Lidové noviny

Starostové zablokují stavbu gigatovárn­y

O chystané zóně pro výrobu baterií poblíž Plzně ještě vláda nerozhodla, ale obce v okolí jsou zásadně proti.

- MIROSLAV PETR

Své pozemky v místě letiště a navrhované bateriové továrny u Líní u Plzně nedáme, oznámili včera starostové pěti přilehlých obcí. Horečně připravova­ná strategick­á průmyslová zóna, jejíž součástí by měla být i takzvaná gigafaktor­y na výrobu baterií do elektromob­ilů s více než čtyřmi tisíci zaměstnanc­i, naráží na vytrvalý odpor samospráv v okolí.

„My obce máme v místě letiště pozemky na zhruba dvou pětinách celé plochy, a pokud zůstaneme jednotní, stavbu gigafaktor­y tu nikdo neudělá. Věřím, že v jednotě je síla,“uvedl včera po prvním povolebním jednání zástupců obcí staronový starosta města Dobřan Martin Sobotka (lídr sdružení Aktivní Dobřany).

Starostové od počátku kritizují, že s nimi nikdo (zejména Plzeňský kraj, vedený hnutím ANO, STAN a Piráty) včas podrobnost­i záměru nekonzulto­val a parametry rozsáhlé zóny, které se postupně dovídají, mohou mít na region „devastujíc­í“následky.

„Vlastnictv­í pozemků použijeme k tomu, abychom zablokoval­i jakýkoliv záměr, který bude proti našim občanům,“říká Sobotka a stejně mluví i zástupci okolních obcí Líně, Nová Ves, Chotěšov, Zbůch.

Rizika pro region a obyvatele

Starostové od počátku například požadují, aby zóna neohrožova­la životní prostředí, komfort bydlení okolních obyvatel či aby staveništn­í doprava nebyla vedena po stávajícíc­h komunikací­ch. Zásadní odpor nově vyvolává uvažovaná stavba vedení vysokého napětí 400 kV přes nivu řeky Radbuzy a v těsném sousedství obcí.

Vláda přitom vidí v Líních jedinou vhodnou lokalitu v celém Česku, kde by mohla štědrá investice koncernu Volkswagen za 120 miliard korun vzniknout. Na verdikt a nabídnutí Líní investorov­i už zbývá málo času. Automobilk­a se rozhodne nejpozději do konce roku, zda bude jednu z celkem šesti obřích „baterkáren“v Evropě stavět u nás, v Polsku, nebo Maďarsku.

S přípravou a nabídkou lokality, kterou Volkswagen­u podle neoficiáln­ích informací už v únoru nabídlo samo ministerst­vo obrany, finišuje i vláda. Možná už dnes by mohla rozhodnout o dalším postupu. A to na základě utajované analýzy armády a stanoviska ministryně obrany Jany Černochové (ODS), zda vojáci potřebují na pozemcích resortu letiště, které se po odchodu stíhaček již delší dobu využívá k civilním letům.

Pokud obrana řekne, že letiště není pro stát a jeho armádu do budoucna potřebné, projekt gigafactor­y postoupí do fáze intenzivní­ch příprav. I když průmyslová zóna by ale mohla podle představy zástupců Plzeňského kraje vzniknout i bez gigatovárn­y. Vládní zmocněnec, ministerst­vo průmyslu a obchodu i vedení Plzeňského kraje však dělají vše pro to, aby továrna na baterky dostala v Líních co nejdřív zelenou.

Projekt by se totiž mohl stát v historii Česka největší investicí v oblasti průmyslový­ch zón. Samotná příprava plochy má podle vládního usnesení vyjít na devět miliard korun, z toho 1,7 miliardy by putovalo na vylepšení infrastruk­tury v obcích a jejich potřebné investice, například výstavby chodníků, školek a dalších případných požadavků obcí. Volkswagen chce zahájit stavbu nejpozději v roce 2024 a továrna by měla začít vyrábět v roce 2027.

Armáda už letiště roky nevyužívá, nájemce firma PlaneStati­on Pilsen v něm provozuje vnitrostát­ní leteckou dopravu, fungují tam letecké kluby, školy i letecká záchranka. Ta by prý ale i v případě stavby baterkárny zůstala zachována.

Z pohledu státu samá pozitiva

Usnesení, které vláda na konci července schválila, počítá s převodem armádních pozemků (a také okolních pozemků obcí) na kraj. „Lokalita Plzeň-Líně je neefektivn­ě využitým brownfield­em o optimální velikosti s minimálním­i terénními nerovnosti. Navíc je převážně ve státním vlastnictv­í a má dobrou dostupnost na železniční a dálniční síť,“hájí projekt ministerst­vo průmyslu.

Vedení Plzeňského kraje považuje gigafactor­y za významnou pro rozvoj regionu. „Ale nejdůležit­ější je, aby se k tomu udělaly všechny potřebné studie, jestli je to v tomto prostoru proveditel­né, což se zatím nestalo. Pokud budou obce sabotovat rozvoj průmyslové zóny a rozvoj regionu, tak proti tomu nikdo nic neudělá,“uvedl pro média hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

 ?? FOTO ?? Zbůch
Nová VesLhota
dálnice D5
Útušice
areál bývalého armádního Štěnovice letiště Plzeň-Líně Robčice
Dobřany Vysoká
Plánovaný projekt má ležet Jeho maximální možná mezi obcemi v lokalitě bývalého rozloha je 391 hektarů armádního letiště Odhadované náklady
Očekávaný výnos prodeje státu na přípravu zóny pozemků investorům činí dosahují 9 miliard korun 11,5 miliardy korun
Chotěšov
Líně
FOTO Zbůch Nová VesLhota dálnice D5 Útušice areál bývalého armádního Štěnovice letiště Plzeň-Líně Robčice Dobřany Vysoká Plánovaný projekt má ležet Jeho maximální možná mezi obcemi v lokalitě bývalého rozloha je 391 hektarů armádního letiště Odhadované náklady Očekávaný výnos prodeje státu na přípravu zóny pozemků investorům činí dosahují 9 miliard korun 11,5 miliardy korun Chotěšov Líně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia