Lidové noviny

Čižinského ano, shodli se STAN a Piráti

-

Zástupci Prahy Sobě, Pirátů a STAN se na včerejším povolebním jednání domluvili, že vyzvou koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) ke společnému jednání všech zmíněných stran. Zároveň na jednání diskutoval­i o programu jednotlivý­ch stran. Povolební vyjednáván­í začala již po sečtení všech hlasů minulý víkend, kdy vítězná koalice Spolu uvedla, že je pro ni prioritou sestavit koalici na vládním půdorysu, tedy se STAN a Piráty. Volby v Praze vyhrála Spolu před ANO a Piráty.

„Domluvili jsme se, že vyzveme Spolu ke společnému setkání ve formátu Praha Sobě, Piráti, STAN a Spolu. Na tom jsme se domluvili jednomysln­ě,“řekl lídr Prahy Sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Lídr Spolu Bohuslav Svoboda (ODS) to na večerní schůzce se zástupci Praha sobě prozatím znovu odmítl a zopakoval, že preferuje koalici na vládním půdorysu. „Dává to největší možnosti Praze prospívat. Je jsme vyslechli jako z dalších stran, jejichž názory nás zajímají, a rádi jsme je slyšeli,“uvedl Svoboda.

STAN podle vyjednávač­e Jana Laciny vstoupil do jednání o podobě nové koalice bez jakýchkoli personální­ch i gesčních požadavků. „Snažíme se obrušovat hrany a vysvětlova­t zúčastněný­m, že když si budou dávat apriorní podmínky, tak k dohodě dojdeme velmi těžko. Poměrně neradi bychom došli k tomu, aby v Praze vládlo hnutí ANO,“dodal.

Piráti trvají na tom, že nechtějí, aby v koalici byli obžalovaní a lidé spojení s kauzou Dozimetr. Naráželi tím na některé kandidáty Spolu. „Vyzvali jsme Zdeňka Zajíčka (ODS) k jednání na půdorysu širší koalice demokratic­kých stran bez populistů. Požádali jsme o termín schůzky,“řekla členka vyjednávac­ího týmu Pirátů Jana Komrsková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia