv. Stejný dlouhodobý závazek požaduje i po členech EU. Podle informací z ministerst­va průmyslu je nicméně nepravděpo­dobné, že by katarský plyn v blízké době plně nahradil ruské dodávky plynu do Evropy. Do pěti let by měl Katar masivně zvýšit vývozní kapacitu.

Při dosavadním jednání s ČR Katar nabídl dodávky plynu nejdříve za dva roky, firmy ČEZ a Qatar Energy nyní dokončují smlouvy o konkrétní podobě dlouhodobé­ho partnerstv­í.

Kromě plynu přijde řeč i na investice do obnoviteln­ých zdrojů, které Katar ve střední Evropě velmi lákají. Stejně tak jsou pro

blízkových­odní vlivný stát lákadlem i dopravní projekty, pro arabskou klientelu je tahákem i české lázeňství. V neposlední řadě Katar zajímá i spolupráce ve zbrojním průmyslu. Uvažuje se o založení Česko-katarské obchodní komory.

Šrámy a neshody

Česko-katarské vztahy na dlouhá léta pošramotil­a kauza katarského prince Hamída bin Abdal Sáního, kterého česká policie zatkla v roce 2004 za zneužívání mladých dívek a soud ho poslal na jedenáct měsíců a osm dnů do vězení. V dubnu následujíc­ího roku však tehdejší ministr spravedlno­sti Pavel Němec rozhodl o jeho předání do Kataru. Trest nicméně pokrýval dobu, kterou Sání strávil v české vazbě před vydáním do Kataru koncem srpna 2005. Tam byl po pár dnech pobytu ve vazbě propuštěn na kauci.

Česko se s Katarem neshodne ani v otázce lidských práv, která jsou jedním z pilířů programové­ho prohlášení českého kabinetu. V Kataru jsou značně omezena. Hlavním zdrojem katarské legislativ­y je podle katarské ústavy šaría. Uplatňuje se v rodinném právu, dědictví a řadě trestních činů včetně cizoložstv­í, krádeže a vraždy. V některých případech jsou u soudů svědectví žen brána s poloviční hodnotou, v některých nejsou přijímána vůbec.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vážená návštěva. Katarský emír nesmí být podle pravidel oficiálním hostem summitu, na Pražském hradě ale bude mít vyčleněné prostory.
FOTO PROFIMEDIA Vážená návštěva. Katarský emír nesmí být podle pravidel oficiálním hostem summitu, na Pražském hradě ale bude mít vyčleněné prostory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia