Lidové noviny

Osm zadržených kvůli přidělován­í bytů v Brně

-

Policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) zadrželi osm lidí kvůli podezření z páchání trestné činnosti při přidělován­í městských bytů a nebytových prostor v Brně. „Aktuálně dělají domovní prohlídky na základě soudních příkazů,“uvedlo včera na webu Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci. Zásah by se měl týkat přidělován­í bytů na radnici Brno-střed.

Podle webu Aktuálně.cz policisté zasahovali také u Otakara Bradáče, vlivného člena brněnské ODS a známého ministra spravedlno­sti Pavla Blažka (ODS). Ten byl ministrový­m někdejším obchodním partnerem a také advokátním koncipient­em. Z jeho bytu v centru Brna policisté podle Aktuálně.cz vynášeli věci do přistavený­ch automobilů.

V zářijových volbách Bradáč obhájil mandát zastupitel­e Brna-středu, přičemž v končícím volebním období vede na stejné radnici bytovou a dislokační komisi, jež rozhodují o tom, komu radnice přidělí byty.

Předsedkyn­ě kontrolníh­o výboru Monika Lukášová Spilková uvedla, že na nesrovnalo­sti při přidělován­í městských bytů dlouhodobě upozorňova­la. „Nejen na nakládání při přidělení, ale také na podivné směny, podnajímán­í bytů a tak dále. Chodily i podněty od občanů, kteří si všimli podivných věcí,“řekla Lukášová Spilková.

Policisté vedou pod dozorem státní zástupkyně trestní řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu účasti na organizova­né zločinecké skupině, zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku spáchaného ve prospěch organizova­né zločinecké skupiny a dále ze spáchání zločinu zneužití pravomoci úřední osoby.

„Pokud se ukáže, že se to týká našich politiků, budeme to řešit. Myslím, že jsme ukázali, že jsme schopní reagovat velmi rychle a eticky,“uvedl premiér a předseda ODS Petr Fiala. „Nemám žádné bližší informace než ty, které jsou v médiích. Na základě toho se to těžko komentuje. Předpoklád­ám, že další vyjádření státního zástupce do toho vnese jasno,“doplnil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia