Lidové noviny

Nobelisté zkoumali strašidla

Letošní Nobelovu cenu za fyziku

- RADEK JOHN

Příroda se často chová jinak, než by lidé čekali. Lidský mozek je vyladěný evolucí pro řešení problémů v úzkém rozmezí parametrů. Jevy, které spadají mimo něj, nejsou nutně mimo dosah lidského chápání. Jejich objasnění však vyžaduje značné úsilí. Snad nejpodivně­jší a nejabstrak­tnější taková větev poznání je kvantová mechanika. Jde o nauku popisující mikrosvět. Předpovídá chování atomů a elementárn­ích částic. Právě za výzkumy v oblasti kvantové mechaniky udělila nobelovská komise letošní cenu v oboru fyziky.

Ve zprávě k udělení ceny se píše, že ji Alain Aspect, John F. Clauser a Anton Zeilinger dostali za „za experiment­y s provázaným­i fotony, které prokázaly porušení Bellových nerovností a otevřely cestu ke kvantové informatic­e“. Co to znamená?

EPR paradox

Do tajů mikrosvěta začali fyzikové pronikat teprve na začátku dvacátého století. Ke svému překvapení zjistili, že realita neexistuje, dokud ji někdo nezměří. V kvantové mechanice popisuje chování elementárn­ích částic pravděpodo­bnostní funkce. Je to jakýsi oblak možností, co se s danou částicí může stát. Teprve během měření se jedna z nich zrealizuje. Mnoho fyziků zpočátku odmítalo takový pohled na svět přijmout. Byli mezi nimi i Němec Albert Einstein a dva Američané Boris Podolsky a Nathan Rosen. Tvrdili, že kvantová mechanika nepopisuje svět úplně.

Jako argument nabídli myšlenkový experiment. Říká se mu podle jejich iniciál EPR paradox. Dá se popsat zhruba následovně. Elementárn­í částice mají vlastnost označovano­u jako spin. Ze světa velkých rozměrů ji neznáme.

Připomíná ale moment hybnosti, který popisuje otáčení tělesa

Alain Aspect kolem své vlastní osy. Spin se vyjadřuje v celých nebo polocelých číslech, např. -1/2, 0, 1/2, 1 atd. Stejně jako moment hybnosti se zachovává.

Dejme tomu, že se částice se spinem 0 rozpadne na dvě další A a B. Když pak změříme spin částice A, dostaneme -1/2. Částice B proto musí mít automatick­y spin +1/2. (Aby se zachovala původní nula.) Je přitom jedno, jak dlouhá doba uběhla od jejího vzniku a jakou vzdálenost urazila. I kdyby byla od částice A miliony světelných let, okamžitě se dozví, že má mít spin +1/2.

Bellova nerovnost

Einstein, Podolsky a Rosen to považovali za důkaz, že kvantová mechanika nedává smysl. Informace mezi částicemi by totiž musela cestovat nekonečnou rychlostí. V přírodě se ale nemůže nic pohybovat rychleji než světlo. Dvě částice z výše popsaného

Nobelova cena za fyziku 2022 byla udělena za experiment­y se zapleteným­i fotony, které prokázaly porušení Bellových nerovností a byly průkopníke­m kvantové informatik­y.

1/3

získali Francouz Alain Aspect, Američan John F. Clauser a Rakušan Anton Zeilinger. Všichni zkoumali kvantovou provázanos­t. Je to jev, kterému Albert Einstein říkal strašideln­é působení na dálku.

John F. Clauser příkladu by navíc musely zůstat propojené až do konce věků. Einstein to nazval „strašideln­ým působením na dálku“. Nevěřil, že může existovat. Neměl ale pravdu. Kvantová provázanos­t je realita.

Odpůrci kvantové mechaniky, kteří šli v Einsteinov­ých stopách,

1/3

Anton Zeilinger

pak tvrdili, že elementárn­í částice mají nějaké skryté vlastnosti. Na rozdíl od těch kvantových existují pořád, i když je zrovna nikdo neměří. Dlouho ale neexistova­l způsob, jak to ověřit.

Navrhl ho až v roce 1964 dnes už bohužel zesnulý severoirsk­ý fyzik John S. Bell. Vymyslel typ pokusů, které dávají odlišné výsledky v závislosti na tom, jestli platí první, nebo druhá možnost. Pokud by se je povedlo zopakovat mnohokrát za sebou, měly vyplivnout jedno číslo.

Kdyby byla kvantová mechanika neúplná, mělo být menší nebo rovno než určitá hodnota. Pokud by bylo větší, je to naopak. Kvantová mechanika by byla správně. Odtud Bellova nerovnost. Všichni tři letošní nobelisté se věnovali jejímu ověřování.

Počítače budoucnost­i

Jako první se o to pokusil John F. Clauser se svým už rovněž zesnulým

1/3

kolegou Stuartem Freedmanem. Vymysleli pokus s dvojicemi fotonů procházejí­cích přes speciální filtry. Vyšlo jim, že Bellova nerovnost neplatí a Einstein se mýlil. Experiment měl ale několik slabých míst. Část fyziků o něm pochyboval­a. Další z nobelistů Alain Aspect ho zdokonalil. Jeho verze už byla neprůstřel­ná. Přijala ji většina fyziků.

Poslední z nobelistů Anton Zeilinger pak vymyslel další testy nerovnosti. Všechny vyšly ve prospěch kvantové mechaniky. Zeilinger navíc jako první realizoval jev zvaný kvantová teleportac­e. Na rozdíl od teleportac­e známé ze Star Treku se při ní nepřenáší hmota, nýbrž informace.

Může se to hodit při nejzajímav­ější praktické aplikaci kvantové provázanos­ti. Má jí být nový druh superrychl­ých počítačů. Zatím jsou v plenkách. Jednou by ale mohly řešit problémy, na něž dnešní počítače nestačí.

Kvantové počítače jsou zatím v plenkách. Jednou by ale mohly řešit problémy, na něž dnešní technika nestačí.

 ?? ?? (* 1947, Francie)
V roce 1969 vystudoval fyziku na Pařížské univerzitě, v roce 1985 se připojil k výzkumnému týmu, jenž se zabýval hlubokým ochlazován­ím atomů pomocí laseru. Od roku 1995 je ředitelem pro výzkum laboratoře Charlese Fabryho při Optickém ústavu Národního střediska vědeckého výzkumu (CNRS) a profesorem na prestižní L’École polytechni­que v Paříži. (* 1942, USA)
Bakalářský titul z fyziky získal v roce 1964 na Kalifornsk­ém technologi­ckém institutu (Caltech). Dále pokračoval ve studiu na Kolumbijsk­é univerzitě, kde získal magistersk­ý (1966) a doktorský (1969) titul. Po studiích pracoval například na Kalifornsk­é univerzitě v Berkeley. Nyní má vlastní vědeckou společnost
J. F. Clauser & Assoc. (* 1945, Rakousko)
Vystudoval fyziku a matematiku na Vídeňské univerzitě (1971) a v roce 1979 habilitova­l na Technické univerzitě Vídeň, kde také po studiích působil. Poté prošel univerzito­u v Innsbrucku, Massachuse­ttským technologi­ckým institutem (MIT) a dalšími prestižním­i univerzita­mi. V letech 2006 až 2009 byl děkanem Fyzikální fakulty Vídeňské univerzity.
(* 1947, Francie) V roce 1969 vystudoval fyziku na Pařížské univerzitě, v roce 1985 se připojil k výzkumnému týmu, jenž se zabýval hlubokým ochlazován­ím atomů pomocí laseru. Od roku 1995 je ředitelem pro výzkum laboratoře Charlese Fabryho při Optickém ústavu Národního střediska vědeckého výzkumu (CNRS) a profesorem na prestižní L’École polytechni­que v Paříži. (* 1942, USA) Bakalářský titul z fyziky získal v roce 1964 na Kalifornsk­ém technologi­ckém institutu (Caltech). Dále pokračoval ve studiu na Kolumbijsk­é univerzitě, kde získal magistersk­ý (1966) a doktorský (1969) titul. Po studiích pracoval například na Kalifornsk­é univerzitě v Berkeley. Nyní má vlastní vědeckou společnost J. F. Clauser & Assoc. (* 1945, Rakousko) Vystudoval fyziku a matematiku na Vídeňské univerzitě (1971) a v roce 1979 habilitova­l na Technické univerzitě Vídeň, kde také po studiích působil. Poté prošel univerzito­u v Innsbrucku, Massachuse­ttským technologi­ckým institutem (MIT) a dalšími prestižním­i univerzita­mi. V letech 2006 až 2009 byl děkanem Fyzikální fakulty Vídeňské univerzity.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia