Lidové noviny

Boj o hrad

-

Ve své reakci podle politologů akcentoval­a nezávislos­t, kterou mají voliči v prezidents­kých volbách rádi. Podle nich by navíc mohla silná vládní podpora ve výsledku znamenat nevýhodu. „Tím, že by to byl vládní kandidát, snadno by na sebe nabral kritiku za vládní přístup k energetick­é krizi,“vysvětlil už dříve pro LN politolog Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy.

„Oceňuji důvěru, kterou mi koalice Spolu vyjádřila,“reagoval stručně Fischer.

I s výhradami

Generál Petr Pavel ve svém komentáři pochválil koalici za to, že ho podpořila i přes své dřívější výhrady. „Oceňuji rozhodnutí koalice Spolu nepostavit vlastního kandidáta, odsunout své stranické zájmy a místo toho dát přednost společným hodnotám. Předpoklád­ám, že Andrej Babiš si z nich příklad nevezme, tak se alespoň můžu těšit na pořádný souboj v debatách,“napsal na sociální síť Facebook Pavel.

Část ODS v minulosti Pavla z boje o Hrad výslovně vylučovala. Šéf poslanců Marek Benda v květnu v debatě na CNN Prima New prohlásil, že by si Česko třicet let po revoluci mohlo zasloužit kandidáta, který nebyl nikdy členem komunistic­ké strany.

„Každý z kandidátů má v očích koalice kaňku. A ani jeden z nich není pro všechny strany koalice ideální. Danuše Nerudová si zase nese stigma za to, že spolupraco­vala s ČSSD na důchodové reformě. A Pavel Fischer se v jednom rozhovoru postavil proti LGBT komunitě, což sice vyhovuje lidovcům, ale ne už TOP 09,“uvedl politolog Valeš.

Podle něj je postup koalice Spolu ohledně prezidents­kých voleb z nouze ctnost. „Vzbudili obrovská očekávání, protože sami deklaroval­i, že budou mít jednoho společného silného kandidáta. Domnívám se, že to měl být Miloš Vystrčil, který symbolicky vyhraje nad zlým drakem Babišem na Vysočině,“uvažuje Valeš s odkazem na druhé kolo senátních voleb. V Jihlavě se totiž šéf Senátu Vystrčil (ODS) postavil proti kandidátce hnutí ANO Janě Nagyové, která je obžalovaná v dotační kauze Čapí hnízdo. Jenže Vystrčil hned po volbách řekl, že bude usilovat o znovuzvole­ní předsedou Senátu. A právě tehdy se podle

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia