Lidové noviny

Jde o začátek konce ruského impéria

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Píše se jí těžce, atmosféru spojenou s válkou proti Ukrajině vnímá ostře. Proslulá ruská spisovatel­ka a odpůrkyně Putinovy politiky Ljudmila Ulická v exkluzivní­m rozhovoru pro LN popisuje nejen okolnosti svého odchodu z Ruska.

LN Jak coby spisovatel­ka nahlížíte na události posledních sedmi měsíců spojené s Ruskou federací?

Domnívám se, že nyní probíhajíc­í válka je prologem ke konci velké země, která dříve byla Sovětském svazem, potom se z ní stala Ruská federace, a co bude za deset let, někteří uvidí. Ale ne všichni. Válka, která skromně začala jako „vojenská operace“, se rozšiřuje a už je zřejmé, že k žádnému bleskovému vítězství nad Ukrajinou, s nímž počítal vedoucí, nedošlo.

Ale impérium se už začalo rozpadat a jeho osud je zpečetěn. Bylo to poslední velké impérium na světě, čas impérií ale skončil. Není to tragédie, je to běh času.

LN Píše se vám nyní snadno? Nedopadá na vás tlak válečné atmosféry?

Nikdy se mi snadno nepsalo, je to obtížný proces. Ale práci mám, snažím se úplně nepodléhat sklíčenost­i.

LN Prezident Vladimir Putin vyhlásil mobilizaci a desetitisí­ce Rusů se v reakci na to snaží zemi opustit, aby nemusely na vojnu. Až to připomíná dílo Michaila Bulgakova. Jak na nynější útěk lidí nahlížíte vy?

Nejenže to sleduji, sama jsem už půl roku v Německu. Celá moje rodina je teď v zahraničí. Zdaleka ne všichni lidé mohou opustit bojující zemi. Chci zdůraznit, že většina populace v Rusku tuto válku nepodporuj­e. Mezi mými známými není nikdo, kdo by se radoval z invaze ruské armády na Ukrajinu.

Vím, že na rusko-gruzínské hranici stojí ve frontě a po mnoho hodin hodně automobilů. Mladým lidem podléhajíc­ím mobilizaci často brání v opuštění Ruska, naopak okamžitě je posílají do armády. To jsem se dozvěděla ze zpráv.

LN Bylo pro vás obtížné opustit Rusko?

Ne. Cestovní pas s manželem máme (z průzkumu nezávislé ruské sociologic­ké agentury Levada Centr plyne, že 75 procent Rusů nemá platný pas – pozn. red.). Koupili jsme si letenky a odletěli do Berlína. Problém byl v tom, že letadla už nelétala přímo (pro ruské aerolinky je vzdušný prostor nad drtivou částí Evropy uzavřený – pozn. red.). Museli jsme přestupova­t v Abú Dhabí a Tel Avivu. Místo dvou a půl hodin jsme do Berlína cestovali déle než den.

LN Podařilo se vám vzít vaše oblíbené knihy?

Vzala jsem si tři. Nejcennějš­í z nich je dílo antického dějepisce Hérodota. Kufr vážil sedm kilogramů, polovinu váhy tvořily knihy.

LN Pociťujete nostalgii po Rusku?

V Berlíně se cítím zcela komfortně. Ale pochopitel­ně se mi stýská po mém moskevském domě, po přátelích, kteří tam zůstali. Můj manžel, který je umělec, to má horší. Musel se vzdát ateliéru, ve kterém trávil většinu svého času (manžel Ulické Andrej Krasulin je známý ruský malíř a sochař – pozn. red.).

LN Cítíte se jako emigrantka?

Zatím ještě úplně ne. Nedávno jsem byla na Kanárských ostrovech, kde jsem obdržela cenu Prix Formentor de las Letras. Následně jsem se vrátila do Berlína a dělám, že jsem se vrátila domů.

LN Vy se jednoznačn­ě stavíte proti válce. Není vám líto, že Rusové válku proti Ukrajině podporují?

Ale těch, kteří válku podporují, zdaleka není většina. Jsem přesvědčen­á o tom, že většina Rusů je proti válce. Ale k tomu, aby mohli vyjádřit svůj názor, je nutné mít velkou odvahu. Ne každý je připravený riskovat a otevřeně se vyjádřit. Pro zachování klidu je lepší mlčet.

LN Můžete jako spisovatel­ka popsat současný ruský režim?

Ne, to je záležitost politologů. Jen řeknu, že kromě znechucení ve mně tento režim nic nevyvolává.

LN Nedávno upoutala pozornost zpěvačka Alla Pugačovová, když kritizoval­a válku. Myslíte, že jí hrozí nějaký postih?

Ne. Myslím si, že z Ruska brzy sama odjede a bude žít v jedné ze svých vil v zahraničí.

LN Jste v kontaktu s lidmi činnými v kultuře, kteří nadále zůstávají v Rusku?

Skoro všichni moji přátelé z této sféry už ze země odjeli. Válka je

nepřítel kultury. Neexistuje část kultury, jíž by válka prospívala.

Dvě moje kamarádky, které zůstávají v Moskvě, mě informují, že život ve městě se prozatím nezměnil. Restaurace jsou plné lidí, lidé se baví a veselí. Ceny potravin rostou, ale není to moc znát. Zatím. V Rusku je indikátore­m nedostatku potravin pohanka – jestli je v obchodech vůbec k sehnání a pak její cena. Z Moskvy hlásí, že pohanka zatím je, ale už zdražuje.

LN Může v zahraničí vzniknout druhá ruská kultura, bude-li pokračovat emigrace z Ruska?

Ano. V historii už k tomu došlo. Ruská inteligenc­e, která opustila zemi po revoluci v roce 1917, vytvořila zajímavou kulturu, jež se časem vlila do ruské kultury. Tvorba Ivana Bunina, která vznikla během jeho porevolučn­í emigrace, je klenotem ruské literatury.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia