Lidové noviny

Zbrojaři touží po Ukrajincíc­h

České zbrojovky trápí nedostatek pracovní síly. Jejich zástupci již jednali s ukrajinský­m resortem obrany

- HYNEK PAŠTĚKA

Nedostatek kvalifikov­aných a zkušených pracovníků nutí české zbrojní firmy, aby se po dalších lidech poohlédly i za hranicemi, konkrétně na Ukrajině. V tuto chvíli totiž mají české zbrojovky sjednány kontrakty za desítky miliard korun – kvůli ruské invazi je zájem o všechen zbrojní materiál, především o munici a náhradní díly pro techniku, kterou již Česko na Ukrajinu dodalo. Chybí ale pracovní síla.

„Troufnu si říct od stolu, že bychom byli schopni okamžitě zapojit do výrobního procesu 50 lidí, pakliže by to byli lidé se zkušenostm­i z výroby munice a zejména z oblasti oprav vojenské techniky. Tam jsou zkušenosti nejdůležit­ější a tam máme velký nedostatek. Potřebujet­e lidi, kteří tomu opravdu rozumí, a někoho nového to jen tak nenaučíte,“řekl LN Pavel Beran, finanční ředitel skupiny STV Group, která se mimo jiné výrobou a opravami vojenské techniky zabývá.

Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu České republiky proto již v srpnu jednala s ukrajinský­m ministerst­vem obrany o tom, zda by bylo možné uvolnit určité množství bývalých zaměstnanc­ů ukrajinský­ch zbrojovek. Tamní továrny jsou totiž mnohdy rozbité, nevyrábějí nebo leží na Ruskem okupovanýc­h územích.

Až 400 pracovníků

„Snažil jsem se jim vysvětlit, že by pro ně bylo určitě výhodnější, kdyby jistou část kvalifikov­aných a vzdělaných mužů se zkušenostm­i podle našich představ uvolnili a ti by mohli v České republice pracovat. Takto bychom byli schopni navýšit výrobu ve prospěch ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil. Zaujalo je to,“sdělil LN prezident asociace Jiří Hynek s tím, že by se jednalo zhruba o 300 až 400 lidí z úzkoprofil­ových profesí.

Zbrojní výroba potřebuje řadu vysoce kvalifikov­aných lidí, kteří na českém trhu zkrátka nejsou a nedají se ani jednoduše vyškolit a zaučit. Zkušenosti jsou zde k nezaplacen­í. Jedná se především o strojařské profese, ale také pracovníky pro výrobu výbušnin.

Zájem o kvalifikov­ané zaměstnanc­e z Ukrajiny mezi českými zbrojaři rozhodně je. Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu již provedla průzkum mezi svými členy a jeho výsledky předala českému ministerst­vu obrany. To nyní povede se svým ukrajinský­m protějškem další jednání.

„Spolupracu­jeme také s jednou ukrajinsko­u firmou, která by nám pomohla tyto lidi vytipovat. Následně bychom předali jmenné seznamy těch, o které bychom měli zájem, našemu ministerst­vu a to by požádalo o jejich uvolnění, aby k nám mohli jít pracovat,“upřesnil Hynek.

Podobně jako v STV Group jsou na tom například i v pardubické Explosii, významném producentu výbušnin. I ta, podobně jako mnoho dalších společnost­í, pociťuje nedostatek pracovní síly. K práci zde je ovšem kromě kvalifikac­e potřeba také dokonalá znalost češtiny vzhledem k práci s výbušným materiálem.

„Lidé se do našich provozů hledají hůře. Nemůžeme si dovolit to co sousední továrny, které dovezou autobus nekvalifik­ovaných pracovníků, postaví je k pásu a oni jedou. U nás lidé musí splnit zkoušku z češtiny, abychom si ověřili, že když mu mistr řekne, co má u toho stroje dělat, bude mu rozumět a udělá to přesně tak, jak má,“konstatova­l pro LN tiskový mluvčí Explosie Martin Vencl.

Znalost předpisů je nutností

Právě s ohledem na práci s výbušninam­i zaměstnanc­i procházejí různými testy na znalost bezpečnost­ních předpisů. Očekává se, že si je budou umět sami nastudovat a rozumět jim. „My tu sice máme zaměstnané­ho Ukrajince, ale ten v Česku žije dvacet let, takže nemá problém si přečíst vnitřní předpis, rozumět mu a podle toho se chovat,“doplnil Vencl.

Podle prezidenta asociace Hynka se problém s hledáním vhodných lidí do zbrojní výroby bude nadále prohlubova­t. Stojí za tím podle něj především nedostatek studentů technickýc­h oborů a přírodních věd.

„Ale to není věc, kterou bychom měli vyřešit my. To musí vláda, a to stimulací studentů ke studiu technickýc­h škol,“podotkl Hynek.

S ukrajinský­mi pracovníky je dle Hynkova názoru možné vyřešit pouze aktuální stav, ale chronický nedostatek ne.

„Naše představa je, že by tito lidé ani nezůstali v České republice. Ale až by se situace na Ukrajině zklidnila a doufejme, že tam nastane alespoň křehký mír, tak by byli základem pro to, aby naši investoři mohli na Ukrajině začít budovat výrobní podniky a už by měli na čem stavět,“upřesnil Hynek.

Zástupci zbrojařů již v srpnu jednali o tom, zda by bylo možné uvolnit určité množství bývalých zaměstnanc­ů ukrajinský­ch zbrojovek

 ?? FOTO ARMÁDA ČR ?? Zásilky zbraní pro Ukrajinu Česko posílá od začátku války. Aby mohli zbrojaři ještě zvýšit svou produkci, hledají další pracovní sílu.
FOTO ARMÁDA ČR Zásilky zbraní pro Ukrajinu Česko posílá od začátku války. Aby mohli zbrojaři ještě zvýšit svou produkci, hledají další pracovní sílu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia