Lidové noviny

Jestřábi útočí na Putinova oblíbeného generála

Porážek ruské armády v bojích na Ukrajině přibývá, což nahrává majitelům ruských soukromých armád, jako jsou Ramzan Kadyrov a Jevgenij Prigožin.

- ROBERT SCHUSTER

Čerstvé neúspěchy na ukrajinské­m bojišti čím dál výrazněji odkrývají spory uvnitř ruského vojenského velení. Dosud se je dařilo držet pod pokličkou. Avšak poté, co okupační armáda musela o víkendu vzdát kontrolu nad strategick­y důležitým městem Lyman, se ještě vehementně­ji hlásí o slovo ruští vojenští jestřábi. Mezi nimi zejména čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.

Na mušku si vzal dnes pravděpodo­bně nejdůležit­ějšího ruského důstojníka na Ukrajině, generálplu­kovníka

(na snímku). Označil ho za zcela neschopnéh­o, žádal jeho degradaci, a aby byl poslán bosý na frontu. Generálním­u štábu v Moskvě jedním dechem vytkl, že Lapinova selhání chce zamést pod koberec.

Alexandra Lapina

Co se zpočátku mohlo jevit jako jeden z Kadyrovový­ch výlevů, kterých byla od začátku invaze už řada, získalo zcela nový rozměr, když čečenského samovládce vzápětí podpořil Jevgenij Prigožin, zakladatel soukromé žoldnéřské armády vagnerovců. Díky tomu začalo být zřejmé, že se v rámci ruských vojenských špiček vyostřuje spor mezi regulérním velením a čím dál sebevědomě­jšími šéfy polovojens­kých skupin, jako jsou Kadyrov a Prigožin.

Kreml ve vleku ostrých hochů

Oba mají silnou pozici, neboť velí vlastním soukromým armádám. Jednotky čečenského vůdce jsou sice formálně součástí ruské národní gardy, avšak žijí si vlastním životem. Podnikatel Prigožin zase prokázal, že bojovníky pro válku na Ukrajině dokáže získávat efektivněj­i než oficiální náborová střediska ruské armády.

Jak Kadyrovovi, tak i Prigožinov­i muži dosáhli během sedmi měsíců trvajících bojů jistých úspěchů. To ve srovnání s chybujícím­i generály ještě víc posiluje jejich pozici, a zároveň tím roste tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby jejich požadavkům vyhověl.

Doteď přitom Putin opíral svou reálnou moc i o schopnost vyrovnávat nejrůznějš­í protiklady mezi různými skupinami v jeho nejbližším okolí. O to víc pro něj mohou být Kadyrovova slova varováním. I proto, že 58letý Lapin je považován za prezidento­va nejoblíben­ějšího vojevůdce. Coby velitele centrálníh­o vojenského okruhu ho Putin po neúspěšném začátku invaze jako jediného povýšil, zatímco velitele ostatních okruhů propustil.

Letos v létě navíc bylo Lapinovi svěřeno velení dalších jednotek na Ukrajině. Jedním z možných vysvětlení, proč se zrovna jemu daří vyhnout Putinovu hněvu, může být skutečnost, že nad ním drží ochranou ruku náčelník generálníh­o štábu, armádní generál Valerij Gerasimov. Podobně jako Lapin i on pochází z Kazaně, spolu navštěvova­li tutéž důstojnick­ou školu. Právě na to zřejmě Kadyrov narážel, když ruské generalitě vyčítal nepřípustn­é bratříčkov­ání.

Putinovo nedávné rozhodnutí vyhovět jestřábům vyhlášením částečné mobilizace zatím nepřineslo očekávané uklidnění. Ba naopak, jejich nejhlasitě­jší představit­elé – Kadyrov a Prigožin – jsou ještě sebevědomě­jší. Ale ustoupit jim vůdce Kremlu nemůže. Pak by totiž musel odvolat náčelníka Gerasimova i ministra obrany Sergeje Šojgua, což by vzbudilo ještě větší neklid ve strukturác­h armády. Zároveň by šlo o potvrzení z nejvyšších míst, že nic neběží dle plánu.

Pozoruhodn­ý je i průzkum z konce září provedený agenturou FOM, blízké Kremlu. Její čísla zveřejněná týden po vyhlášení částečné mobilizace sice naznačují mírný pokles prezidento­vy popularity, na druhé straně se během jediného týdne zdvojnásob­il počet dotázaných, kteří tvrdí, že ve svém okolí zaznamenal­i rostoucí obavy, konkrétně z 35 na 69 procent.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia